Bij vrouwen is het zo dat het lichaam tijdens de zwangerschap bepaalde vrouwelijke hormonen aanmaakt, die leiden tot een verhoogde melanineproductie. Als de huid dan blootgesteld wordt aan de zon, kan zich hyperpigmentatie ontwikkelen middenin het gezicht. Ja, zwangerschapsvlekken, het beruchte zwangerschapsmasker.
Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker? Een zwangerschapsmasker ontstaat waarschijnlijk door een stijging van de oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Deze stijging van oestrogeen stimuleert de aanmaak van pigment. Daarnaast ontstaat een zwangerschapsmasker vooral na blootstelling van de huid aan zonlicht.
Een zwangerschapsmasker is meestal pas zichtbaar vanaf de vierde maand van je zwangerschap of later. Een paar maanden na je bevalling verdwijnen de pigmentvlekken in de meeste gevallen vanzelf weer. Dit gebeurt zodra je hormonen weer helemaal zijn gestabiliseerd.
Melasma is vaak blijvend, wanneer je het hebt blijf je er gevoelig voor, vooral in de zonnige periodes van het jaar. Melasma kan plotseling verschijnen en zich geleidelijk uitbreiden, maar het kan ook vanzelf verdwijnen.
Een zwangerschapsmasker komt veel voor, want 50 tot 75% van de zwangere vrouwen krijgt ermee te maken. De kans op melasma is groter bij vrouwen die al een redelijk donkere huidskleur hebben.
Hoe behandel je een zwangerschapsmasker? Om de vlekken te verminderen kun je gebruikmaken van een pigmentcrème.Of koop een goede concealer waarmee je de vlekken camoufleert. Goed nieuws: bij de meeste vrouwen verdwijnt het zwangerschapsmasker enkele maanden na de bevalling vanzelf en is verdere actie niet nodig.
Het zwangerschapsmasker is een specifieke vorm van hyperpigmentatie, ook wel mélasma genoemd. het treft specifiek vrouwen die zwanger zijn. Het komt zeer vaak voor: er wordt geschat dat zo'n 90% van de zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap pigmentvlekken vertonen.
Wat is een zwangerschapsmassage? Een zwangerschapsmassage is een zachte massage, die past bij je zwangere lichaam. Zo wordt je buik meestal niet gemasseerd, worden sommige drukpunten in je lichaam juist ontweken en kan de masseur bijvoorbeeld je benen wat extra aandacht geven als je daar veel vocht vasthoudt.
Pigmentvlekken crèmes en -serums
Probeer bijvoorbeeld eens een anti-pigmentserum van Biodermal, Vichy Liftactiv of Eucerin Anti-Pigment. Deze verminderen de zichtbaarheid van pigmentvlekken én beschermen de huid tegen veroudering. Kijk ook eens naar producten met het ingrediënt niacinamide.
Striae zijn namelijk onderhuidse littekens. Ze ontstaan door het snelle uitrekken van de huid tijdens de zwangerschap. Zeventig procent van de zwangeren krijgt ze. Over het algemeen verschijnen ze in de BBB+B zone: buik, billen, benen + borsten.
Bescherm je huid met een volledig beschermende, breedspectrum ZONNEBESCHERMING met ten minste SPF30, bij voorkeur SPF50, en dat geschikt is voor gebruik tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld een product uit het ANTHELIOS-gamma. Breng ZONNEBESCHERMING ongeveer om de twee uur opnieuw aan.
De enige manier om te bepalen of u zwanger bent, is door een zwangerschapstest of een bloedtest te doen die aangeeft of de HCG-niveaus (het zwangerschapshormoon) in het bloed toenemen. Een zwangerschapstest kan doorgaans 14 dagen na de eisprong worden gedaan of rond de tijd dat u uw menstruatie verwacht.
Het zwangerschapsmasker kan op twee momenten verschijnen. Dit kan tijdens de zwangerschap, meestal tussen de 4e en 6e maand. Maar een zwangerschapsmasker kan ook na de bevalling ontstaan. Dit gebeurt meestal tijdens de borstvoedingsperiode, of enkele weken later, als de huid aan de zon is blootgesteld.
gebruik dagelijks spf
Zonbescherming met spf voorkomt dat UV-stralen nieuwe plekken op de huid maakt – en helpt ook om de kleurintensiteit van de reeds aanwezige plekken te reguleren. Draag dagelijks zonbescherming om ook optimaal resultaat te behouden van behandelingen.
Pigmentvlekken tijdens jouw zwangerschap
Tijdens een zwangerschap wordt meer MSH aangemaakt. Dit staat voor melanocyt (pigmentcel) stimulerend hormoon. Weet je nog: melanine is dat stofje dat ervoor zorgt dat de huid rondom de tepels donkerder kleurt. Heel nuttig, want hierdoor kan de baby ze straks makkelijker vinden.
Sommige drukpunten in het lichaam staan in verbinding met de baarmoeder en mogen tijdens de massage dan ook niet worden geactiveerd. De masseur houdt hier rekening mee. Daarnaast worden warmte massages en kruidenmassages afgeraden.
Trek makkelijke kleding aan die niet gevoelig is voor olievlekken, bijvoorbeeld van katoen. Laat sieraden eventueel thuis of doe ze voorafgaand aan de massage af. Met een volle buik op de massagetafel liggen is echt niet prettig.
Hoe vaak kun je je laten masseren? In het tweede trimester is 1 keer in de 3 á 4 weken vaak voldoende.Als de zwangerschap in het derde trimester zit 1 keer in de 2 á 3 weken. De snelgroeiende baby zorgt dan vaak voor extra rug- en schouderklachten.
Het wordt afgeraden om in de zwangerschap voor het eerst onder een zonnebank te gaan, omdat je lichaam niet gewend is aan de temperatuurstijging. Ook kun je de zonnebank de eerste drie maanden beter vermijden, omdat een hoge lichaamstemperatuur een iets verhoogd risico geeft op aangeboren afwijkingen van de baby.
Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een bruine verkleuring in het gezicht. De pigmentvlekken worden gekenmerkt door donkere, onregelmatige vlekken op de jukbeenderen, voorhoofd, bovenlip en kin.
Ten eerste raden we je aan met je huisarts of arts te overleggen als je van plan bent specifieke huidverzorgingsproducten te (blijven) gebruiken. Gelukkig zijn de meeste producten gewoon geschikt tijdens de zwangerschap. Denk aan reinigers, toners, dag- en nachtcrèmes, oogcrèmes, scrubs en lippenbalsems.
Striae verdwijnt niet meer als je het hebt. Striemen verdwijnen nooit helemaal, ze kunnen wel lichter worden van kleur. Crème of huidolie helpt bij het verbeteren van striae. Het regelmatig insmeren van je huid met een crème of huidolie verbeterd de doorbloeding en bindweefsel van je huid.
Ze kunnen na de zwangerschap vervagen, maar ze verdwijnen vaak niet helemaal. Bij verkleuring van je huid, bijvoorbeeld na een dag in de zon, kan striae weer extra zichtbaar worden. Na verloop van tijd, dit kan soms jaren duren, krijgen de striemen een witte, grijze of beige achtige kleur.
Pigmentvlekken kunnen door middel van een laserbehandeling of een medische peeling behandeld worden. Met een medische peeling kan oppervlakkige pigmentatie van de huid eenvoudig behandeld worden. Wij hebben meerdere medische peelings die geschikt zijn voor ieder huidtype.