De oorzaak van albinisme is een afwijking in een gen. Er zijn afwijkingen in verschillende genen die voor albinisme kunnen zorgen. Welk gen dat is, verschilt per type (vorm) van albinisme. Door de afwijking in één van die genen, maak het lichaam bij albinisme niet genoeg van de kleurstof melanine.
Hierdoor hebben albino's vaak een witte, bleke huid, wit haar, rozerode of lichtblauwe ogen en rode pupillen. Dit hoeft niet altijd; bij gedeeltelijk albinisme is alleen het gezichtsvermogen aangetast.
Aan het uiterlijk van de persoon is niets te zien. De huidskleur is meestal normaal of iets lichter dan de huid van “normale” mensen. Alleen de ogen zijn aangedaan en hebben een lichtblauw tot rood gekleurde iris (hypopigmentatie van de iris) en een bleek netvlies.
Melanine geeft kleur aan ogen, huid en haar. Door het ontbreken ervan hebben mensen met deze oogziekte vaak een opvallend lichte huids- en haarkleur en de irissen van de ogen kunnen een rode gloed hebben. Het komt weinig voor; 1 op de 15.000 mensen heeft deze aandoening.
Muizen, ratten en konijnen kon men door in te telen een laboratoriumjas aantrekken. In de natuur kunnen albino's zich niet alleen moeilijk handhaven, ze komen ook moeilijk tot voortplanting. Een partner vinden valt niet mee, want in de natuur wordt stevig gediscrimineerd.
Albinisme. Ook erfelijke afwijkingen zoals albinisme kunnen de haarkleur beïnvloeden. Men onderscheidt een totaal en een gedeeltelijk albinisme. Een echte albino heeft gen pigment in zijn huid en haar.
Albinisme komt voor bij 1 op de 20.000 mensen.
Een violette oogkleur komt vooral voor bij mensen met albinisme. Dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door een gebrek aan pigment in de cellen waaronder ook die van de ogen welke het pigment melanine ontbreken.
Wat is albinisme? Bij albinisme wordt te weinig pigment aangemaakt in ogen, huid en haar. U heeft hoogstwaarschijnlijk ook een opmerkelijke lichte huid en haarkleur. De iris van uw ogen kan door het ontbreken van het pigment rood doorschijnen.
De oorzaak van albinisme is een afwijking in een gen. Er zijn afwijkingen in verschillende genen die voor albinisme kunnen zorgen. Welk gen dat is, verschilt per type (vorm) van albinisme. Door de afwijking in één van die genen, maak het lichaam bij albinisme niet genoeg van de kleurstof melanine.
Albinisme is een genetische erfelijke aandoening die van ouder op kind wordt overgedragen. De diagnose albinisme kan dan ook vaak worden gesteld door middel van genetisch onderzoek.
Albinisme komt voor bij één op de vijftienduizend mensen. Het is een aangeboren, erfelijke aandoening. Mensen met albinisme hebben vaak een heel lichte huid en haarkleur. De ogen zijn extreem gevoelig voor licht en het zicht is beperkt.
Volgens de Verenigde Naties heeft 1 op de 5.000 tot 15.000 mensen in Afrika de aandoening, en in sommige populaties in het zuiden van het continent zelfs 1 op de 1000. Dat is een hoger percentage dan in Noord-Amerika en Europa, waar albinisme 1 op de 17.000 à 20.000 mensen treft.
Misschien heb je wel eens van albinisme gehoord. Dat is een afwijking waarbij een mens of dier helemaal geen pigment kan produceren waardoor het hele lichaam en de beharing wit is. Melanisme is daar het tegenovergestelde van.
Het type oculair albinisme (OA1) erft X-gebonden over. Dit houdt in dat het afwijkende gen zich op het X-chromosoom bevindt. Daardoor komt deze vorm vrijwel uitsluitend voor bij mannen. Omdat vrouwen twee X chromosomen hebben, zal hun tweede X-chromosoom compenseren en komt deze vorm van albinisme niet tot uiting.
Een soortgelijke praktijk is er in Afrika als het gaat om albino's, mensen met een witte huid zonder pigment. Mannen, vrouwen, kinderen en baby's worden ontvoerd en gedood. Hun lichaamsdelen worden afgehakt, soms ook bij levende mensen.
Een coloboom is een embryonaal sluitingsdefect van één of meerdere structuren in het oog. Dit is te vergelijken met een hazenlip, hetgeen in feite ook een sluitingsdefect is maar dan van de lip en/of het gehemelte. Ofwel, een deel van het oog is tijdens de ontwikkeling van het oog (in de baarmoeder) achtergebleven.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Blauw als mooiste oogkleur bij vrouwen
Volgens onderzoek vinden 40,2% van de mannen een blauwe oogkleur het mooist bij een vrouw. Dit komt omdat mannen een lichte oogkleur mooier zouden vinden dan een donkere. Bruine ogen kwam op de tweede plek met 29,2% en groene ogen op de derde plek met 17,5%.
Rood is de zeldzaamste natuurlijke haarkleur. De Romeinen vroegen grof geld voor roodharige slaven en slavinnen. Tijdens de heksenvervolging die Europa na de middeleeuwen teisterden waren roodharigen ook geliefd, maar dan om op de brandstapel te zetten omdat ze 'het vuur van hel' op hun hoofd droegen.
Melanine is het pigment dat kleur geeft aan de huid of vacht, het haar en de ogen. Albinodieren worden daarom geboren met een kleurloze, witte vacht of veren. Melanine beschermt het lichaam ook tegen schadelijke uv-stralen waardoor dieren met albinisme extra gevoelig zijn aan zonlicht.
Leucisme is een afwijking bij dieren en mensen die leidt tot een verminderde pigmentatie. Leucisme lijkt op albinisme en wordt daar soms mee verward. Leucisme resulteert in een vermindering van alle types huidpigment, niet slechts van melanine. Het woord komt van het Griekse 'λευκὀς' (leukós) dat 'wit' betekent.
Sommige konijnen, vooral die met bolle koppen zoals hangoren of dwergjes, kunnen snel verstopte traanbuizen hebben zodat het oog overstroomt. Het oogwit van een konijn hoort netjes wit te zijn, u kunt dit zien door het ooglid wat omhoog te schuiven. Rode ogen duiden vaak op ontstekingen en irritaties.
Albino's missen een enzym dat betrokken is bij melanineproductie. Dat geeft een bleke huid, een witte vacht en rode ogen. Die typische rode ogen worden veroorzaakt door de bloedvaten in de ogen. Omdat er geen pigment aanwezig is in de iris, zijn de bloedvaten beter zichtbaar en krijgen de ogen een bloedrode kleur.
Konijnen zien niet alleen zwart-wit. Vergeleken met mensen zien konijnen niet zo veel kleuren, maar rood en groen kunnen ze goed uit elkaar houden. Konijnen zien niet alleen zwart-wit. Vergeleken met mensen zien konijnen niet zo veel kleuren, maar rood en groen kunnen ze goed uit elkaar houden.