Gedroogde salie is nog sterker van smaak dan verse. Het helpt bij de vertering van bijvoorbeeld vet vlees. Het kruid wordt gebruikt in vulling voor gevogelte, lams- en varkensvlees, salades, soepen en eiergerechten. In de Amerikaanse keuken snippert men het door de aardappelpuree.
Sterk getrokken saliethee wordt regelmatig ingezet als natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Saliethee helpt ook goed bij overgangsklachten. Het drinken van saliethee vermindert opvliegers, transpiratie en nachtelijk zweten. Daarnaast staat salie bekend om haar kalmerende werking.
Uit veel onderzoeken blijkt dat salie een heilzame werking heeft. Het kruid brengt je vetprofiel in balans, zorgt ervoor dat je voedsel beter verteert, werkt kalmerend en zuiverend op de luchtwegen, zorgt voor een frisse adem en heeft een goede invloed op de werking van je geheugen.
Salie als geneeskrachtig kruid
De volgende opsomming leert ons dat Salie een belangrijk kruid is voor wie de geneeskrachtige werking hiervan wil leren kennen; Werkt tegen nachtelijk zweten tijdens de overgang, snel werkende schildklier en nervositeit. Werkt tegen ontstekingen en infecties. Bevordert de spijsvertering.
Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse.
Saliethee mag je dagelijks maximaal twee keer drinken. Het is prima wanneer je saliethee 2 a 3 weken dagelijks achter elkaar drinkt. Houd er rekening mee om saliethee niet langer dan 3 weken achter elkaar regelmatig te drinken.
Salieblaadjes zijn zacht lichtgroen en voelen als fluweel. De achterkant van de blaadjes is bedekt door kleine zachte haartjes, die het een witte gloed geven. Je kunt salie in principe rauw eten, maar het kan wat taai en bitter smaken.
Salie wordt vooral in warme gerechten gebruikt, waarbij je eerst de blaadjes fijn moet snijden, zodat ze zo veel mogelijk smaak af geven. Je kunt de hele bladeren echter ook bakken in wat boter en op deze manier verwerken in gerechten.
Bewaren. Bewaar salie op een donkere plaats in water of in plastic verpakt in de koelkast. Daar is het enkele dagen houdbaar. Je kunt een salieplant in een pot of in de volle grond zetten.
De werking van salie als geneeskrachtig kruid
En niet zonder reden : salie verzacht de slijmvliezen en is een ware traktatie bij jeukende keelpijn! Het begin van een ontsteking kan worden afgeremd met salie. Als je speciaal geoogste salie wilt gebruiken voor een verkoudheid, dan is de bereiding als thee ideaal.
Mocht je de thee liever aan je laten voorbijgaan, dan kan je in natuurwinkels en zelfs in de supermarkt ook tinctuur van salie vinden. De werkzame dosis hiervan is 3 keer 25 druppels per dag. Heb je vooral 's nachts last van zweten, dan kan je 1 dosis van 50 druppels nemen voor je gaat slapen.
Salie is heel lekker in tal van gerechten. Je kunt de blaadjes meekoken of meebakken. Italiaanser eten dan pasta met 'burro e salvia' (boter en salie) kan bijna niet. Deze salie helpt goed tegen vermoeidheid.
Salie-extract is nuttig voor de huid vanwege de anti-oxiderende werking. Vanwege de anti-bacteriële eigenschap worden producten met salie toegepast bij zweertjes, eczeem en acne. Daarnaast wordt het toegepast in (natuur)cosmetica om de vermeende talgregulerende en adstringerende (porie vernauwende) werking.
Salie etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de bloemen en bladeren van de Salvia officinalis plant. Dit is een kleine struik die bloeit met paarse bloemetjes. De etherische olie is kleurloos tot lichtgeel en heeft een kruidige geur.
Het zal je lever en lymfesysteem dus een flinke boost geven. Ook wanneer je verkouden bent, is saliethee geschikt. Het wordt namelijk gezien als een natuurlijk antibioticum tegen hoest, keelpijn en overtollig slijm. Aan een kopje saliethee zit dus een hele waslijst aan gezondheidsvoordelen vast.
Kruiden als duindoorn, aloë vera en zwarte bes bieden hier soelaas. Dan nu de meest vervelende klacht waarmee vrouwen te maken kunnen krijgen tijdens de menopauze: opvliegers. Salie werkt zeer goed tegen opvliegers. De plant staat bekend om zijn zweetremmende werking.
Saliethee heeft een lichtzoete smaak met aardse tonen en bevat van nature uit geen cafeïne, waardoor je ook 's avonds van een kop saliethee kunt genieten.
Salvia officinalis of echte salie is een bekend keukenkruid. In dezelfde lipbloemenfamilie zitten zo'n 1200 verschillende soorten sierlijke tuinplanten.
Laat de Boel Lekker Doorwaaien
Witte salie branden in huis wordt al snel intens, omdat de geur lang kan blijven hangen. Gebruik dus niet al te grote hoeveelheden en zet zoveel mogelijk ramen en deuren open. Zo kan de rook bovendien het hele huis door waaien en alle vertrekken reinigen.
Er wordt zonder een echte reden sneller ruzie gemaakt; Je hebt veel pech, dingen die bij anderen makkelijk en vanzelfsprekend gaan, daar moet jij hard voor werken; Er ontstaan onverklaarbare (chronische) lichamelijke klachten of je oude lichamelijke klachten verergeren zich; Je hebt depressieve en negatieve gedachten.
Wanneer je een heel huis gaat reinigen, werk dan van verdieping naar verdieping, van boven naar beneden en in de richting van een open raam of deur. Zorg dat de rook echt overal terecht komt. Loop ermee langs de muren en in alle hoeken. Heb je een muurkast, zorg dan dat je die ook meeneemt in het ritueel.
Salie bevat namelijk het stofje thujon. Als je daar gedurende een lange periode teveel van binnen krijgt, kan dit leiden tot hallucinaties en verslaving. Salie is niet geschikt bij zwangerschap of als je borstvoeding heeft. Het wordt ook afgeraden bij epilepsie, maagdarmzweren en hormoonafhankelijke kankersoorten.
De bladeren zijn erg herkenbaar grijsgroen, dik donzig en groeien in paren. Als je een blad wrijft ruik je gelijk de kruidachtige, licht bittere, warme geur. Salie bloeit op oud hout in de zomer, meestal met lichtpaarse of blauwe bloemen ( soms zijn de bloemen wit of roze).
Deze combinatie van sweetgrass en salie pept je humeur weer op en geeft energie. Waar de witte salie zorgt voor een indringende, kruidige geur, ruikt sweetgrass zoet en vriendelijk. Samen bevrijden ze je woonruimte van negatieve energie en ongewenste geuren. De manier waarop ze dat doen, is volledig natuurlijk.