Wist u dat… het konijn zijn eigen keutels op eet? Dit komt omdat het konijn niet alle voedingsstoffen en energie bij de eerste darmpassage uit het voer kan halen. Grote onverteerbare delen poept het konijn gelijk uit.
Knaagdieren als bevers, hamsters of cavia's eten hun eigen poep nog een keer op. Waarom? De dieren krijgen in hun plantaardige voedsel grote hoeveelheden cellulose binnen. Die cellulose kunnen ze niet afbreken.
De blindedarmkeutel ziet eruit als een trosje, is zwart en glimmend en er zit een klein laagje slijm overheen. Ze zijn zachter dan de normale keutels. Als het goed is, eten konijnen deze keutel op. Dit doen ze omdat deze keutel waardevolle voedingsstoffen bevat.
Je konijn krijgt te veel suikers binnen (bijvoorbeeld door te veel biks) waardoor hij al snel geen honger meer heeft. Hierdoor eet hij de blindedarmkeutels niet meer op en deze blijven dus plakken. Ook een konijn met overgewicht heeft hier last van, simpelweg omdat hij niet meer bij zijn anus kan komen.
Als je konijn plakpoep heeft, is het daarom belangrijk om je dierenarts te consulteren en er snel voor te zorgen dat de ontlasting bij het kontje van je konijn gaat verdwijnen. Vaak worden de haren rondom achterhand dan geschoren, zodat alle plakpoep verwijderd wordt. Een konijnentrimster kan je hier goed bij helpen!
Wat is vetdiarree? Bij vetdiarree is de ontlasting vaak dun, plakkerig en vettig. Dat komt omdat er bij vetdiarree vaak te veel vet in de ontlasting zit. Daarnaast blijft deze meestal drijven, stinkt erger dan normaal, kleeft aan de wc-pot en is doorgaans lichter van kleur.
Vezelrijke voeding voor het vegen
Vezels kunnen een rol spelen in plakpoep of droge drollen, denkt Benninga. 'Het eten van veel vezels heeft invloed op de hoeveelheid en de samenstelling van de ontlasting,' zegt hij. Vezels gaan namelijk onveranderd door de dunne darm heen en worden pas in de dikke darm gefermenteerd.
Symptomen: waar heeft een konijn met een gasbuik last van? Meestal blaast het maag-darmkanaal zich zo erg op, dat de buik groter wordt en hard aanvoelt. Betroffen konijnen hebben hevige pijn en liggen met gekromde rug in de kooi. Ze strekken hun benen voor zich uit en knarsen met de tanden.
Wortelloof, radijsblaadjes, wat peterselie, grassprietjes of paardenbloemblad kunnen het konijn soms overhalen om toch weer wat te eten. Hooi met kruiden kan ook aantrekkelijker zijn dan gewoon hooi. Als het konijn wil lopen dan is dit goed, want beweging stimuleert de darmen.
Kwispelen: dit doen konijnen bij opwinding, bijvoorbeeld als ze honger hebben en (bijna) voeding krijgen. Ze kunnen dit ook doen uit irritatie/frustratie. Op de achterpoten staan: wanneer konijnen dit doen, zijn ze alert en nieuwsgierig en kunnen ze goed bedelen voor lekkere konijnensnacks.
Zindelijk maken
Of je kan kiezen voor houtvezel, strokorrel of een bedekking op basis van papier. Omdat konijnen van nature ook erg schone dieren zijn, doen ze hun behoefte vaak al in een bepaalde hoek. Zet het bakje hier neer en doe er eventueel al wat oude keutels in.
Een konijn eet als het goed is heel de dag door hooi en doet dus 300 keutels per dag. Als het hooi en de toiletbak ver uit elkaar zijn, moet je konijn 300x per dag heen en weer van het hooi naar het toilet.
Waarom eet een konijn zijn eigen keutels op? Dit is nodig omdat niet alle voedingsstoffen en energie bij de eerste darmpassage uit het voer gehaald kunnen worden. Grote onverteerbare delen worden gelijk uitgepoept. Dit zijn de gewone droge harde keutels.
Hoewel hun blaas 3600 keer groter is dan een blaas van een kat (18 liter tegen 5 milliliter), zijn olifanten net als katten binnen 20 seconden klaar met plassen. Dat melden Amerikaanse onderzoekers van het Georgia Institute of Technology in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.
"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer. Een bruine beer zal je misschien aanvallen als ze denkt dat je haar jong bedreigt, maar een ijsbeer ziet een mens als prooi en schat in of hij je kan hebben. Als je een ijsbeer tegenkomt, word je bejaagd."
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Ui, prei, bieslook en andere ui-achtige groentesoorten zijn giftig voor konijnen. IJsbergsla en koolsoorten kunnen gasvorming veroorzaken in het maagdarmstelsel.
Fruit dat het konijn lust kan gerust met schil en al gegeven worden. Daarnaast kan een appel, banaan, druif of peer geen kwaad. Wel is het belangrijk om te weten dat de pitjes die in de appels, druiven en peren zitten giftig zijn. Deze moet u dus niet op laten eten.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Rondhuppelen, spelen, graven en knagen is wat een konijn het liefste doet. Maar helaas komt het ook weleens voor dat een konijn stress heeft. Bijvoorbeeld als het konijn wordt vervoerd of als er een roofdier zoals een vos in de buurt is.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Een vorm van diarree is zachte, plakkerige of nattige keutels (niet te verwarren met blindedarmkeutels!), al dan niet afgewisseld met mooie droge keutels. Deze soort keutels zijn altijd verdacht en kunnen het beste zo snel mogelijk naar de dierenarts gebracht worden voor microscopisch onderzoek.
Vezels houden vocht vast in uw darm. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting en de werking van de darm wordt gestimuleerd. Vezels zitten vooral in volkoren- en roggebrood, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten (bonen, erwten, linzen), groenten (ook rauwe groenten) en fruit.
Dunne, brijige ontlasting – oftewel vetdiarree, te herkennen aan de remsporen in het toilet – betekent dat het voedsel te kort in uw lichaam is geweest om voedingsstoffen goed te kunnen opnemen. “Dat kan duiden op een parasiet of een bepaalde overgevoeligheid, zoals glutenintolerantie”, aldus Gottenbos.