Koud gerookte zalm is niet rauw, maar is ook niet helemaal gaar. Dat komt door de lage temperatuur die bereikt tijdens het rookproces. Je kunt het daarom beter niet eten als je zwanger bent. Koud gerookte zalm op een stuk roggebrood.
Door de hoge temperatuur wordt de zalm gegaard. Hierdoor veranderd ook de kleur en structuur van de zalm. Zalm warm roken kost minder tijd en duurt 3 tot 5 uur. Warm gerookte zalm is roze en zachter en heeft een harder bovenlaagje waardoor de zalm geen smaak verliest.
Die kan een voedselinfectie veroorzaken. Bij verhitting wordt listeria gedood. Daarom is verse zalm die gebakken of gegrild is of mee wordt verwarmd in een gerecht wel veilig. Ook kan voorverpakte gerookte zalm veilig gegeten worden als het vooraf verhit wordt, bijvoorbeeld in de oven.
Een handig ingrediënt is warmgerookte zalm. Na het proeven hiervan wil je niet anders meer. De smaak is zo goed, dat de koolhydraten en groente eromheen niet veel extra smaak nodig hebben. Daarbij kun je dit zowel warm als koud eten en op een makkelijke manier toevoegen aan een maaltijd.
Gerookte zalm is rijk aan omega-3 vetzuren. Deze gezondheidsbevorderende essentiële vetten bieden tal van voordelen voor je hele lichaam, vooral voor de hersenen, het hart en de ogen. Daarnaast is het ook een geweldige bron van eiwitten én zit het boordevol vitaminen.
Voorverpakte gerookte makreel uit de supermarkt kan je prima koud eten. Je hoeft de makreel dan niet meer te bereiden of op te warmen, het is direct geschikt voor consumptie.
Gerookte makreel is een favoriete keuze van veel visliefhebbers. Het kan prima koud gegeten worden met een frisse salade, of heerlijk warm in bijvoorbeeld een pastagerecht.
Teveel zout eten kan leiden tot verhoogde bloeddruk of zelfs hart- en vaatziekten. Eet gerookte zalm dus met mate, net als andere zoute voedingsmiddelen. Vis mag je wekelijks zo vaak eten als je wilt, maar gerookte vis dus niet te vaak.
Er zitten veel eiwitten in gerookte zalm, die er onder andere voor zorgen dat je spieren gezond blijven en niet af gaan breken. Er zitten veel gezonde vetten in gerookte zalm. Er zitten veel mineralen in gerookte zalm, waaronder ijzer voor een betere stofwisseling en een gezond hart.
Gerookte zalm bevat dezelfde gezonde voedingsstoffen als verse zalm, maar het bevat ook veel zout.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
Hoe weet ik of mijn zalm gaar is? In plaats van je vis met een mes te molesteren, kun je bij zalm al gauw ontdekken of hij gaar is door er zachtjes op te drukken met een vork of je vinger.Valt het visvlees als vlokken uiteen, dan is de zalm gaar.
Mocht je twijfelen of de vis klaar is, kan je de kerntemperatuur even checken. De vis is klaar als deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 50 graden (dit staat gelijk aan ('medium')). Strooi naar smaak nog wat peper op de zalm en serveer deze op een vers afgebakken broodje. Eet smakelijk!
Warm de zalm kort op in de magnetron of oven voor de beste smaakbeleving. Voor de lunch is de warm gerookte zalm heerlijk op een zuurdesembroodje met mayonaise, kappertjes en sla. Voor diner is de warmgerookte zalmfilet lekker opgewarmd als visgerecht, maar ook heerlijk door de pasta met een roomsausje en citroen.
Gerookte zalm is een uitstekende bron van eiwitten, omega-3 vetzuren en vitamine D. Het eiwitgehalte in gerookte zalm is hoog en helpt om spieren te bouwen en te repareren. Omega-3 vetzuren zijn goed voor de hartgezondheid en kunnen helpen om ontstekingen te verminderen.
“Het onderscheid tussen de rode of roze kleur van zalm heeft geen invloed op de voedingswaarden van de vis, en dus ook niet op de gezondheid van de mens”, aldus Johan Verreth, hoogleraar Aquacultuur en Visserij aan Wageningen University & Research.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Welke vis kan je rauw eten? Zeevoedsel dat je uitstekend rauw kunt eten is bijvoorbeeld zalm, tonijn, makreel, horsmakreel, griet, haring, surfmosselen en St.Jacob's schelpen. Vooral de meeste vette vis, zoals zalm, maar ook de vette variant tonijn en makreel, zijn rauw erg lekker en bevredigend.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
Gerookte makreel wordt eerst gepekeld en vervolgens koud gerookt, waarbij de temperatuur van de rook niet boven de 25 tot 30 graden komt. De makreel gaart dus niet, maar droogt eigenlijk in de rook.
Snijd langs de ruggengraat over de hele vis vanaf de staart naar de voorkant en haal de twee zijdes van elkaar af. Trek de ruggengraat eraf en verwijder de buikgraten met het mes. Glijd er nog even met het puntje van je mes of met je vingers overheen om te voelen of er niets meer zit.
Verpak de gerookte makreel met 1 tl ketjap per persoon in aluminiumfolie en verwarm 10 – 12 minuten in de voorverwarmde oven.