U heeft recht op loonsuppletie (een aanvulling op uw inkomen) als u aansluitend op uw ontslag, of tijdens de duur van uw WOPO-uitkering, een nieuwe baan aanvaardt tegen een lager dagloon. U krijgt dan via WWplus een aanvulling op het salaris dat uw nieuwe werkgever u betaalt.
Bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt en gaat u weer aan het werk? En is uw loon lager dan wat u volgens UWV nog kunt verdienen? Dan kunt u mogelijk een aanvullende uitkering krijgen die uw lagere loon gedeeltelijk opvangt. Die uitkering heet loonsuppletie of inkomenssuppletie.
De loonsuppletie duurt zolang de werknemer recht op loon heeft uit zijn nieuwe, lager betaalde baan. Dit gebeurt uiterlijk tot de einddatum van de BWRHBO-uitkering zoals die bij het begin van de werkloosheid is vastgesteld. Dat is dus de einddatum zonder eventuele opschuivingen na herleving.
Voor de werkgevers is de sector WENB en WWb voeren wij de Bovenwettelijke uitkering bij werkloosheid uit. Een bovenwettelijke uitkering is een aanvulling op uw WW-uitkering die u ontvangt van UWV.
De hoogte is 70% van het bovenwettelijke dagloon, maar maximaal 70% van het maximum van schaal 11 of LC, inclusief vakantietoeslag en eindejaarsuitkering.
Wat is de hoogte van de loonsuppletie voor het PO? U krijgt de eerste helft van de duur van de uitkering tot 100% van uw oude dagloon uitgekeerd (met een maximum tot het bovenwettelijke dagloon).
Dan gaat UWV bij het berekenen van de uitkering uit van het wettelijk maximum dagloon. De duur van de WW-uitkering is minimaal drie en maximaal 24 maanden. Uw werknemer vraagt de WW-uitkering aan bij UWV via www.werk.nl.
Duur bovenwettelijke uitkeringen
De aanvulling ontvangt u net zo lang als u de WW-, ZW- of Wazo-uitkering ontvangt. De duur en hoogte van de aansluitende uitkering hangen af van ww leeftijd en het aantal werkjaren.
Ook als oudere werkloze heeft u een sollicitatieplicht. Behalve als u binnen 1 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dan hoeft u niet meer te solliciteren. Als u dat wilt, mag u wel blijven zoeken naar werk.
UWV betaalt de uitkering aan uw werknemer. Wij brengen deze kosten bij u in rekening. U betaalt geen WW-premie. Op het moment dat uw werknemer een WW-uitkering krijgt, brengen wij deze bij u in rekening, verhoogd met de werkgeverspremie.
Loonsuppletie is een aanvulling op uw loon. U kunt voor deze uitkering in aanmerking komen als u aansluitend aan uw ontslag of tijdens de duur van uw bovenwettelijke uitkering een nieuwe baan heeft geaccepteerd tegen een lager dagloon.
Met een laag inkomen heeft u mogelijk recht op steun vanuit de Rijksoverheid en uw gemeente. Bijvoorbeeld met toeslagen, (bijzondere) bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, of een kindpakket (bijvoorbeeld een tegoedbon voor zwemles). Welke hulp u kunt krijgen hangt af van uw situatie.
Sociale partners, werkgevers en werknemers mogen de duur van de WW aanvullen tot maximaal 38 maanden. Zij mogen dit in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) afspreken.
De WGA-uitkering
WGA betekent: Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Deze uitkering kunt u misschien krijgen als u aan 2 voorwaarden voldoet: U bent 2 jaar of langer ziek en kunt (in de toekomst) weer (meer) werken. U kunt met dat werk 65% of minder van uw oude loon verdienen.
Wat doet het Participatiefonds? Het Participatiefonds bepaalt of u in aanmerking komt voor begeleiding bij uw re-integratie. De inhoud van de begeleiding is afhankelijk van de duur en het aantal uren waarvoor u een uit- kering ontvangt.
U wilt voorkomen dat u werkloos raakt of blijft en u accepteert deze baan. Wordt u daarna (opnieuw) werkloos? Dan geldt mogelijk het garantiedagloon. Bij het garantiedagloon nemen we uw oude, hogere inkomen als basis voor uw WW-uitkering.
Wij checken gegevens die u doorgeeft bij de aanvraag van een uitkering. Ook vergelijken wij de gegevens die wij van u hebben met die van de Belastingdienst of de gemeente. Daarnaast controleren we telefonisch. Ook is het mogelijk dat een inspecteur uw werkplek bezoekt of bij u thuis komt.
Werknemers kunnen vanaf 60 jaar 50 procent werken tegen 100 procent pensioenopbouw en salaris dat tussen 77 en 90 procent ligt. Vakbond FNV roemt het ouderenbeleid van Tata als een van de beste van Nederland. Inmiddels heeft het bedrijf 336 deelnemers die halftijds werken en 223 aanmeldingen.
Tot 2001 vielen ambtenaren onder wachtgeldregelingen. Vanaf 2001 vallen ambtenaren onder de toepassing van de werkloosheidswet (WW). Omdat de WW in bijna alle gevallen (veel) lager uitvalt dan de vroegere wachtgeldregelingen, is de zogenaamde bovenwettelijke regeling in het leven geroepen.
Baan kwijt, wachtgeld
Ministers, Kamerleden, wethouders en burgemeesters hebben recht op wachtgeld als zij hun baan kwijtraken. Daarbij maakt het niet uit of ze zelf ontslag nemen, worden weggestuurd, aan het einde van hun termijn zitten of niet worden herkozen. Inmiddels lijkt de regeling behoorlijk op de gewone WW.
De totale WW-duur is maximaal 24 maanden. Hoe lang jij een uitkering kunt krijgen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Het UWV maakt voor het bepalen van de duur van je uitkering gebruik van de wekeneis en de jareneis. Als je aan de wekeneis voldoet, kom je in aanmerking voor een WW-uitkering van 3 maanden.
U kunt als oudere werkloze mogelijk een IOW-uitkering krijgen na afloop van uw WW-uitkering. Of na afloop van uw loongerelateerde WGA-uitkering. Als u recht heeft op een IOW-uitkering, dan houdt u deze tot uiterlijk de leeftijd waarop u AOW krijgt.
Uw loon van de periode van 12 maanden voordat u werkloos werd, bepaalt de hoogte van uw WW-uitkering. Dat heet het WW-maandloon. In de eerste 2 maanden is uw uitkering 75% van dat WW-maandloon. De volgende maanden ontvangt u 70%.
Heeft u geen afspraken gemaakt over het aantal sollicitaties? Zorg dan dat u minimaal 4 keer per 4 weken solliciteert. U bent ook verplicht te solliciteren op de vacatures die uw adviseur werk u toestuurt. De adviseur vraagt u regelmatig bewijzen te laten zien van uw sollicitatieactiviteiten.