Met een gemiddelde levensduur van 25.000 uur hoeft een Philips Hue lamp lang niet zo vaak vervangen te worden. Het is lastig om precies te zeggen wanneer je een Hue lamp moet vervangen, omdat dit afhankelijk is van hoeveel uur per dag de lamp wordt gebruikt. Maar hij kan tot 25 jaar meegaan.
Philips Hue White Ambiance E27 800lm Duo pack
Deze hebben ongeveer dezelfde lichtopbrengst: zo'n 806 lumen. Een traditionele gloeilamp verbruikt per jaar bij 2,5 branduren per dag zo'n 35 euro, terwijl de LED lamp maar 4 euro kost.
4 / Zuinige lampen
En goed, ze kosten het zesvoudige van een gewone lamp, maar ze verbruiken op zich al een pak minder energie: een Hue-lamp verbruikt 10 watt voor een lichtopbrengst van 800 lumen, wat hetzelfde is als een gewone lamp van 60 watt. Dat is een besparing van 80 procent.
Dan is het zeker de moeite waard om in Philips Hue lampen te investeren. Deze kun je namelijk samen laten werken met de verlichting van je Ambilight apparaat. Hierdoor wordt je game- en filmervaring nog intenser. Zo kleurt je kamer groen als je FIFA speelt en worden explosies in shooters nog intenser.
Het aantal jaren dat de LED verlichting meegaat, is dan afhankelijk van het aantal uren dat u de lamp per jaar laat branden. Als we ervan uitgaan dat u een lamp 250 dagen per jaar, 10 uur per dag laat branden, gaat uw LED lamp dus gemiddeld zo'n 14 tot 15 jaar mee.
De LED zelf in de lamp en de elektronica in de lamp mogen niet heter worden dan 100 graden Celsius. Gloei en halogeen lampen worden wel veel warmer. Bij temperaturen van 100 graden Celsius en meer gaat de LED en de elektronica veel sneller kapot dan bij 70 graden Celsius.
Typisch gaat een LED 4 maal langer mee dan een CFL en 25 maal langer dan een gloeilamp die dezelfde hoeveelheid licht produceert.
De bridge bijvoorbeeld gebruikt ongeveer 2 tot 2,5 watt en lampen die uit maar in standby staan zo rond de 0,3 tot 0,4 watt. Heb je tien hue-lampen in huis die niet aanstaan dan gebruiken deze ongeveer 75 Wh (0,075kWh) in een etmaal en daar komt nog zo'n 50 à 60 Wh (0,05kWh) bij voor de bridge.
Philips hue buiten
Je kunt natuurlijk een Philips Hue e27 of GU10 buiten gebruiken in een waterdichte armatuur, mits de fitting past. Maar niet elke lamp kan zomaar buiten gebruikt worden. Om deze reden heeft Philips zijn eigen buitenlijn in het leven geroepen. Deze lampen hebben een IP65-certificering.
Philips Hue: duurste optie
De Hue lampen zijn namelijk meteen ook de duurste lampen. Stel dat je wilt beginnen met drie witte lampen, dan kun je gaan voor een starterset van 88,99 euro. Hiervoor krijg je naast de drie lampen ook een dimmer en een Hue Bridge.
Naast de Philips Hue armaturen hebben ze ook losse lichtbronnen in verschillende maten en soorten. Deze lampen kunt u in elk willekeurig armatuur doen en gebruik maken van de mogelijkheden van Philips Hue.
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!
Omdat de plusjes voor veel mensen onduidelijk waren, zijn die nu vervangen. Het nieuwe label loopt daarom van A tot en met G. Hierdoor is er weer ruimte voor groei, maar hebben lampen die eerder energielabel A hadden nu misschien wel G, of F. De lampen zijn dus niet onzuiniger geworden, alleen het label is veranderd.
Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of 'uit' staan. Dit heet sluipverbruik. Sommige apparaten doen het niet zonder stand-by stand (de cv-ketel en elektronische deurbel). Maar bij andere apparaten kun je sluipverbruik voorkomen.
De gemiddelde gloeilamp zit rond de 40 watt, dus 0,04 kWh. Laat je die een uur branden, dan kost dat niet iets minder dan een cent. Brandt de lamp alleen in de avond als het donker is, laten we zeggen zo'n uur of vijf, kom je uit op 5 cent per dag.
Slimme lampen
Een gemiddelde led-lamp heeft een vermogen van ongeveer 7W met 700-810 lumen. Dat kost je, omgerekend bij 5 uur branden per dag een kleine 3 euro per jaar. Nemen we de slimme Hue White and Color Ambiance (A19) dan is dit 10W, wat neerkomt op 4,20 euro per jaar.
De Hue Bridge heeft een buitenbereik van 291 meter en een binnenbereik van 25 meter. In een huis van gemiddelde grootte heb je daardoor geen problemen met het bereik. Het is zelfs zo dat elke Hue lamp die je toevoegt het Zigbee-signaal herhaalt, waardoor het bereik van je hele systeem nog groter wordt.
Op je smartphone geef je met de hue app aan welke lamp(en) je wilt bedienen. Dit wordt doorgestuurd naar de bridge en de bridge zorgt er voor dat de lampen worden aangepast. Ook wanneer je geen internet meer hebt in huis, maar de smartphone wel verbonden is met je wifi netwerk kun je nog steeds je lampen bedienen.
Philips Hue bridge aansluiten:
Plaats de bridge in de buurt van je router of switch. Sluit de bridge aan op het stroomnetwerk met de meegeleverde adapter. Sluit de bridge aan op de router of switch met de meegeleverde ethernetkabel. Controleer of alle LED lampjes blauw branden.
Slimme lampen zijn gemiddeld € 35 tot € 150 per stuk. Slimme lampen werken als slimme lampen. Ze kunnen worden bediend via smartphone of slimme luidspreker. Slimme lampen gebruiken vaak geen gloeilampen zoals gewone lampen.
De Hue Bridge is het brein van het Philips Hue slimme verlichtingssysteem. Je kunt er tot wel vijftig lampen en accessoires mee verbinden. Steek de stekker in het stopcontact en gebruik de Hue app om routines, timers, aangepaste lichtscènes en nog veel meer in te stellen.
Een gewone lamp heeft een maximale levensduur van 2000 branduren. Dit betekent dat je na iets meer dan 1 jaar de lampen moet vervangen. Bij LED is dit pas nodig na ongeveer 10 jaar en bij sommige lampen 15 jaar.
Op deze manier kun je door bepaalde lampen aan te zetten, en weer andere lampen uit te laten, de hele sfeer afstemmen op de huidige situatie. Als je dimmers gebruikt, heb je nog meer mogelijkheden. Hoeveel lampen zijn nu voldoende voor in de huiskamer? Meestal houdt men het op een aantal van 5 tot 10 lichtbronnen.
Als de lampen flikkeren, dan heeft u in de meeste gevallen last van lekspanning. Lekspanning ontstaat doordat de stroomleiding van de LED lampen in de buurt loopt van een andere stroomleiding met een hoge spanning. Omdat LED verlichting nauwelijks stroom nodig heeft, stroomt er een lage spanning door deze leiding.