Aankomen in gewicht lijkt simpel, maar is niet voor iedereen zo eenvoudig. Sommige mensen worden maar niet dikker, ondanks dat ze alle eten wat ongezond en lekker is.
Kinderen van te dikke ouders worden zelf vaak ook te dik. Deze aanleg voor overgewicht is voor een deel genetisch bepaald. Onderzoekers van het University College Londen wilden weten of de erfelijkheid van overgewicht meer tot uitdrukking komt in wat zij een 'obesogene omgeving' noemen.
Zorg voor voedzame maaltijden, met volkorenproducten, groenten, voldoende eiwitten en gezonde vetten. Pak wat vaker een gezond tussendoortje. Probeer in totaal 6 keer per dag iets te eten. Drink zuiveldranken of smoothies.
“Overgewicht en obesitas ontstaan wanneer de inname van energie jarenlang hoger is dan het gebruik”, schrijft de Gezondheidsraad in 2010. Met andere woorden: wie teveel eet en te weinig beweegt, blijft energie opslaan in plaats van deze te verbruiken en wordt daardoor te dik.
Slank zijn is niet voor iedereen weggelegd, maar een gezond gewicht hebben kan wél voor iedereen. Daar hoef je dus helemaal niet dun of slank voor te zijn. Uiteindelijk weet jij zelf het beste wat goed voor jou is. Luister naar je lichaam, maar ook naar je mentale welzijn.
De toename van het aantal zwaarlijvigen heeft niet één specifieke oorzaak, weet obesitaschirurg Simon Nienhuijs van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. "Het komt door een gebrek aan beweging, goede voeding en genetische aanleg. Dat is steeds minder goed in verhouding."
Wat zijn echte dikmakers? In principe kun je van alle voedingsmiddelen aankomen. Je komt aan als je meer eiwitrijke, vetrijke of koolhydraatrijke producten eet dan je nodig hebt. Helaas zijn er geen wondermiddeltjes of producten in de supermarkt die ervoor gaan zorgen dat je snel gewicht verliest.
Bij ondergewicht weegt iemand minder dan goed is voor de gezondheid. Ondergewicht is een risico-indicator voor ondervoeding. Ondergewicht is eenvoudig vast te stellen met de Body Mass Index (BMI) en het meten van de middelomtrek. Iemand heeft ondergewicht bij een BMI onder de 18,5.
Anorexia, boulimia of een andere eetstoornis is in veel gevallen de oorzaak van ondergewicht. Wanneer je herstellende bent van een ziekte of emotionele problemen hebt dan kan dat invloed hebben op je eetlust, waardoor je minder gaat eten.
U krijgt niet genoeg energie en voedingsstoffen binnen. Uw lichaam gaat dan vet en spieren afbreken om energie te maken. Zo wordt u steeds magerder, zwakker en valt u af. Ook als u (nog) niet mager bent, kunt u te veel zijn afgevallen.
De 10 gezonde voedingsmiddelen om snel aan te komen
Het grootste deel van het dieet bestaat uit hele voedingsmiddelen die rijk zijn aan calorieën en voedingsstoffen, zoals rijst, noten, notenpasta, rood vlees, zalm, gedroogd fruit, avocado's, gezonde granen, hele eieren en volle zuivelproducten.
De meeste schattingen zijn 40 en 70 procent genetische aanleg voor gewicht. Het hangt er vanaf in welke context je onderzoek doet. Wanneer je in een Vinex-wijk onderzoek doet krijg je andere resultaten dan wanneer je onderzoek doet bij een diverse onderzoeksgroep."
Uw gewicht wordt bepaald door drie dingen: Genen. Omgeving (voeding en beweging) Epigenetische effecten (hormonen)
Per individu kan de aanleg voor een bepaald gewicht veel verschillen. Bij sommige mensen is de genetische aanleg voor gewicht 20 procent, terwijl het bij anderen 70 procent kan zijn.
Mensen die te weinig wegen, lopen een twee keer zo groot risico op vroegtijdig overlijden als mensen met een gezond gewicht. Mensen met overgewicht of obesitas hebben 1,2 en 1,3 keer zo veel kans. Dat blijkt uit een onderzoek van het St. Michael's Hospital.
Blijf goed bewegen
Het is belangrijk om goed te (blijven) bewegen. Ga dus niet minder bewegen, omdat je bang bent dat je daar dunner van wordt. Als je genoeg eet, blijf je op gewicht of word je juist zwaarder. Van bewegen wordt je lichaam sterk en gezond.
Als je wil vermageren, eet je het best maar 3 stukken fruit per dag. Op de zwarte lijst: kersen, druiven, vijgen, ananas en bananen.
Veel mensen denken dat je van het eten van pasta aankomt omdat het zo veel koolhydraten bevat. Maar de koolhydraten uit pasta zijn het probleem vaak niet. Mits je over de dag niet meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt, maakt pasta zeker niet dik.
Nee, je kunt niet zwaarder worden als je minder en gezonder eet. Als je minder energie via eten en drinken binnenkrijgt dan je verbruikt, val je altijd af. Wel is het belangrijk om op een gezonde manier minder te gaan eten.