Zonwerend glas verschilt van ander dubbel glas doordat er metalen en coatings aan toegevoegd zijn om het zonlicht te absorberen of te weerkaatsen. Zonwerend glas laat tot 60% minder warmte door dan standaard dubbel glas. Zo heb je wel het licht, maar niet de warmte van de zon.
Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas.
Tegenwoordig is zonwerend glas ook in een neutrale kleur of volledig helder verkrijgbaar. Dit glas weert warmte, maar niet het licht. Zonwerend glas heeft bijna altijd een isolerende functie, zogenaamd zonwerend isolatieglas.
De diverse varianten zonwerend glas
Er is glas dat wat donkerder is dan normaal glas. Dit gaat een beetje richting de bruine kant. Er bestaat ook helder glas met buiten zonwering.
Zonwerend glas is glas dat is voorzien van een zonwerende coating. Deze coating zorgt ervoor dat het zonlicht geabsorbeerd of weerkaatst wordt. Hierdoor filtert zonwerend glas tot wel 60 procent van de warmte in vergelijking met standaard dubbel glas.
Nadeel van helder zonwerend glas is dat de prijs per m² vaak iets hoger ligt. Het voordeel is echter dat het niet donkerder wordt in uw woning of kantoor. Neutraal glas heeft meestal een LTA-waarde van 70 en een ZTA-waarde van 40.
Afhankelijk van het type dat uw voorkeur heeft, betaalt u voor zonwerend glas vanaf 80 euro per m2. Houdt u er rekening mee dat dit alleen de prijs is voor het glas, en dat hier nog plaatsingskosten bij kunnen komen.
'Gewoon' hoogrendementsglas laat ongeveer 70% van het zonlicht door. Neemt u hoogrendementsglas G50, dan is het licht zonwerend. Gaat u tot G38, dan laat het glas slechts 38% zon door. Wilt u een zonwerend dakraam, dan kiest u beter voor zonwerende coating of glas met een lage g-waarde.
Aan de productiedatum kunt u zien hoe oud uw dubbel glas is
Bij dubbel glas, ziet u aan de binnenkant van uw ruit in het aluminium de productiedatum gedrukt. Overweeg bij het vervangen van uw ruit HR++ glas.
Dubbel glas gaat circa 25 jaar mee waarna het beter is deze te vervangen. De isolatiewaarde is tegenwoordig een stuk beter dan 25 jaar geleden en soms ontstaat er lekkage in het raam waardoor vocht/condens binnen de twee ramen komt en het raam vies wordt.
Het woord zegt het al: enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert niet, dubbel glas bestaat uit 2 lagen en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert.
HR++ beglazing heeft van zichzelf al een goede warmte-isolatie. Bij warmtewerend glas is er aan één zijde in de spouw nog een extra coating aangebracht, waardoor extra veel warmte wordt tegengehouden. Daarbij is de spouw niet met lucht gevuld, maar met een speciaal isolerend gas.
Wat is zonwerend dubbel glas HR++
De spouw is voorzien van een speciale gasvulling en een HR coating. Dankzij de gasvulling, heeft ZHR++ dubbel glas een hoge warmte-isolerende werking. Daarnaast is er een zonwerende coating aangebracht in de spouw, waardoor het een zonwerend en warmtewerend effect heeft.
Komt de gecoate ruit aan de binnenzijde van de woning of juist aan de buitenzijde? De gecoate zijde moet aan de binnenzijde van de woning. Dan plaatst u het correct.
Als het glas verkeerd om wordt geplaatst, wordt het isolerende vermogen beperkt en mis je dus de voordelen van isolerend glas. Daarom is het erg belangrijk dat zowel de opmeting en de plaatsing wordt uitbesteed aan een glaszetter met ervaring.
Vierseizoensglas – soms ook zonwerend glas genoemd – is dubbel glas met een speciale coating of folie die enkel zonnestralen onder een bepaalde invalshoek binnenlaat.
De dikte van triple glas varieert van 28 millimeter tot 40 millimeter breed. HR+++ glas is per vierkante meter ongeveer 10 kilogram zwaarder dan normaal dubbelglas. Deze twee factoren maken dat niet ieder kozijn geschikt is voor triple glas. Gaat u van enkel naar triple glas, dan moet u nieuwe kozijnen laten plaatsen.
Volgens de EPB-regelgeving mag de Uw-waarde van je raam niet hoger zijn dan 1.5W/m²K. Vraag dus steeds aan de verkoper om een geschikte combinatie van profiel, glas en afstandshouders die hieraan voldoet.
Bij warmtewerend, of zonwerend, glas is een transparante coating aan de binnenzijde tussen het glas geplaatst. Deze coating houdt 72% van de zonnewarmte buiten en zal de lichtval nauwelijks beïnvloeden. De 28% die wel binnenkomt, zorgt voor een comfortabel klimaat in huis – het hele jaar door.
Het verschil tussen HR, HR+, HR++ en HR+++glas
HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6) HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2) HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating en edelgasvulling.
U zult begrijpen dat een enkel klein raampje vervangen veel minder besparing op zal leveren dan een groot aantal ruiten met een flink oppervlak. Het komt voor dat door het vervangen van dubbelglas door HR++ glas een besparing wordt gerealiseerd van € 150 – € 300,- per jaar.
Subsidie op HR++ glas en triple glas!
Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar meestal geen triple glas. Triple glas is dan te zwaar. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.