De opcentiemen van de gemeenten zijn een toeslag op de onroerende voorheffing van het Vlaams Gewest. De berekening is als volgt: onroerende voorheffing maal opcentiemen gedeeld door 100. 1400 opcentiemen bijvoorbeeld komen neer op 14 keer de onroerende voorheffing die er nog eens bij komt.
De belasting wordt berekend op het kadastraal inkomen van jouw woning. De belasting wordt geïnd door het Vlaams gewest. Gemeenten en provincies krijgen het bedrag van de opcentiemen doorgestort. Een opcentiem wordt als volgt berekend: 100 opcentiemen komen overeen met 1 euro extra belasting bovenop het basistarief.
Een opcentiem is een toeslag op een bepaald belastingtarief. Zo is een opdeciem een toeslag van tien procent, en een afcentiem een korting van een procent. De termen 'opcentiem' en 'afcentiem' zijn Vlaamse termen. In Nederland spreekt men van 'opcenten' en 'afcenten'.
Hoe wordt het kadastraal inkomen bepaald? Het kadastraal inkomen komt overeen met het jaarlijks netto-huurinkomen dat u in 1975 voor het onroerend goed zou ontvangen als u het verhuurde. Om de huidige waarde van het onroerend goed te bepalen, wordt het kadastraal inkomen jaarlijks geïndexeerd.
De vaststelling van het kadastraal inkomen (KI) gebeurt door de Administratie Opmetingen & Waarderingen (vroeger Kadaster).
Zonnepanelen worden niet gezien als een verhoging van het comfort in huis en zal daarom ook niet leiden tot een verhoging van het kadastraal inkomen. Het financiële voordeel van het plaatsen van zonnepanelen gaat dan ook niet verloren.
De opcentiemen op de onroerende voorheffing zijn een 'aanvullende' belasting. Dat betekent dat de gemeente een percentage bepaalt bovenop een basisbelasting. De andere modaliteiten van de basisbelasting (wie moet betalen, waarop, aangifte, vrijstelling, …) worden overgenomen van de basisbelasting.
60% van het Rijk
De gemeente krijgt ongeveer 60% van haar inkomsten van het Rijk. Afhankelijk van het aantal inwoners, de oppervlakte en een aantal speciale omstandigheden krijgt elke gemeente een bijdrage uit het zogeheten Gemeentefonds: de algemene uitkering.
Voorbeeld: Het niet-geïndexeerd KI van een woning bedraagt 1.000 euro. In 2021 bedraagt het geïndexeerd KI 1.000 * 1,8630 = 1.863,00 euro. Er is geen afronding nodig. Het geïndexeerd kadastraal inkomen wordt bijvoorbeeld gebruikt als basis voor de berekening van de onroerende voorheffing.
Verschillende typen gemeentelijke belastingen
Voorbeelden van algemene belastingen zijn de onroerendezaakbelasting (OZB), de parkeerbelasting en de hondenbelasting. De heffingen heten ook wel rechten, tarieven of leges.
Hoeveel betaal je voor onroerende zaakbelasting in jouw geval? Als de WOZ-waarde van je eigen woning bijvoorbeeld 300.000 euro is, dan betaal je aan OZB kosten bij deze gemeentelijke tarieven het volgende eigenarendeel: (300.000 / 100) x 0,1280 = 384 euro per jaar.
Inderdaad. Denk bv. aan de onroerende voorheffing, lokale belastingen zoals provinciebelasting, gemeentebelastingen, verkeersbelasting, enz. Die zijn in principe wel aftrekbaar als beroepskost.
Een voorbeeld: je huis had op 1 januari 1975 een geschatte waarde op de huurmarkt van 200 euro per maand. De berekening is dus als volgt: € 200 x 12 maanden = € 2.400.Dat is je bruto KI.Van dat bedrag wordt 40% ofwel 960 euro afgetrokken, een forfait voor de kosten die je maakt als eigenaar.
Welke werken hebben een impact op het kadastraal inkomen? Het ki zal stijgen na verbouwingen die de nuttige oppervlakte en/of het comfort van het huis verhogen. Voorbeelden zijn de installatie van een extra badkamer, het ombouwen van een zolderkamer tot een slaapkamer of de plaatsing van centrale verwarming.
Het kadastraal inkomen moet niet betaald worden, maar vormt de basis voor de berekening van de onroerende voorheffing en voor de bepaling van het onroerend inkomen dat in de personenbelasting belast wordt.
Gemiddeld krijgen gemeenten in Nederland zo'n 2.200 euro per inwoner, maar dit loopt op tot wel bijna vierduizend euro in het geval van Vlissingen in Zeeland. Dat daarmee landelijk koploper is.
Met een laag inkomen heeft u mogelijk recht op steun vanuit de Rijksoverheid en uw gemeente. Bijvoorbeeld met toeslagen, (bijzondere) bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, of een kindpakket (bijvoorbeeld een tegoedbon voor zwemles). Welke hulp u kunt krijgen hangt af van uw situatie.
geeft officiële documenten uit, zoals een paspoort of identiteitskaart en een rijbewijs. geeft uitkeringen aan wie niet in eigen levensonderhoud kan voorzien. is verantwoordelijk voor de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Participatiewet en de jeugdhulp.
De personenbelasting bedraagt 30% De gemeentebelasting bedraagt 7%
U kunt uw kadastraal uittreksel aanvragen via MyMinfin. U betaalt meteen online (alleen Bancontact) en krijgt het uittreksel via MyMinfin. Wie een aanvraag op papier wil indienen, moet daarvoor het formulier 'Aanvraag uittreksels uit de kadastrale documentatie' gebruiken. Dat formulier is beschikbaar op onze website.
U kunt het niet-geïndexeerde kadastrale inkomen van uw onroerend goed gemakkelijk online raadplegen in MyMinfin.
Gemeente moeten zonnepanelen meenemen in de waardebepaling
Als uit de analyse van verkoopprijzen blijkt dat er een positieve invloed uitgaat van de aanwezigheid van zonnepanelen, dan moet deze positieve invloed in de WOZ-waarde tot uitdrukking worden gebracht.
Als jij zonnepanelen zakelijk koopt of later op naam van de zaak zet, heb je mogelijk (als je woning voor minstens 10% zakelijk wordt gebruikt) recht op fiscale voordelen zoals de KIA, Energie-investeringsaftrek, afschrijving, MIA en/of VAMIL. Je kunt ook de btw terugvragen.
De enige belasting die je voor je eigen woning moet betalen, is de onroerende voorheffing. Die moet je één keer per jaar betalen. Verder hoef je geen aanvullende personenbelasting te betalen. Het kadastraal inkomen van de eigen woning is immers vrijgesteld, en dus hoef je dat niet op je belastingaangifte te vermelden.