In het kort: 'Jij hebt iets wat ik nodig heb. ' Er zijn verschillende vormen van afhankelijkheid: financiële afhankelijkheid, praktische afhankelijkheid en zogenaamde 'emotionele' afhankelijkheid. Financiële afhankelijkheid komt veel voor in relaties waarbij de één werkt en de ander voor de kinderen zorgt.
Probeer een gesprek ook niet eeuwig door te laten gaan, maar geef de ander ruimte om een gesprek te beëindigen. Hetzelfde geldt voor mondelinge gesprekken. Probeer de ander niet te onderbreken en geef ze de ruimte om te vertrekken als ze iets anders te doen hebben.
Grenzen moeten vooral duidelijk en consistent zijn, wanneer je te maken hebt met iemand die jou niet respecteert. Zo'n persoon is op zoek naar de 'gaten' in je grenzen en gebruikt ze tegen je. Dus zorg ervoor dat je hem/haar assertief en duidelijk vertelt dat dit gedrag niet ok is en houd je aan de consequenties.
Afhankelijk gedrag komt doordat het geheugen van je naaste verslechtert. Ze voelt zich onveilig en gaat daarom steeds meer op haar omgeving vertrouwen. Ze klampt zich aan je vast, wil niet alleen zijn en stelt veel vragen.
Zodra je afhankelijk wordt van iets of iemand dan raak je een deel van jezelf kwijt of raak je een deel van jouw vrijheid kwijt. Je wordt hulpbehoevend, ondergeschikt aan anderen, onzelfstandig of in het ergste geval onderworpen aan anderen.
Waarom heb je bevestiging nodig? Tussen bevestiging en verwachting zit een dunne lijn. Indien je een gezonde relatie hebt met jezelf is het niet raar af en toe bevestiging te vragen aan je omgeving. Zo kun je voor jezelf bekijken wat een ander had gedaan in een situatie en dit reflecteren naar jouw belevenis.
Als je wil dat een man emotioneel aangetrokken tot je wordt, zal je hem een klusje moeten geven. Iets waar hij regelmatig naar bij terug kan keren, en het gevoel heeft iets toe te voegen aan je leven.
Wanneer verliefdheid en het gevoel een sprookje te beleven plaats maakt voor een emotionele kwelling en hel. Drama, conflict, twijfel, teleurstelling, verstikkend, gemene woorden, sorry's die niks betekenen,… zijn kenmerken van destructieve relaties.
Codependentie vindt zijn oorsprong in de kindertijd en is een reactie op trauma. Codependentie in relaties betekent dat je naar je partner, kinderen en/of anderen vanuit controle een buitensporige zorg en verstrengeling laat zien. In plaats van een gezonde en volwassen verbinding is er sprake van 'binding'.
Samen je leven delen met iemand, gaat om samen groeien en genieten van elkaar. In een gezonde en liefdevolle relatie zit veel empathie, support, waardering en respect. Deze tien signalen vertellen je dat het écht goed zit.
Er zijn wel een aantal goede tekenen: gelijkwaardigheid: jullie zijn evenwaardig, niemand is de baas. veiligheid, vertrouwen en zorg voor elkaar: je kwetst elkaar niet opzettelijk. respect en aanvaarding: in elke relatie zijn er verschillen tussen partner, die je niet altijd kan veranderen.
Bij een verslaving ontstaat vaak geestelijke afhankelijkheid en lichamelijke afhankelijkheid. Bij een geestelijke afhankelijkheid heb je het gevoel dat je niet meer zonder kunt en voel je een constante drang naar een middel of gedrag.
Bij een persoonlijkheidsstoornis zijn bepaalde eigenschappen erg aanwezig. U bent bijvoorbeeld extreem gevoelig voor kritiek, u heeft heel erge bindingsangst of verlatingsangst, u doet dingen zonder na te denken, u bent erg afhankelijk, perfectionistisch of verlegen.
Als je een borderline persoonlijkheidsstoornis hebt, vertoon je sterke stemmingswisselingen en voel je je erg instabiel. Je kunt opeens heel kwaad zijn en het andere moment weer heel vrolijk of somber. Je kunt impulsief reageren. Iemand met borderline is ontzettend bang om in de steek gelaten te worden.
Hij voelt zich superieur aan anderen en eist bewondering en respect, zonder het te verdienen. Een narcist is buitengewoon moeilijk om mee te leven, hij eist het beste van alles en verwacht dat je continu aan zijn behoeften voldoet.
Aangeven van je grenzen doe je door de ander te laten weten wanneer die over jouw grenzen heen gaat. Dat kan fysiek, door bijvoorbeeld achteruit te deinzen/stappen, of door weg te lopen. Je kunt het ook verbaal doen, door de ander bijvoorbeeld te vragen of te zeggen ergens mee te stoppen, omdat je het niet fijn vindt.