Hoe voelt innerlijke rust? Wanneer je innerlijke rust en vrede hebt bereikt, krijg je een heel ontspannen gevoel. Innerlijke rust en vrede zorgt ervoor dat je gelukkig bent met jezelf en dat je je niet meer laat leiden door het oordeel van andere mensen.
Schrijf op wat je bezighoudt en geef jezelf even de tijd om het te voelen. Daarna leg je je blaadje weg en denk je er niet meer aan. Leg een vel papier en pen naast je bed zodat je dingen die in je opkomen als je net lekker wilt gaan slapen op kunt schrijven en ze kwijt kan raken. Dit geeft ruimte en rust.
Wie en wat je werkelijk bent aan de binnenkant, is je innerlijke zelf. De sleutel tot het kennen van je innerlijke zelf, is om in jezelf te geloven en je doel, visie, doelen, waarden en motivaties te kennen. Niet alleen wat anderen je hebben verteld, maar wat je zelf hebt ontdekt.
Wat is een onrustig gevoel? Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.
Bekende oorzaken zijn een hoge werkdruk en ziekte of overlijden van een naaste. Stress kan zich uiten in lichamelijke en psychische klachten. Het is merkbaar in gevoelens, gedrag en/of gedachten. Voldoende beweging en ontspanning zijn belangrijk.
Er zijn vele manieren om innerlijke rust te vinden in een stressvol dagelijks leven – zelfs voor een korte tijd. De meest beproefde manieren om wat rust te krijgen zijn sport, meditatie, dankbaarheid, ademhalingsoefeningen, structuur, natuur, consequente keuzes, goede nachtrust en evenwichtige voeding.
Als iemand een vol hoofd heeft, kan dat diverse oorzaken hebben. Vaak is het niet alleen maar stress, een hoge werkdruk of afhankelijk van de intelligentie van iemand. Een hoofd kan ook vol zitten met emotionele blokkades en belemmeringen. Het één heeft vaak invloed op het ander.
Oorzaken dat je geen rust in jezelf hebt
Een laag zelfbeeld kan ook een hinderpaal zijn. Je lichaam en ziel zijn niet één en je bent niet gelukkig met jezelf. Een andere factor die je innerlijke rust en vrede kan beïnvloeden, is stress. Stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam en ziel zeer gespannen zijn.
Negatieve gedachten
Negatief denken komt voort uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verlies aan controle, angst dat het niet goed komt. Niet voor niets is er de uitspraak: 'de mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest'.
Stop met datgene waar je mee bezig bent en richt je aandacht op de ademhaling. Accepteer het moment van nu, wat je nu voelt, denkt en doet. Probeer niets te veranderen en laat alles los. Wees een observator van jezelf.
Piekeren wordt vaak veroorzaakt door stress. Meestal is er een aanleiding in het dagelijks leven waardoor je begint met piekeren. Er kan iets zijn waar je je zorgen over maakt en dit gaat over in andere negatieve gedachten. Ook iemands persoonlijkheid speelt een rol in of hij snel piekert of niet.
Vergeet je snel dingen, word je regelmatig moe wakker, heb je soms moeite om je te concentreren en voel je je vaak slap en futloos? Al dit soort symptomen wordt gezamenlijk ook wel beschreven als 'hersenmist' of 'brain fog'.
Nerveus zijn als gevolg van angst
In de essentie is nervositeit een bepaalde vorm van stress. Stress komt op zijn beurt weer voor uit angst. In veel gevallen komt nervositeit door faalangst. Bijvoorbeeld als je het podium op gaat en bang bent om te falen.