Met een natte pekel zorgt u ervoor dat de kip veel malser wordt. Los daarvoor in 1 liter water 220 gram zout en 120 gram suiker op. U kunt er eventueel ook nog smaakmakers aan toevoegen. Verwarm het mengsel zodat het zout en de suiker oplossen en voeg vervolgens 3 liter koud water toe.
Om te voorkomen dat kipfilet taai en droog wordt, is het vooral belangrijk dat je de kip niet te ver door gaart. Zodra kipfilet de pan in gaat verliest deze namelijk al vocht – en hoe langer je de kip bakt, hoe droger het wordt.
Steek je vinger tussen het vlees en het vel.Hierdoor creëer je 'luchtzakjes' waardoor de huid in de oven extra knapperig wordt. Wat ook werkt: prik met een sateprikker zo'n 20 kleine gaatjes in de huid, hierdoor kan het overgebleven vocht tijdens het bakken ontsnappen.
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Laat de kipfilet na het bakken rusten.
Net als bij al het andere vlees dat je bereidt, wil je ook de kipfilet even laten rusten. Zo kan het vlees nog een klein beetje nagaren en blijven de heerlijke sappen behouden voor optimale smaak en malsheid.
De beste malsmaker is echter een gezouten yoghurtmarinade . Het zout heeft hetzelfde effect als in een gewone pekel, maar het melkzuur in de yoghurt maakt het vlees nog malser. Een marinade van 15 minuten met één kopje yoghurt en één theelepel zout zorgt voor de meest malse kipfilets die je maar kunt bedenken.
Vaak wordt de kip kort geblancheerd voordat 'ie in de wok gaat. Dit maakt het vlees nóg zachter en helpt om die zijdezachte textuur te krijgen waar de afhaalchinees om bekendstaat.
Om sappige kip thuis te maken, week je het in een pekeloplossing met kruiden en specerijen.Marineer het in karnemelk voor malsheid.Kruid het en zet het een paar uur in de koelkast . Bak het op de juiste temperatuur, bestrijk het dubbel en laat het rusten voor een gelijkmatige sappigheid.
Waarom moet je kip pocheren in melk? Omdat melk veel vet bevat is het een hele goede geleider van smaak, veel beter dan bijvoorbeeld wijn of water. Wanneer je smaakmakers toevoegt aan de melk waarin je de kip pocheert, neemt het vlees gemakkelijk alle smaken op. Daarnaast voegt de melk zelf extra smaak toe aan de kip.
Bedek de kipfilet met folie om het vocht vast te houden en laat het minstens vijf minuten rusten . De rusttijd zorgt ervoor dat de sappen zich door het vlees kunnen verspreiden, waardoor het later makkelijker is om te snijden. Wat je krijgt zijn perfect gegaarde stukken zonder dat er droge stukken te zien zijn.
Je kan de kip frituren (veel vet), bakken in de pan of 'air fryen' (minst vet). Als je de kip in de pan bakt, begin ze dan niet heen en weer te duwen want dan kan die heerlijke korst er wel eens afvallen. Leg ze gewoon in de hete olie en draai ze na een tijdje om tot ze helemaal mooi goudbruin, krokant en gaar is.
Je kunt ook een lekker korstje op kip krijgen door het in de oven te zetten: volg je recept, of verwarm de oven tot tussen 400° en 450°F, plaats een rek in het bovenste derde deel (het heetste deel) van de oven, en schuif een pan met stukken kip erin, met de velkant naar boven . Het vel zal knapperig zijn tegen de tijd dat de kip gaar is.
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Een manier om je hele kip mals uit de oven te krijgen, is door de kip regelmatig te bedruipen. De kip gaat voor 1,5 uur de oven in en elk half uur leg je een klontje boter op de kip, laat dit smelten en bedruip de kip met de sappen uit de ovenschaal. Zo krijg je de lekkerste, malse hele kip uit de oven.
Klein scheutje olie (of beetje boter)
Pas op dat je niet te veel boter of olie in de pan doet voordat je de kip gaat bakken. Dit kan ervoor zorgen dat de kip te hard bakt.
Waarom marinades op basis van zuivel werken. De sleutel tot marinades op basis van zuivel ligt in hun melkzuurgehalte. In tegenstelling tot scherpe zure marinades gemaakt van azijn of citrussappen, werkt melkzuur zachter om eiwitten in vlees af te breken. Dit proces maakt het vlees malser zonder het papperig of taai te maken .
Vlees wordt zachter, vis steviger. Nog een voordeel als je een stukje vlees of een kipfilet in melk pocheert. De zuren in de melk zorgen ervoor dat vlees malser wordt. Pocheren in melk is met andere woorden ideaal voor iets taaiere stukjes vlees.
Marineertijd: Laat de kip lang genoeg marineren om de smaken volledig te laten ontwikkelen. Over het algemeen geldt dat kip minimaal 30 minuten moet marineren, maar voor optimaal resultaat kun je het vlees het beste enkele uren tot een nacht laten rusten in de koelkast.
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden. Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe. Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
Marineren: Kip marineren met yoghurt en kruiden is de eerste belangrijke stap om de beste kip biryani te maken. Yoghurt maakt de kip malser en de kruiden versterken de smaken. Kip marineren en laten rusten maakt hem zacht en sappig , dus sla dat niet over. Als je geen wrongel eet, kun je het vervangen door kokosmelk.
Door de kip na het braden met aluminiumfolie af te dekken en hem 15 minuten te laten rusten, zorgt u ervoor dat de vleessappen niet eruit lopen wanneer u hem aansnijdt en de kip dus malser blijft.
Velveting is een Chinese methode van marineren die delicaat vlees en zeevruchten sappig en mals houdt tijdens het koken . De velveting-techniek is heel eenvoudig en geeft verbluffende resultaten.
Baking soda voor een malse kipfilet
Je zorgt ermee voor heerlijk fluffy pancakes en luchtige cakes, je maakt er aangekoekte pannen mee schoon maar je kunt het ook gebruiken om kipfilet heerlijk zacht te maken. De stoffen die van nature in baking soda aanwezig zijn, breken de vezels in het vlees af.
Tijm: Voor een subtiele, bloemige smaak die veelzijdig is in combinatie met kip. Knoflook: Een krachtige smaakmaker die in bijna elke kipbereiding thuishoort. Cayennepeper: Geeft een pittige kick aan je kip, vooral lekker op de BBQ. Paprikapoeder: Voor een zoetige, milde smaak die kip een mooie kleur en smaak geeft.