Een designradiator is een radiator die ontwikkeld is vanuit esthetisch oogpunt. Dat betekent dat deze radiatoren een uitstraling hebben die anders is dan de gewone radiatoren. Designradiatoren zijn zo ontworpen dat zij een blikvanger zijn of juist mooi wegvallen in de ruimte.
Met knelkoppelingen maakt u de leidingen aan de radiator vast. Met muurbeugels zorgt u ervoor dat de leidingen ook aan de muur vastzitten. Schuif de leiding in de aansluiting van de radiatorkraan en draai stevig aan met een steeksleutel. Vervolgens kunt u de retourleiding op dezelfde manier aansluiten.
Bij uw radiator stroomt warm water vanuit uw cv-installatie naar binnen. Door het relatief grote oppervlak van de radiator wordt de warmte van dit water afgegeven aan de lucht in uw woonkamer. Deze warme lucht stijgt, waardoor nieuwe koele lucht vervolgens weer verwarmd kan worden.
Door een onderblok zijn de aanvoer van warm water en de koude retourstroom samen in één metalen afsluiter verbonden met de radiator. Met een onderblok kan het verwarmingssysteem worden gebalanceerd, waardoor de radiatoren gelijkmatig opwarmen.
Een radiator heeft twee aansluitingen; één voor de aanvoer van het water en één voor de retour van het water. Bij een radiator met onderaansluiting sluit u zowel de aanvoer als de retour van het water aan de onderzijde aan.
Elektrische designradiatoren zijn geheel onafhankelijk, dus hoeven niet aangesloten te worden op het verwarmingsnet in huis. In plaats daarvan wordt het verwarmd door een elektronisch verwarmingselement die u aansluit op het stroomnet.
Je hoeft niet alle radiatoren open te zetten. Het belangrijkste is dat alle radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zit wel open staan. Verder mogen alle andere radiatoren gewoon dicht gedraaid worden.
De reguliere horizontale paneelradiatoren geven de meeste warmte af per oppervlakte. Verticale- en handdoekradiatoren zijn echter vaak mooier en handiger qua plaatsing en gebruik.
Een onderblok voor de radiator is nodig om de waterleiding, de radiatorkraan en de radiator op elkaar aan te sluiten. Wanneer er een radiator onderblok is geïnstalleerd dan zal het zorgen voor de juiste verdeling van water in de juiste radiator.
Sommige convectoren hebben een ingebouwde ventilator waardoor ze nog meer warmte kunnen afgeven. Ze zijn zeer geschikt om met lage temperatuur te verwarmen, omdat ze snel warmte leveren. Ze worden ook wel low H2O-radiator of HR-radiator genoemd.
Het komt met regelmaat voor dat een (nieuwe) radiator niet warm wordt. Maar aan een koude radiator heb je natuurlijk niets. Wordt de radiator niet in zijn geheel warm, dan kan het zijn dat er lucht in de leidingen zit. Om dit probleem op te lossen moet u de radiator ontluchten.
Verwarming van radiatoren
Een radiator wordt verwarmt door wam water dat vanuit de Cv ketel wordt aangevoerd naar de radiator. Dit water koelt langzaam af doordat er lucht langs de radiator stroomt. Die verwarmde lucht stijgt op en wordt door de ruimte verspreid.
Aan- en afvoer omgedraaid (verkeerd om)
Helaas blijkt in de praktijk dat dit weleens wordt vergeten, waardoor je de afvoerleiding op de aanvoer van de radiator aansluit en de aanvoerleiding juist op de afvoer (retour) van de radiator aansluit. De radiator wordt op deze manier niet of slechts voor een deel warm.
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
In de praktijk is dat vaak tegen een buitenmuur of onder een raam. Als je woning goed geïsoleerd is, functioneert je radiator op elke plaats goed, op voorwaarde dat hij op 3 à 5 cm van de muur en op 10 à 15 cm van de vloer geïnstalleerd wordt.
Een stroming- of stijgbuis zorgt ervoor dat bij radiatoren met een bovenaansluiting het warme water eerst naar beneden wordt gebracht. Onderaan de radiator wordt het water vrijgelaten en stijgt het door de warmte weer op.
Warm water toevoeren zit links, rechts is de koude afvoer.
Wanneer we het hebben over een reguliere radiator kunnen we gemakkelijk aangeven waar een voetventiel zich bevindt. Een voetventiel wordt geplaatst tussen twee delen. Aan een radiator zit een aanvoerleiding bevestigd met water, maar ook een thermostaatkraan waarmee de warmte geregeld kan worden.
Retourstroom is het geheel van het terugvloeien van elektrische-, vloeistof- en gasstromen in een bepaal systeem. Men heeft het in de techniek meestal over een aanvoerstroom en een retourstroom. Aanvoerstroom is het geheel van aangevoerde vloeistof-, elektrische- en gasstromen in een bepaald systeem.
Een lage temperatuur radiator is een zeer effectieve en energiezuinige soort radiator. Het water dat wordt toegevoerd, heeft een lagere temperatuur dan bij een standaard radiator: ongeveer 35 à 55°C in plaats van 75 à 85°C. Deze lage temperaturen zijn rendabel als ze gebruikt worden in grote verwarmingslichamen.
Draai de radiator in sommige ruimtes dicht
Zonde om een kachel in de slaapkamer te laten loeien, terwijl je hier een groot gedeelte van de dag niet bent. Vriest het en heb je radiatoren in ruimtes zoals de garage of het tuinhuis? Draai deze kachels dan wel een beetje open, zodat je bevriezing van leidingen voorkomt.
Ongeveer 80 procent van het gasverbruik gaat naar de verwarming. De overige 20 procent gaat naar warm water. Als je veel gas verbruikt zal je energierekening dus hoger zijn.
Als u slaapt, hoeft u de verwarming niet zomaar te laten branden. Zet daarom de thermostaat 's avonds terug naar 15 graden Celsius. Dat is de perfecte temperatuur voor een huis in rust. Dat scheelt u tot wel 80 euro per jaar op de stookkosten!