Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
Eiwit-splitsende enzymen in je maag
Wel is het aan te raden de kiwi pas vlak voor consumptie aan je yoghurt toe te voegen, zodat je de werking van enzymen en de verandering van smaak en textuur van je yoghurt voorafgaand aan consumptie kan voorkomen.
Het enige fruit dat je als toetje kunt eten, zijn ananas en aardbeien, vanwege hun spijsverteringsenzymen. Combineer rauw fruit nooit met zuivelproducten (dus tja, geen fruit met yoghurt of kaas …). Dit geldt vooral voor bananen, kersen, zuur fruit en meloenen.
Vers fruit in de yoghurt is natuurlijk altijd goed. Niet alleen aardbeien en frambozen, maar ook pruimen, perziken of bessen doen het erg goed in een bakje yoghurt. De meeste vruchten kunnen gewassen en gesneden in de yoghurt. Je kunt ze ook pureren om er een lekkere saus van te maken die je door de yoghurt roert.
Vruchtenyoghurt klinkt gezond, maar dat kan best tegenvallen. Er zit vaak weinig fruit in en des te meer suiker. Kijk daarom eerst goed op het etiket naar het percentage vruchten. Om gezond bezig te zijn kun je beter zelf (vers) fruit aan de yoghurt toevoegen.
Ontbijten met yoghurt is gezond.Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.
Griekse yoghurt is rijk aan eiwitten en laag in koolhydraten, wat het een uitstekende keuze maakt voor een gezonde levensstijl. Voeg daar nog wat vers fruit aan toe en je hebt een heerlijk ontbijt die ook nog eens goed voor je is!
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten zoals kwark en room.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Denk aan vitamine A, C, E en K. Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten.
Bron van vitamine C
De gele variant bevat in verhouding tot de groene kiwi de meeste vitamine C, met ruim 152 mg! Terwijl de groene kiwi 88 mg bevat. Dagelijks een kiwi eten kan dus bijdragen aan een betere weerstand en minder vermoeidheid. Als je verkouden bent kun je dus het beste de gele variant eten.
De meest voorkomende manier van een kiwi eten is deze: de kiwi doormidden snijden, en het vruchtvlees er vervolgens uitscheppen. Handig, want je hebt geen bakje nodig, je eet de kiwi zo uit z'n schilletje.
Volle Griekse yoghurt bevat meestal meer vet en calorieën dan gewone volle yoghurt. Aan Griekse yoghurt is room toegevoegd. Een schaaltje magere yoghurt bevat 56 calorieën, een schaaltje Griekse yoghurt levert 188 calorieën. Dat is meer dan 3 keer zoveel.
Conclusie. Het eten van Griekse yoghurt kan helpen om af te vallen. Als je het als tussendoortje wilt eten is een variant met 0% of 2% vet de beste keuze, omdat het minder calorieën bevat. Griekse yoghurt met 10% vet is een goede basis voor een ontbijt.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Een bakje vla of vruchtenyoghurt is niet heel gezond.Er zitten vaak veel vetten en suikers in. Een schaaltje vla bevat 4 suikerklontjes en het verschil tussen een schaaltje vruchtenyoghurt en een schaaltje gewone yoghurt is al snel 3 suikerklontjes.
Wat is beter skyr of Griekse yoghurt? Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt.
Als je geen moeite hebt met het verteren van zuivel, dan kan yoghurt je darmen juist ondersteunen. Het is namelijk rijk aan probiotica, en we zagen al wat die goede bacteriën voor je darmen kunnen doen. Ben je niet lactose-intolerant maar wel gevoelig ervoor? Probeer dan eens kefir, dat is nagenoeg lactosevrij.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.