Doe ze in een papieren zak met rijp fruitDoe de bananen in een papieren zak met je rijpe fruit en vouw de bovenkant van de zak om het bruikbare ethyleengas te concentreren. Op deze manier zouden je onrijpe bananen binnen een dag of twee mooi geel moeten worden.
De oven is je beste vriend. Plaats je groene bananen op een bakplaat of in een ovenschaal op 150 graden, ongeveer een uur lang. Blijf de bananen wel in de gaten houden. Na een uur laat je de bananen afkoelen in de koelkast et voilà: rijpe bananen.
Wat je nodig hebt, is een afsluitbare plastic zak, wat rijstkorrels en een uurtje geduld alvorens je met je föhn langs de banaan strijkt. Voor je het weet, heeft hij zijn goudgele glans weer terug!
Je kunt ervoor kiezen om de groene banaan in enkele dagen te rijpen. Als je daarvoor kiest, kun je de onrijpe banaan het beste in een papieren zak doen met een stuk rijp fruit. Rijpe fruitsoorten stoten namelijk het gas ethyleen uit. Dit gas zorgt ervoor dat de onrijpe banaan sneller zal rijpen, vaak al in 1 nacht.
In het Caribisch gebied worden groene bananen bijvoorbeeld de 'Caribische vijg' genoemd. Ze worden als groente gebruikt en vaak in plakjes gesneden en toegevoegd aan salades of gepureerd en tot pap verwerkt. In Puerto Rico is 'alcapurria' een favoriet tussendoortje langs de weg.
Een andere manier om je bananen te bewaren, is door ze op te hangen, zodat hun mooie gele schil niet gekneusd of geschaafd wordt. Het helpt ook om ze goed geventileerd te houden, zorgt voor een gelijkmatige luchtcirculatie en het vermindert de spanning op het fruit.
Bananen (maar ook andere soorten fruit) stoten van nature kleine beetjes van het gas ethyleen uit en dat versnelt de rijping van ander fruit. Dit is wel enkel mogelijk bij fruit dat voor dit gas gevoelig is.
Door de bananen met ander fruit in de zak te doen, maximaliseer je de hoeveelheid ethyleengas die vrijkomt. Ethyleengas is een stof die geproduceerd wordt door fruit als het rijp wordt. Dit versnelt het rijpingsproces, waardoor je een lekker zachte banaan krijgt.
Van plantage tot supermarkt. Bananen worden groen, en dus onrijp, geplukt. Op dat moment kun je ze beter niet eten. Ze zitten vol met een soort draderig stijfsel dat je lichaam maar gedeeltelijk kan verteren.
Van rijp tot overrijp
Ook als je je banaan liever wat geler - en dus zoeter - eet, profiteer je van veel gezondheidsvoordelen. Rijpe bananen leveren snelle energie en zijn perfect voor sporters. Ook bevatten rijpe bananen veel kalium, wat voor een lagere bloeddruk zorgt, zegt het Voedingscentrum.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Tip 1: Bewaar fruit en groente op de juiste plek
Ook citrusvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen en citroenen kun je bij warm weer het beste in de koelkast bewaren. Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal.
Bananenplant snoeien
Dit maakt onderdeel uit van het natuurlijke proces en is niks om je zorgen over te maken. Deze randen kun je gewoon afknippen, om de sierwaarde te behouden. Op den duur zullen de onderste bladeren geheel afsterven. Knip dit blad dan zo'n 5 centimeter boven de stam af.
Ja! Mensen in veel delen van de wereld eten liever groene bananen. In het Caribisch gebied worden groene bananen bijvoorbeeld de 'Caribische vijg' genoemd. Ze worden als groente gebruikt en vaak in plakjes gesneden en toegevoegd aan salades of gepureerd en tot pap verwerkt.
Enerzijds worden bananen bruin door druk van buitenaf, hierdoor kunnen ze na een uurtje in de tas transformeren van stevig geel naar donkerbruin met beurse plekken. Maar ze worden ook bruin als je ze een tijdje laat liggen in de fruitschaal.
Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak. Bananen stoten namelijk heel veel ethyleengas uit en versnellen dus het proces. Opgelet: zorg ervoor dat je een papieren zak gebruikt, geen plastieken. Een plastic zak heeft een verstikkend effect waardoor je fruit niet meer kan 'ademen'.
Kortom: Te veel bananen eten kan nadelig zijn voor de gezondheid.Het kan leiden tot gewichtstoename, problemen met de bloedsuikercontrole en tekorten aan voedingsstoffen.
Staan bananen in de Schijf van Vijf? Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Tussen de oogst en consumptie van de banaan ligt ongeveer 30 tot 40 dagen.
Rijpe bananen invriezen
Schil de banaan en snijd het in plakjes van 1 à 2 cm. Doe de stukjes in een zakje die je vervolgens in de vriezer legt. Bananen kunnen door invriezen hun smaak wat verliezen maar juist bij overrijpe bananen is dat geen enkel probleem.
Rijpe bananen zijn 2 tot 6 dagen houdbaar bij een koele temperatuur van ca.12°C.
Door de koude temperaturen van de koelkast wordt het rijpingsproces verstoord bestaat er een grote kans dat je bananen helemaal niet meer rijp worden. Dus leg de onrijpe banaan altijd buiten de koelkast tot ze goed rijp zijn!
De blauwe plastic zakken die Nioka rond de trossen heeft aangebracht zijn behandeld met diathene en moeten voorkomen dat insecten eitjes leggen in de bananenschil.
In bananen zitten veel vezels: per stuk zo'n 3 gram. Ter vergelijking, in een appel zit 2,5 gram vezels en in een mandarijn 0,5 gram vezels. Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!