Het huishoudelijk afval in Nederland wordt op twee manieren ingezameld. De eerste is het huis-aan-huis ophalen van afval bij huishoudens thuis via de vuilniswagen. De andere manier is het wegbrengen of laten wegbrengen van afval naar een milieustraat of afvalbrengstation door huishoudens of andere particulieren.
Nadat alle recyclebare stromen, zoals metaal, papier en karton, plastic, hout, glas en GFT uit het afval zijn gesorteerd gaat het restafval naar grote moderne afvalenergiecentrales (AEC). Er zijn 12 van zulke afvalenergiecentrales in Nederland. Daar wordt het afval verbrand om zo duurzame energie te produceren.
Het afval wordt na inzameling gescheiden en per afvalsoort gerecycled. Zo wordt bijvoorbeeld het groenafval gecomposteerd, de bestrating als puin verwerkt en de grond direct hergebruikt. De milieuvriendelijkste manier van tuinafval afvoeren is echter wel om het bij de bron te scheiden.
Afvalverwerking in Nederland in het algemeen
Ongeveer 80% wordt gerecycled. Het composteren en vergisten van gft-afval valt onder recyclen. Het grootste deel van de rest wordt verbrand in afvalverbrandingsinstallaties, waarbij energie en grondstoffen worden teruggewonnen.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Denk bijvoorbeeld aan luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Deze producten kunnen niet gerecycled worden en gaan naar een afvalenergiecentrale. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Plastic dat je in de grijze vuilnisbak gooit, eindigt in de meeste gemeenten in de verbrandingsoven van de afvalenergiecentrale. Alleen in gemeenten met nascheiding, wordt het plastic achteraf uit dit restafval gehaald om gerecycled te worden.
U kunt grofvuil laten ophalen door uw gemeente.Of het afval zelf wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente.
Ongeveer 75% van het huishoudelijk afval is nog te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Daarvoor moeten we ons afval wel scheiden. Van het afval maken we dan weer nieuwe dingen. Zo houden we steeds minder restafval over, wat goed is voor ons milieu.
Waar de bulk van het plasticafval voorheen naar China ging, gaat die nu vooral naar landen in Zuidoost-Azië zoals Indonesië, Thailand, Vietnam en Maleisië. In deze landen wordt ruim de helft van dat afval mismanaged, en in Indonesië geldt dat zelfs voor 83% ervan.
Bij een zeer hoge temperatuur worden de schadelijke stoffen stap voor stap vernietigd. De schadelijke gassen die daarbij vrijkomen, worden net als bij chemisch afval opgevangen en gezuiverd door geavanceerde rookgasreinigingsinstallaties. Bouwafval wordt eerst met een sorteerknijper handmatig voorgesorteerd.
In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Rond de 60 procent daarvan leveren we gescheiden in. Papier en glas staan aan kop: daarvan brengen we meer dan 75 procent naar de papierbak of glasbak.Van het gft wordt 65 procent gescheiden, plastic verpakkingen en drinkpakken zijn in opmars.
Het afval dat niet gerecycled kan worden, gaat bijna allemaal naar de verbrandingsoven (afvalenergiecentrale). De verbranding levert energie op voor stroom of stadsverwarming. De restjes die overblijven na verbranding (dat noemen we 'slakken') kunnen voor een deel gebruikt worden voor de aanleg van wegen.
Het gewicht van het afval is het verschil tussen de volle en lege container. Je betaalt dus niet voor het gewicht van de container, maar alleen voor de inhoud. We ronden het gewicht van het afval af op halve kilo's. Bijvoorbeeld 10,2 kilo wordt 10,0 kilo en 10,3 kilo wordt 10,5 kilo.
Verbranding en andere systemen voor afvalverwerking bij hoge temperatuur worden vaak omschreven als "thermische behandeling". Tijdens het proces wordt afval omgezet in warmte en stoom die kan worden gebruikt om een turbine aan te drijven om elektriciteit op te wekken.
Van papier naar pulp en nieuw papier
Na de inzameling gaat het oud papier naar een regionaal verwerkingsbedrijf. Door het papier na reiniging en sortering op te lossen in water wordt het papierpulp: vezelbrij. Vervuiling zoals plakband, paperclips en nietjes wordt verwijderd.
Schoon puin wordt na inzameling gebroken en gezeefd.Hierdoor kunnen afvalverwerkers het gebruiken als grondstof voor de weg- en waterbouw. Zo krijgt uw puin een tweede bestemming als verharding of voor de productie van een nieuwe geluidswal.
Waar laat je bouwafval en puin? Als je bruikbare materialen eruit hebt gehaald blijft puin en bouwafval over. Leg dit bij het klussen en slopen zoveel mogelijk apart per type materiaal. Goed gescheiden materiaal heeft bij de milieustraat of puinverwerker de grootste kans om gerecycled te worden tot nieuwe grondstof.
Gft is een afkorting van groente- fruit- en tuinafval. Al het 'natuurlijke' afval hoort bij gft. Ook (gekookte) etensresten en etenswaren over de datum.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Chipszakken bestaan uit een laagje plastic gecombineerd met aluminium om de chips vers te houden. Deze combinatie kan nog niet worden gerecycled en daarom horen chipszakken in het restafval.
Je plastic wordt met het pmd-afval (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons) bij je aan huis opgehaald of je brengt het zelf naar de plastic-container. Hiervandaan wordt het naar de sorteerinstallatie gebracht.
Op sommige plaatsen worden cd's in speciale bakken, zogenaamde 'blipverts', gescheiden ingezameld. Je kunt de locaties online vinden. Is er geen inzamelbak in de buurt? Dan horen de cd's en dvd's bij het restafval.
Vlees- en visresten gaan snel stinken en trekken ongedierte aan. Gooi ze in de bak die het eerst geleegd wordt (biobak of vuilnisbak), en verpak ze eventueel in een krantenpagina. Gooi het afval zo droog mogelijk in de gft-bak.