De ontdooistand werkt op een lage vermogensstand, meestal tussen 30% en 50% van het maximale vermogen van de magnetron. Deze lage vermogensstand zorgt ervoor dat het bevroren voedsel geleidelijk ontdooit zonder het te koken of hete plekken te veroorzaken.
Ontdooien op de ontdooistand
Je vult het gewicht in en de magnetron kiest het juiste wattage en de benodigde tijd. In de defrost-stand circuleert er lucht met een lage temperatuur door de magnetron. Binnen een paar minuten kun je beginnen aan (het voorbereiden van) de volgende maaltijd.
Zoek dan naar een symbool met een sneeuwvlok en een druppel. Dat is de ontdooifunctie. Deze functie is handig om producten te ontdooien zonder ze door te verwarmen. Op deze manier gaar je het product niet, maar breng je het weer op temperatuur.
Verwijder de verpakking en leg het stuk vlees op een magnetronschaal.Ontdooi het vlees op de laagste stand, of de ontdooistand van de magnetron. Bereid het vlees onmiddellijk nadat het in de magnetron is ontdooid. Ontdooien in de magnetron kan het vlees gedeeltelijk verwarmen.
Volgens de site van het Voedingscentrum gebruik je voor kleine stukken vlees en vis of kleine kliekjes de ontdooistand. Wil je snel ontdooien voor kleine hoeveelheden en platte pakketjes?Stel de magnetron dan in op 350 watt.Voor het 'normale' ontdooien kun je je magnetron op 250 watt instellen.
De ontdooiplaat maakt gebruik van de techniek van hitteoverdracht.Deze hitte vermindert de dooitijd van voedsel zonder gebruik te maken van elektriciteit. Het ontdooien gebeurt op een natuurlijke en gelijkmatige manier voor het perfecte resultaat. Deze methode is daarom milieubewuster dan de oven of de magnetron.
Snel vlees ontdooien in de microgolfoven (5 à 10 minuten)
Gebruik bij voorkeur de ontdooistand: wanneer je het vlees ontdooit op een te hoog vermogen, zullen er al stukjes beginnen te garen en dat is niet de bedoeling. Eens het vlees ontdooid is, haal je het meteen uit de microgolfoven.
Er zijn meerdere opties voor de magnetron, en deze drie golvende lintjes vormen het symbool voor de normale stand – vaak 700 watt.
Voor het maken van écht knapperige ovenfriet, heb je een magnetron met een crispfunctie en crispplaat nodig. Je legt de patat op de crispplaat die de warmte van de microgolven absorbeert. Hierdoor ontstaat er een knapperige bodem. De grill die tegelijkertijd aanstaat, zorgt voor een knapperige bovenkant.
De ontdooifunctie is te herkennen aan het smeltende ijs symbool. Deze functie is heel handig en zit bijna altijd wel op de magnetron. Bevroren producten kan je heel eenvoudig ontdooien zonder dat je gebruik maakt van een verwarmingsfunctie.
Vul een schaal met koud kraanwater en leg het bevroren vlees daarin op het keukenblad, buiten de koeling. Natuurlijk moet het wel goed verpakt zijn; in een vacuüm zak of in een stevige zip-lock. Het water trekt erg snel de kou uit het vlees zodat het vlot naar de 0 graden gaat.
Je kunt hiervoor het beste de lasagne per portie in een hittebestendig bakje in de magnetron verwarmen, losjes afgedekt met magnetronfolie of een deksel.Zet de stand niet te hoog en begin met ca.1,5 minuut. Kijk tussendoor of het warm genoeg is en verhit eventueel nog iets langer.
Heeft de combi-oven ook een magnetronfunctie? Dan vind je deze functie bij het symbool met de golfjes. Onderwarmte krijg je wanneer je kiest voor het symbool met een enkele streep aan de onderkant.
400-600 watt: Opwarmen van gerechten zonder te oververhitten.700-900 watt: Snel opwarmen of bereiden van gerechten.900 watt en hoger: Intensief opwarmen en koken; bijvoorbeeld voor soepen of grote porties.
Aan de slag
Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren gehakt dan in een pan met kraanwater, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten (!) is het dan ontdooid.
Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Gebruik de ontdooi stand als uw magnetron daar over beschikt. Anders kunt u uw magnetron instellen op 250 watt. Wilt u snel kleine hoeveelheden ontdooien, dan kunt u dat ook op 350 watt doen.
Sommige magnetrons werken met percentageweergaven i.p.v. wattage weergaven. In dit geval moet je allereerst het maximale vermogen van je magnetron weten; bijvoorbeeld 900Watt. Vervolgens is het een kwestie van doorrekenen. P100 betekent 100% en dus 900Watt, P80 is 80% en dus 720Watt, P50 is 50% en daarbij 450 Watt.
Met de ontdooifunctie ontdooi je producten zonder deze te verwarmen. Ontdooi snel een boterham voor het ontbijt of gehakt voor in de pastasaus. Bij het gebruik van de ontdooistand op een magnetron selecteer je het gewicht. De magnetron start hierna met het juiste wattage en de juiste ontdooitijd.
Rijst opwarmen in de magnetron is heel makkelijk … en snel! Doe de gekookte, koude rijst samen met een vochtig keukenpapiertje of eetlepel water in een magnetronbestendig bakje met de deksel erop. Verwarm één minuut op de hoogste stand, roer door en verwarm nog een keer een minuutje op maximaal vermogen.
De automatisch ontdooien functie, ook wel bekend als auto-defrost, houdt in dat er twee keer per 24 uur ontdooiingsproces wordt ingezet.Het gesmolten water wordt richting de motor geleid en wordt daar verdampt. Zo'n cyclus duurt ongeveer een half uur en brengt verschillende voordelen met zich mee.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
Tot slot de snelste, maar ook meest risicovolle manier om kip te ontdooien: de magnetron. Tegenwoordig hebben veel magnetrons een ontdooistand (90-180 watt). Deze kun je uiteraard ook gebruiken om kip te ontdooien. Deze methode is vooral geschikt om kleinere stukken kip te ontdooien.