De bascule bestaat uit een lange stang met in het midden een draaipunt. Aan beide uiteinden van de stang hangt telkens één bakje. In het ene bakje wordt het te wegen voorwerp gelegd en in het andere wordt met behulp van gewichten bepaald hoe zwaar het voorwerp is.
Deze sensoren meten de druk die er op zit als je er op staat. De sensoren geven daarna de informatie door aan een chip die in de weegschaal zit. Deze chip zet dan de informatie om naar cijfers die wij kunnen zien op het scherm van de weegschaal.
Zelf weegschaal kalibreren
Sluit de weegschaal aan op het lichtnet. Zet de weegschaal op een stevige ondergrond. Check of de weegschaal waterpas staat en niet wankelt. Controleer of het plateau recht en juist op de weegschaal geplaatst is.
Een weegschaal mag een afwijking vertonen, maar die is wel beperkt. Een weegschaal die tot op 1 gram nauwkeurig weegt, mag bijvoorbeeld een afwijking hebben van 1 gram op de eerste halve kilo. De totale afwijking op het volledige bereik van de weegschaal mag nooit meer bedragen dan 3 keer de meeteenheid.
De weegschaalleverancier wordt periodiek gecontroleerd door het Agentschap Telecom. Na de ijking wordt de weegschaal voorzien van een sticker, waarmee aangegeven wordt dat de weegschaal voldoet aan de wettelijke normen.
De batterij is waarschijnlijk bijna op. Vervang de speciale batterij voor in de weegschaal. Indien het probleem aanhoudt is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Zorg dat de weegschaal altijd vlak op een harde ondergrond staat.
Test het simpelweg eens door jezelf te wegen nadat je wakker bent geworden en daarna nog een keer na het ontbijt. Je zult versteld staan hoeveel verschil er dan in het gewicht kan zitten. Dus om de meest realistische en nauwkeurige meting te krijgen kun je het beste zo “leeg” mogelijk op de weegschaal gaan staan.
In Nederland ben je zelf verantwoordelijk voor het goed functioneren van je weegsysteem, daarom wordt vaak in een ISO-norm opgenomen dat de weegsystemen (2) jaarlijks gekalibreerd dienen te worden. Enkel na een grote reparatie is het verplicht om het weegsysteem te herijken.
Wat zijn ijkwaardige weegschalen? IJkwaardig weegschalen zijn weegschalen waarbij het mogelijk is om deze te ijken (keuren). Dit hoeft niet altijd te gebeuren, maar in de meeste gevallen is het wel wenselijk dat dit gebeurd.
IJkgewichten, ook wel controlegewichten of massastukken genoemd, zijn gewichten met een vaststaande gewichtswaarde, die helpen bij de kwaliteitscontrole en kalibratie van je weegschaal.
Bij kalibratie ga je na of je weegschaal nog correct en nauwkeurig weegt. Herkalibratie is niet wettelijk verplicht. Wel raden wij je sterk aan het regelmatig te (laten) doen.
Kalibreren is dus een actieve bezigheid om een schaalverdeling aan te brengen. IJken wordt gedefinieerd als 'het voldoen aan de gestelde eisen', hierop kun je alleen als uitslag 'voldoet wel' of 'voldoet niet' krijgen. IJken is een passieve bezigheid die alleen de schaalverdeling controleert op juistheid.
Kalibreren is het vergelijken van de gemeten waarde van een meetmiddel met de werkelijke waarde, gemeten met een referentie meetmiddel, om de afwijking vast te stellen. De gemeten afwijking toetsen we aan de tolerantie, waarmee de betrouwbaarheid van het meetmiddel kan worden beoordeeld.
Analoge weegschalen zijn de eenvoudigste manier om gewicht te meten. Dit type weegschaal werkt op een veermechanisme dat geen batterijen nodig heeft. Vaak zijn ze voorzien van een groot voetplateau en gemakkelijk af te lezen wijzerplaten.
"Vet, bot, vocht en spieren hebben verschillende weerstanden. Dat stroompje komt die weerstanden tegen en de gegevens worden in een rekenmodel omgezet tot meetresultaten." Bij hele goedkope weegschalen zal de meting niet zo precies zijn zegt Aarts. "De techniek heet bio-impedantie.
Een balans (ook wel twee-armige balans) is een meetinstrument met twee schalen dat dient om de grootte van een onbekende massa op een van de twee schalen te bepalen door op de andere schaal bekende gewichten te plaatsen totdat dat de balans in evenwicht is.
– 1 jaar: voor gewichten die vaak worden gebruikt, in vochtige/vervuilende omstandigheden of buiten worden ingezet. – 2 jaar: na de eerste (nieuwe) kalibratie van gewichten.
Een geijkte weegschaal is een weegschaal die is gekeurd, gecertificeerd en verzegeld door een erkend fabrikant in overeenstemming met de vereisten in de metrologiewet.
Bij voorbeeld: een weegbereik van 30 kg wordt in 3000 schaaldelen van 10 gram onderverdeeld. Schaalverdelingen worden altijd gekozen met de waarden 1, 2 of 5. Dus: 10 g, 20 g of 50 g, of 0,1, 0,2 of 0,5 kg, enz.
Een ijking mag alleen uitgevoerd worden door een bevoegd monteur. Hier zijn wel consequenties aan verbonden: wanneer de weegschaal wordt afgekeurd, dan mag deze pas weer in gebruik genomen worden nadat het apparaat door een monteur bijgesteld is.
IJking is het relateren van een meetmethode aan een wettelijk erkende standaard. Door een ijking wordt een meetinstrument officieel geschikt verklaard voor metingen waaraan wettelijke nauwkeurigheidseisen worden gesteld, zoals metingen waarvan het resultaat wordt gebruikt om een kostprijs te bepalen.
IJken wordt toegepast om meetmethodes te relateren aan standaarden die wettelijk erkend zijn. Tijdens ijking wordt de meting van een meetinstrument op de juiste wettelijk erkende schaal gebracht. Meetapparatuur die wordt gebruikt voor commerciële doeleinden moet verplicht worden geijkt.
Om jezelf nauwkeurig te wegen, moet de weegschaal op een harde en egale ondergrond staan. Een tegelvloer is geschikt, zachte vloerbedekking en een ruwe natuurstenen vloer zijn minder geschikt.
Doe het 't liefst ook voordat je hebt gedoucht. Je huid is namelijk het grootste orgaan van het lichaam en neemt makkelijk vocht op. Na het zwemmen of een douche, kan je huid wel 1 tot 3 kopjes water opnemen. Daardoor lijk je zo een paar pondjes zwaarder dan je daadwerkelijk bent.
Een gewicht schommelt van nature een beetje. De meeste mensen hebben een marge van ongeveer 1 tot 2 kilo. Die wisselingen komen voornamelijk door wisselingen in de hoeveelheid vocht in je lichaam. Als je een dag wat meer zout eet dan normaal, kun je meer vocht vasthouden en daardoor de volgende dag zwaarder zijn.