Een behandeling voor hoge bloeddruk is meestal langdurig. Als dit medicijn goed bij u werkt, moet u dit medicijn waarschijnlijk uw leven lang gebruiken. Hartkramp, hartfalen en hartritmestoornissen. Waarschijnlijk moet u bisoprolol langdurig gebruiken.
Plotseling staken kan leiden tot ernstige aritmieën of verergering van angina pectoris. Gebruik bij hartfalen: bij toename van hartfalen, hypotensie of bradycardie of intolerantie tijdens de titratiefase de dosis verlagen of de behandeling geleidelijk stoppen (onder regelmatige controle).
U kunt de dosis het beste dagelijks en bij voorkeur in de ochtend innemen. Als u een dosis vergeet, doe dan het volgende: duurt het nog meer dan 8 uur tot uw volgende dosis, neem de dosis dan alsnog in. Is de tijd korter, sla de dosering dan over. Het effect van Bisoprolol wordt na 6 weken bereikt.
Het is belangrijk dat u niet plotseling stopt met het innemen van uw bètablokkers. Elke dosisverlaging of het stoppen met de behandeling dient in overleg met de arts te gebeuren.
De maximale aanbevolen dosis is 10 mg bisoprolol per dag. Afhankelijk van hoe u het medicijn verdraagt kan uw arts beslissen om de periode tussen de doses te verlengen. Als uw conditie verslechtert of als u het medicijn niet meer verdraagt kan het nodig zijn om de dosis te verlagen of om de behandeling te staken.
Bètablokkers worden over het algemeen goed verdragen, maar bij hoge doseringen kunnen er nare bijwerkingen optreden. Cardioselectieve bètablokkers geven in principe geen of weinig merkbare bijwerkingen.
Zo'n hartoverslag is meestal onschuldig, maar je kunt er wel van schrikken. Sommige mensen voelen niets van de overslagen. Anderen hebben er veel last van.
Het maakt voor uw levensverwachting niet uit of uw hartritme vooral door het normale sinusritme of door boezemfibrilleren wordt bepaald. De bovengenoemde behandelingen hebben als doel uw kwaliteit van leven te verbeteren, door uw hartklachten te verminderen.
geregeld een hartslag van meer dan 120 slagen per minuut in rust. geregeld een hartslag van minder dan 45 slagen per minuut. onregelmatige hartslag. hartkloppingen.
Te snel stoppen, vooral met hoge doses, kan bij deze patiënten leiden tot angina of een hartinfarct versnellen. In de richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zijn niet bètablokkers het middel van eerste keuze bij hypertensie, maar plaspillen.
Bisoprolol kan gebruikt worden voor de behandeling van angina pectoris (pijn op de borst veroorzaakt door obstructie van de slagader die de hartspier bevoorraadt) of voor de behandeling van hypertensie (hoge bloeddruk).
Bisoprolol verlaagt de hartslag en zorgt ervoor dat het hart minder zuurstof nodig heeft. Naast het gewenste effect kan bisoprolol bijwerkingen geven. Bijwerkingen ontstaan meestal aan het begin van de behandeling en verdwijnen in het algemeen vanzelf.
Bisoprolol is een zogenaamde betablokker. Deze verlagen de hartslag en daarmee de bloeddruk. Een andere betablokker die je in overleg met de arts kunt proberen, is bijvoorbeeld metoprolol. Er zijn ook veel andere middelen die de arts kan proberen, zoals calcium blokkers, zoals bijvoorbeeld amlodipine.
Bisoprololfumaraat Accord 5 mg en 10 mg worden ook gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk (hypertensie) en angina pectoris (pijn op de borst veroorzaakt door verstoppingen in de slagaderen naar de hartspier).
Over het algemeen wordt geadviseerd om bloeddrukverlagende medicatie in de ochtend in te nemen (Farmacotherapeutisch Kompas). Ik geef bij ACE remmers vaak het advies om deze in de avond, op de rand van het bed, in te nemen, met name vanwege de bloeddrukdaling die gelijk na inname op kan treden.
De begindosering is één keer per dag 5 mg bisoprolol. Bij onvoldoende effect kan de arts dit verhogen tot 10 mg per dag. De maximale dosis is 20 mg.
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
digoxine. Digoxine behoort tot de groep geneesmiddelen die hartglycosiden worden genoemd. Digoxine verbetert de pompkracht van het hart en zorgt voor een regelmatige rustige hartslag. Artsen schrijven het voor bij hartfalen en hartritmestoornissen.
Normaal slaat je hart in een regelmatig tempo. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Zo is de hartslag in rust lager dan wanneer je je inspant. Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut.
Flauwvallen door een hartritmestoornis treedt eerder op tijdens het sporten en wordt vaak voorafgegaan door hartkloppingen of pijn op de borst. Bij hartkloppingen kun je het gevoel hebben dat je hart op hol slaat, dat het uit je borstkas zal springen. Je kunt ook het gevoel hebben dat je hart 'overslaat'.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Oorzaken. Er zijn verschillende oorzaken voor hartritmestoornissen. Ze kunnen ontstaan door ouderdom, een hoge bloeddruk, een andere hartziekte, een operatie of door het eten of drinken van bepaalde producten. Soms kan de arts geen directe oorzaak vinden.
Ritmestoornissen voorkomen
Genoeg bewegen, ontspannen en gezond eten zijn belangrijk. Soms merken mensen dat bij hen roken, alcohol of drugs een hartritmestoornis uitlokt. Is dat bij jou het geval? Probeer dan je leefstijl aan te passen.
Het hart kan heftig bonzen. De hartslag kan heel onregelmatig zijn: soms ineens sneller en dan ineens weer langzamer. U kunt voelen dat het hart soms een slag lijkt over te slaan. Vaak komt daarna een extra harde hartslag die voelt als een bons, bonk of dreun.
Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.