Acute en heftige buikpijn.Pijn blijft constant. Pijn op plaats waar placenta zit. Baarmoeder is onrustig, veel harde buiken, vaak een harde buik die niet meer ontspant.
Bij een placentaloslating, vooral als deze ernstig is, kan de functionaliteit van de placenta worden beïnvloed waardoor die de baby niet meer voldoende voedt. Maar wees gerust, de loslatende placenta kan zich ook vanzelf weer aanhechten en de zwangerschap kan zo voltooid worden.
Meestal komen dan de placenta, de navelstreng en de vliezen naar buiten. Dat is een beetje een raar gevoel maar doet niet echt pijn. De baarmoeder trekt samen en voelt als een harde bal onder de navel.
Als de placenta niet loskomt
Mocht het loskomen van de moederkoek langer duren dan gemiddeld, dan kan oxytocine het proces stimuleren. Vaak wordt een injectie met het hormoon dan toegediend om de uitdrijving van de placenta op gang te brengen. Ook de eerste borstvoeding aan je kind kan de nageboorte stimuleren.
Een groot deel van de laag- of voorliggende placenta's verschuift naar een normale positie tijdens de zwangerschap. Dit komt door de groei van de baarmoeder en wordt regelmatig gecontroleerd met extra echo's. Rond de uitgerekende datum heeft nog 0,3 – 0,9% van de zwangeren een placenta praevia.
Risico's. Een placenta praevia is gevaarlijk voor jouw gezondheid en die van je baby, wanneer je hevig bloedverlies hebt. Wanneer je in een korte tijd veel bloed verliest, is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk. Je krijgt dan een infuus om bloed en eventueel vocht aan te vullen.
Bij een placenta praevia, ook wel voorliggende placenta genoemd, is de placenta (moederkoek) te laag ingenesteld. Tijdens de zwangerschap ontwikkelt de placenta zich gelijktijdig met je baby. Hij hecht zich vast aan je baarmoederwand en voorziet je groeiende baby van zuurstof en voedingsstoffen.
Bij een eerste kind duurt de uitdrijvingsfase gemiddeld een uur. Bij een vrouw die al eerder kinderen heeft gebaard, kan deze periode veel korter duren, niet langer dan een half uur. De uitdrijving bij tweede en volgende kinderen kan soms slechts enkele minuten duren.
Vastzittende placenta
Meestal wordt de placenta binnen 30 minuten na je kindje vanzelf geboren. Soms zit de placenta zo vast, dat deze niet vanzelf geboren wordt. Ben je op dat moment onder begeleiding van de verloskundige, dan wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
Placenta Insufficiëntie
De placenta werkt niet goed en geeft onvoldoende voedingsstoffen of zuurstof door aan de baby. Dit kan leiden tot matige groei van de baby. In ernstige gevallen kan er een levensbedreigende situatie voor de baby ontstaan. De baby raakt dan ondervoed.
Door te bewegen kan het gebeuren dat de navelstreng om de nek van je kindje komt te zitten. Hier heb je het dus over de navelstreng om de nek bij de bevalling, dit noemen we ook wel een omstrengeling. Dit vormt in de meeste gevallen geen probleem, maar toch is het iets waar ouders vaak erg angstig over zijn.
Dit komt regelmatig voor, naar verwachting wordt zo'n 20-30% van de baby's geboren met een navelstreng om de nek. Een baby in de buik kan niet stikken, omdat hij nog niet ademt.
Een placentaloslating (solutio placentae, abruptio placentae) is een spoedsituatie waarbij de moederkoek (placenta) van de baarmoeder (uterus) loslaat.
Tips bij buikpijn tijdens je zwangerschap
Heb je buikpijn en is er geen sprake van een zorgwekkende oorzaak, maar wil je wel graag iets doen om de pijn te verzachten? Dan kan een warm bad nog wel eens helpen. Een warme kruik, een rustige wandeling of een massage van je onderrug kunnen ook prettig zijn.
Bij sommige vrouwen gaat dit vanzelf, bij andere vrouwen is er hulp bij nodig, bijvoorbeeld door een baarmoeder massage of het toedienen van oxytocine. Het is de bedoeling dat jouw placenta volledig de baarmoeder verlaat. De verloskundige of gynaecoloog zal deze na de bevalling controleren.
Opeten van de placenta kan rauw of gebakken en het smaakt naar een combinatie van lever en biefstuk.
Nakijken placenta:
Als de placenta geboren is kijkt de verloskundige hem goed na. Ze kijkt of hij goed ontwikkeld is en alles er normaal uit ziet, maar controleert ook of hij compleet is, er mogen geen stukjes achter blijven in je baarmoeder omdat die voor ontstekingen in de baarmoeder kunnen zorgen.
Zou je er toch voor willen kiezen je placenta te eten na de bevalling? Dan kan dit op verschillende manieren. Je kunt je placenta rauw eten in een smoothie, maar je kunt hem ook verwerken in capsules. Hiervoor kun je talloze recepten en methodes vinden op het internet!
De uitdrijvingsfase gaat stapje voor stapje. In het begin glijdt het hoofd nog terug, maar vanaf een bepaald moment blijft het zichtbaar. Men zegt dan dat het hoofdje 'staat'. Je kunt dit meestal zelf voelen: het is een branderig, stekend gevoel.
'Ouderwets' persen:
Probeer zo lang mogelijk en zo hard mogelijk te drukken in de richting van je onderbuik en anus. Als je de lucht niet meer kan vasthouden, blaas je zachtjes uit en neem je vervolgens weer een hap lucht en herhaal je het hele proces. Tijdens een wee probeer je drie keer te persen.
Bij een eerste kindje duurt het persen gemiddeld een uur. Ben je al eens bevallen dan duurt het gemiddeld 15 minuten, maar soms is ook 1 perswee al genoeg. Aan het eind van de persfase is het (achter)hoofdje van de baby zeer goed zichtbaar..
Bij de 20 weken echo is vastgesteld dat de moederkoek laag in de baarmoeder is ingenesteld: een placenta praevia. De placenta ligt over de baarmoedermond heen. Dit komt bij 1% van de zwangeren voor. Rond de uitgerekende datum van de bevalling is dit nog maar in 0,3 - 0,9% het geval.
Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen. Je telt dan iedere verschuiving, schop of draai. Deze 10 tot 15 bewegingen zijn verdeeld over minimaal 2 tot 3 "bewegingsmomenten" per dag. Twijfel je over de hoeveelheid beweging van je baby, neem dan even rustig de tijd.
Omdat je baby een stuk lager ligt, drukt je baarmoeder minder op je longen. Hierdoor kan je makkelijker ademhalen en heb je minder last van kortademigheid. Ook de druk op je maag is minder groot. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel na het eten.