Het faalangstexamen duurt langer, maar is niet makkelijker dan een regulier praktijkexamen! Je moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan alle 'rijvaardigheidseisen'. Dat houdt in dat jij moet laten zien dat je veilig en op een verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt.
Kosten faalangstexamen
De kosten voor het examen liggen iets hoger dan bij een regulier examen. Wanneer je gebruik wilt maken van het faalangstexamen dan is het goed om dit tijdig aan te geven bij ons.
In de basis is het faalangst rijexamen hetzelfde als het reguliere rijexamen. Het grote verschil is dat je een examinator krijgt die getraind is om mensen met faalangst te begeleiden en je hebt meer tijd om het examen af te leggen. In totaal heb je 1 uur en 20 minuten voor het faalangst examen.
Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Je krijgt een examinator die is getraind om mensen met faalangst te helpen. Hij of zij neemt meer tijd om je op je gemak te stellen en tijdens de rit kan je om een time-out vragen. Tijdens een faalangstexamen moet je hetzelfde kunnen als bij een gewoon rijexamen.
Van de 28 inzichtvragen moet je er 25 goed hebben. Je mag in dit onderdeel dus maximaal drie vragen fout beantwoorden. Bij gevaarherkenning krijg je 25 vragen waarvan je er 13 of meer goed moet hebben. Hier mag je dus maximaal twaalf fouten maken.
Kosten faalangstexamen
In 2022 kost het faalangstexamen bij het CBR € 172,00. Dit bedrag maakt je rijschool over aan het CBR. Daarnaast brengt je rijschool kosten in rekening voor administratie, het gebruik van de lesauto, de aanwezigheid van de instructeur en eventueel een rijles vlak vóór je examen.
Het is geen fabeltje, een banaan eten helpt echt. In banaan zitten stoffen die bevorderlijk zijn voor je alertheid, concentratie en motivatie. Bananen zijn goedkoop en zonder risico's dus baat het niet dan schaadt het ook niet! Er is onderzocht dat je het beste 2 uur van te voren een / twee bananen kan eten.
Als je geen dag meer kunt kiezen, probeer dan wel om een goed tijdstip af te spreken. De slechtste tijd is 08:00 uur 's morgens. Dan slaagt slechts 45,6 procent van de kandidaten. De beste tijd is vlak daarna om 08:55 uur en 09:50 uur, het slagingspercentage is dan hoger dan 52 procent.
Een goede voorbereiding is het halve werk, ook voor het rijexamen. Dan zijn de zenuwen meestal wat minder. Het kan helpen als je eerst een tussentijdse toets doet. Dan raak je al een beetje gewend aan de examensituatie.
Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een speciaal examen. De examinator heeft dan meer tijd voor jou. En je krijgt meer persoonlijke begeleiding. Het speciale examen noemen we 'nader onderzoek rijvaardigheid'.
Er zijn verschillende methodes om rijangst te overwinnen. Vaak wordt bij milde rijangst aangeraden om weer rustig achter het stuur te kruipen. Dit kunt u doen door een gespecialiseerde begeleider in te schakelen van een rijangst rijschool. Bovendien kunt u een opfriscursus autorijden volgen voor uw rijangst.
Voor het faalangstexamen heb je in totaal 1 uur en 20 minuten de tijd. Daarvan is 35 minuten voor de examenrit. De overige tijd is voor een time-out en om zoveel mogelijk voor rust te zorgen. Natuurlijk moet je wel precies hetzelfde kunnen als mensen die het gewone rijexamen doen.
Gemiddeld heeft iemand 43 uur rijles nodig om het rijbewijs te halen (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Dit verschilt natuurlijk per leerling. Je rijinstructeur kan je helpen inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt. Tip: laat je rijleraar inschatten hoeveel lessen jij nodig hebt.
Waarom is het in Nederland zo duur? Volgens het CBR zijn de kosten van het behalen van een rijbewijs als volgt opgebouwd: Zo'n 1590 euro voor de rijlessen. Dat is het gemiddelde aantal lesuren (ruim 38) keer de gemiddelde lesprijs (meer dan 41 euro);
Te dicht langs geparkeerde auto's, obstakels of fietsers rijden. Niet of onvoldoende voorsorteren. Te ruime of te krappe bochten (soms door nonchalant sturen). Te veel links blijven rijden bij tegenliggers op smalle wegen.
Voor het grootste deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen.
In energiedrankjes zit ook nog eens veel suiker, waardoor je kunt aankomen in gewicht en last kunt krijgen van gaatjes in je tanden. Drink sowieso 's avonds geen koffie of energiedrank. Dan kun je waarschijnlijk minder goed slapen. En dat terwijl je rust nemen tijdens het leren juist zo belangrijk is.
Een komische film kijken, een koffiemomentje met vrienden, een rondje joggen … Ook als je gewoon wat lacht, ontspan je en slaap je beter. Gezond eten is altijd belangrijk, maar net voor je examen kan je jezelf nog dat tikkeltje extra verzorgen door wat brain food op het menu te zetten.
Ontbijt van tevoren
Vezelrijke producten zoals muesli en volkorenbrood zijn een goed begin van de dag. Havermout, avocado's, noten, kwark, en fruit zijn ook erg gezond en hier krijg je ook veel energie van. Dus ga iets eerder uit bed en maak wat lekkers te eten voor jezelf.
Mensen met rijangst zijn bang om auto te rijden. Ze zitten met een zeer gespannen of angstig gevoel achter het stuur, of vermijden autorijden helemaal. Naar schatting een half tot één miljoen Nederlanders hebben wel een rijbewijs, maar maken hier geen gebruik van. Vrouwen hebben vaker last van rijangst dan mannen.