De Stingerraket heeft een lanceermotor die de raket een aantal meter uit de schietbuis stuwt. Vervolgens brengt de vluchtmotor de raket op topsnelheid. Bij het verlaten van de schietbuis, klappen er aan de raketkop 2 stuurvinnen uit en aan de achterkant 4 stabilisatievinnen, voor sturing en stabiliteit.
De Stinger is een draagbare luchtdoelraket. Ze zijn 1,5 meter lang en wegen meer dan 16 kilo. Met een snelheid van maar liefst 2400 kilometer per uur kunnen ze gebruikt worden op doelen binnen een straal van 0,5 tot 5 kilometer.
Het Amerikaanse Raytheon, 's werelds op één na grootste wapenfabrikant, maakt de Stinger-luchtdoelraketten waarvan onder meer de Nederlandse regering er honderden aan Oekraïne heeft geleverd. Raytheon maakte sinds de Russische invasie een koerssprong van bijna 15 procent.
De nettoprijs van een Kia Stinger valt echt wel mee. Je komt uit op 37.340 euro voor de basisversie (GT). De BTW bedraagt 7.841 euro, maar het is juist de BPM die deze Stinger in Nederland zo duur maakt. Liefst 43.838 euro betaal je aan BPM-boete dankzij een CO2-uitstoot van 247 g/km.
De Stinger is een (draagbare) infraroodgeleide luchtdoelraket. Dit luchtverdedigingswapen beschermt grondobjecten en –troepen tegen vliegtuigen en helikopters op de korte afstand van 0,5 tot 5 kilometer.
Uitgeschreven tekst. Patriot is een luchtverdedigingswapensysteem dat vijandelijke doelen, zoals helikopters, bemande en onbemande vliegtuigen, ballistische raketten en kruisraketten kan uitschakelen. Het systeem kan een groot aantal doelen tegelijk volgen en meerdere onderscheppingen gelijktijdig uitvoeren.
Radar detectors zijn in Nederland verboden. Echter, een Stinger is een car computer, geen radar detector, en daarom is het gebruik van een Stinger ook in Nederland gewoon legaal. Dit is door de Voedsel en Waren Autoriteit ook bevestigd.
Met moderne kruisvluchtwapens als de Amerikaanse Tomahawk kunnen vanaf schepen, onderzeeboten en vliegtuigen doelen op meer dan 1500 km afstand met grote nauwkeurigheid aangevallen worden.
De reikwijdte van de raket ligt, afhankelijk van het type, tussen de 1.250 en 2.500 kilometer. Kostprijs: zo'n 781.000 euro per stuk. De bestemming ligt bij lancering in principe vast, maar tijdens de vlucht kan de kruisraket nog worden afgeleid naar een reeks alternatieve doelen.
1. Meer dan 1.400 Stinger luchtdoelraketten. Het Stinger luchtafweersysteem, ook bekend als grond-luchtraket, is een draagbaar vanaf de schouder afgevuurd luchtafweersysteem dat vliegtuigen en andere raketten kan neerschieten.
De Patriots worden in Slowakije ingebed in de NAVO-commandostructuur. De Patriot is bij uitstek een wapensysteem dat gericht is op defensieve inzet. Nederland gebruikt PAC-2 en PAC-3 raketten. De PAC-2 ontploft in de buurt van het doelwit, dat wordt vernietigd door de wolk van scherven.
18 voertuigen(de Stinger-uitvoering) worden niet meegenomen in de MLU, maar blijven wel in dienst. Na de MLU zijn er dus nog 340 in gebruik.
Een Patriot raket kost rond de 2 miljoen euro en het is daarom ook zonde om hem in te zetten voor het vernietigen van een kleine speelgoeddrone. Hij wil voorkomen dat vijanden meerdere speelgoeddrones aanschaffen om er zo voor te zorgen dat alle Patriot raketten opgeschoten worden.
Kruisraketten worden weliswaar als een raket gelanceerd maar bij de baan die deze raketten volgen wordt de raket aangedreven doormiddel van een speciale motor die gebruik maakt van de zuurstof die langs de raket gaat. De Kruisraket is dus een soort onbemand vliegtuigje dat geleid wordt naar zijn doel.
Naast de pantserhouwitsers stuurde Nederland eerder al pantservoertuigen, antitankraketten, antiluchtdoelraketten en scherpschuttersgeweren. Pantserhouwitsers zijn het zwaarste geschut dat de landmacht heeft. Met het wapen kunnen vijandelijke doelen tot op 50 kilometer afstand worden uitgeschakeld.
De bedienaar straalt het doel aan met een laser die op de lanceerinrichting aanwezig is. Een zoeker in de neus van de raket gebruikt de reflecties van het doel om de koers bij te sturen en zo doel te treffen. Door het gebruik van een laser is het systeem vrij ongevoelig voor elektromagnetische stoormaatregelen.
Defensie stuurt een beperkt aantal Pantserhouwitsers naar Oekraïne. Het mobiele 155mm-geschut is het zwaarste wapentuig van de landmacht. De levering gebeurt op verzoek van het land om zwaardere wapens.
De Laser module kan op kilometers afstand al zien als een agent met een laser pistool aan het snelheid meten is en er voor zorgen dat u via de Laser Alarmering functionaliteit direct gewaarschuwd wordt. Laser detectie is trouwens ook in Nederland volledig legaal.
Een Stinger, uw computer in de auto, functioneert net als een smart phone of computer op uw bureau: Afhankelijk van welke apps (functies) u erop zet, kan uw Stinger verschillende taken uitvoeren. In bijna alle Westerse landen is het gebruik en bezit van een Stinger volledig legaal.
Dan is het helemaal onmogelijk om ze te onderscheppen. Daar moet je je geen illusies over maken. Deze raket wordt de ruimte in gelanceerd en vanuit daar komen die kernkopraketten weer terug de aarde op. Er bestaan geen systemen op aarde die dat kunnen onderscheppen."
Op 8 december 1987 werd het INF-verdrag getekend. Als gevolg hiervan werd Nederland van de vijf beoogde plaatsingslanden het enige land waar geen kruisraketten zijn geplaatst.