Hoe werkt PoE? Een netwerkkabel bevat acht aders, waarvan er vier worden gebruikt bij een standaard aansluiting. PoE-technologie benut de overige vier aders om stroom door te leveren. Daarbij wordt een specifiek protocol toegepast om te detecteren of er een PoE-toestel is aangesloten en welk vermogen benodigd is.
Getwist paar-koperen kabels voor PoE-toepassingen zijn normaal gesproken F/UTP (vier getwist paar kabels omringd door een vorm van afscherming in een kabelommanteling). UTP (unshielded twisted pair cable) wordt niet aanbevolen voor PoE-toepasingen omdat deze warmte niet effectief kan afvoeren.
In veel gevallen worden IP camera's gevoed via de netwerkkabel, Power over Ethernet (PoE) noemen we dat. Ook bij het gebruik van PoE is een CAT 5e kabel tot een lengte van 100 meter voldoende. De standaard waaraan deze kabel moet voldoen is voldoende voor PoE.
Als u gebruik wilt maken van Power over Ethernet is een UTP of FTP kabel van minimaal Cat 5e noodzakelijk. U kunt er dus ook voor kiezen om de aansluiting te regelen met een Cat 6 of Cat 7 kabel. Belangrijk hierbij is om altijd te zorgen voor een goede, storingsvrije kabel voor het aansluiten van uw PoE switch.
Het belangrijkste verschil tussen 802.3af (PoE) en 802.3at (PoE+) is dat PoE+ PSE's bijna tweemaal zoveel vermogen kunnen leveren via één Ethernet-kabel. PoE+ PSE's kunnen vermogen leveren aan PoE en PoE+ PD's, maar PoE PSE's kunnen alleen vermogen leveren aan PoE PD's.
Power-over-Ethernet (PoE, IEEE 802.3at/af) kan in al die gevallen een uitkomst bieden met behulp van externe adapters, ook wel splitters of injectors genoemd. Dat werkt met een spanning van 48 volt, die door een injector over de netwerkkabel kan worden meegestuurd.
Een lengte overbruggen van meer dan 100 meter gaat lastig worden, dit omdat ook de data in principe niet verder gaat dan 100 meter. Wel kan dit worden verlengd met een repeater. Daarnaast is PoE nog lang niet geschikt voor alle apparaten. Apparaten die meer dan 71.3W nodig hebben zijn niet geschikt voor PoE.
Over het algemeen kan het geen kwaad om PoE te gebruiken om niet-PoE-apparaten te voeden, omdat standaard PoE-apparaten detectie hebben, wat goed van pas komt om te detecteren of het aangesloten aangedreven apparaat PoE is of niet door een paar hoeveelheden stroom vrij te geven als het weet het is een niet-PoE-apparaat ...
PoE maakt gebruik van een 48 volt spanning die, pas in de IP camera, wordt omgezet naar 12 volt. Het omzetten naar 12 volt aan het einde van de PoE kabel zorgt ervoor dat spanningsverlies opgevangen kan worden en de IP bewakingscamera alsnog voldoende spanning krijgt.
Het voordeel van een managed PoE-switch is dat deze meer beheermogelijkheden biedt, waaronder QoS (Quality of Service). Hiermee kunt u netwerkverkeer van bepaalde apparaten voorrang geven op dat van andere apparaten. Een unmanaged PoE-switch is eenvoudiger en heeft vrijwel geen beheermogelijkheden.
Het verschil tussen CAT5e en CAT6 wordt behaald in de bandbreedte. CAT5e haalt 100mhz en CAT6 haalt 250mhz. Dit wil zeggen dat een CAT6 kabel meer data tegelijkertijd kan verwerken. Zie het als een verschil tussen een 2 en een 5-baans autosnelweg.
De lengte van UTP bekabeling mag volgens de standaard niet meer dan 100 meter bedragen.
FTP – de aderparen zijn afzonderlijk afgeschermd met folie. Met deze aanduidingen maken we varianten: U/UTP: zonder afscherming van aderparen en zonder afscherming per afzonderlijk aderpaar. F/UTP: aderparen voorzien van aluminiumfolie, maar zonder afscherming per afzonderlijk aderpaar.
De overige poorten kunnen gebruikt worden als uitgang, waarop u apparaten zoals uw computer, laptop of printer kunt aansluiten. Vervolgens sluit u de voedingsstekker aan. Een switch heeft altijd stroom nodig, dus let erop dat er een stopcontact in de buurt zit.
Kan ik Cat6-kabel gebruiken op Cat5-netwerk? Natuurlijk kan Cat6 Cable op Cat5-netwerk werken. Het is achterwaarts compatibel met eerdere specificaties, wat betekent dat het effectief kan worden gebruikt met Cat5-netwerk.
Cat6 internetkabel – Gaat tot een snelheid van 1.000 Mbit/s met een doorvoersnelheid van 250mhz. Cat6a internetkabel – Gaat tot een snelheid van 10.000 Mbit/s met een doorvoersnelheid van 500mhz. Cat7 internetkabel – Gaat tot een snelheid van 10.000 Mbit/s met een doorvoersnelheid van 1.000mhz.
In de switch gaat een netwerkkabel. Door andere netwerkkabels in de 'contactdoos' van de switch te stoppen komen ze op het netwerk. Hierdoor kan het netwerk bij andere apparaten terecht komen. Een switch is dus eigenlijk een apparaat dat apparaten binnen het netwerk met elkaar via kabels verbind.
PoE Injector
Indien u meerdere netwerk PoE camera's binnen uw netwerk van stroom wilt voorzien dan is een PoE-switch de beste keuze. Wij hebben PoE injectoren van 30W, PoE injectoren van 60W en PoE injectoren van 90W. Hoeveel camera's u kunt aansluiten op de switch hangt af van het aantal beschikbare poorten.
Schaf een netwerkkabel aan die lang genoeg is om de afstand van jouw modem naar de router te overbruggen. Sluit de kabel aan op één van de gele LAN poorten van jouw modem en steek de andere kant van de kabel in de blauwe WAN poort. Nu kun je jouw wifi netwerk instellen.
Voor het aanleggen van een bekabeld thuisnetwerk gebruik je een Cat5e, Cat6, Cat6a of Cat7 kabel. Hoe hoger de Cat-aanduiding, hoe meer bandbreedte en des te grotere snelheden de kabel kan halen. In netwerkkabels kun je kiezen tussen soepel of stugge kabel.
In een stijve buis van 16mm mogen 5 draden van 1,5mm2 of 4 draden van 2,5mm2. Een flexibele buis mag 4 draden van 1,5mm2 of 3 draden van 2,5mm2 bevatten. In een buis van 19mm mogen 5 draden van 2,5mm2, ongeacht de soort.
Bij een UTP buitenkabel kun je kiezen tussen een Cat5e en Cat6 buitenkabel. Zowel Cat5e als Cat6 kabels kunnen snelheden bereiken van 1GB/s. Echter is de doorvoersnelheid het verschillen tussen deze twee UTP kabel voor buiten.
Een unmanaged switch is gewoon een simpele switch zonder extra instellingen of geavanceerde functies. Op een managed switch is meer in te stellen (vaak via de browser), zoals Quality of Service (QoS), VLANs, Access Control Lists (ACLs), monitoring, port configuration, etc.
EndSpan gebruikt de dataparen 1,2 en 3,6, dus de gebruikelijke dataparen die ook voor het versturen van data worden gebruikt. MidSpan gebruikt de (meestal) ongebruikte dataparen 4,5 en 7,8 voor zover het een 100 Mbps netwerk is natuurlijk. Soms worden ook de 4 paren gebruikt om zowel stroom als data door te sturen.