De FFP-klasse geeft aan hoe goed het masker filtert bij het inademen van schadelijke stoffen. De maskers hebben de opschriften FFP1 (minimaal 80% van de deeltjes wordt tegengehouden), FFP2 (94%) of FFP3 (99%).
Type I maskers bieden de laagste mate van bescherming en worden dus alleen gebruikt bij een laag risico. Type 1 mondmaskers hebben een BFE (bacterie filter efficiency) van minimaal 95% en zijn niet spatresistent. Type II maskers hebben een BFE van minstens 98% en zijn eveneens niet spatresistent.
Er zijn drie dingen die op de verpakking moeten staan: Op de verpakking moet vermeld staan dat het om een medisch mondkapje gaat. Op de verpakking staat het CE-keurmerk. Er staat 'Type II' of 'Type II R' op de verpakking (hetzelfde geldt voor FFP2-maskers)
FFP maskers
Door de sluitende pasvorm is de kans op 'lekkage' tussen het masker en de gebruiker een stuk kleiner dan bij een chirurgisch masker. FFP1 maskers hebben een efficiëntie van minimaal 80%. De lekkage aan de zijkant mag niet meer dan 22% zijn. FFP2 maskers hebben een efficiëntie van minimaal 94%.
1. FFP1 mondmasker biedt het laagste prestatieniveau van een beschermingsmasker. Een FFP1 masker heeft een efficiëntie van minimaal 80% tegen partikels die door de lucht verspreid worden. De zijkant lekkage (rondom het gezicht) mag niet meer zijn dan 22%.
Zie ook Instructie gebruik mondneusmasker (filmpje). Hoe lang kan ik als zorgmedewerker een mondneusmasker dragen? Een chirurgisch mondneusmasker of ademhalingsbeschermingsmasker kun je maximaal 3 uur dragen. Als je merkt dat ademen moeilijker wordt, kun je het masker eerder vervangen.
In Duitsland zijn de meeste coronamaatregelen op 20 maart 2022 komen te vervallen. In het openbaar vervoer en tot 1 oktober ook in vliegtuigen is het dragen van een medisch mondkapje, zoals een FFP2-masker, verplicht. Ook bij de dokter en in het ziekenhuis of verzorgingshuis is een FFP2-mondkapje verplicht.
In Duitsland zijn vanaf vandaag medische mondkapjes verplicht in winkels en in het openbaar vervoer. Mondkapjes van stof of de 'gewone' mondkapjes voor eenmalig gebruik zijn niet meer voldoende. Wel toegestaan zijn mondkapjes van het type FFP2 of (K)N95 en chirurgische mondkapjes (OP-Masken in het Duits).
U krijgt het advies om geen stoffen of eigen gemaakte mondkapjes te dragen. U kunt beter medische mondkapjes gebruiken, zoals verkrijgbaar in supermarkten en drogisterijen. Er zijn verschillende typen medische mondkapjes. Medische mondkapjes type II of type IIR hebben de voorkeur.
FFP2 masker kopen doet u bij de Boer Dental. FFp2 mondkapjes beschermen u tegen besmettelijke ziektes. De medische mondkapjes FFP2 worden veelal gebruik in medische wereld en bieden een betere bescherming dan bijvoorbeeld een type II chirurgisch mondkapje.
Een FFP2-masker is een wegwerpmasker. Bij correct gebruik moet een FFP2-masker nauw aansluiten op het gezicht en houdt het ook de aerosolen tegen, de piepkleine druppeltjes die in de lucht zweven. Een FFP2-masker beschermt de gebruiker tegen ziekteverwekkers die via de lucht verspreid kunnen worden.
Conclusie. FFP-mondmaskers zijn duurder dan chirurgische mondmaskers, en ze zijn beperkt bruikbaar. Ze belasten het milieu meer, maar beschermen veel beter dan chirurgische mondmaskers. Als iedereen een FFP2-masker zou dragen, zou de overdracht aan coronavirussen minimaal zijn, maar krijgen we een afvalprobleem.
De Europese luchtvaartautoriteit (EASA) adviseert passagiers en bemanning om een mondkapje te dragen op de luchthaven en in het vliegtuig. Ook als dit niet verplicht is. Mensen met een kwetsbare gezondheid wordt geadviseerd een mondkapje te dragen van type IIR of een FFP2-masker.
FFP staat voor Filtering Facepiece Particle. Deze benaming wordt gebruikt voor mondmaskers die de ingeademde lucht filteren. De mate waarin de lucht gefilterd wordt staat aangeduid met een cijfer.
Mondkapje wassen in een sopje
Na afloop goed uitspoelen en daarna laten drogen. Let op: het water is te heet om met je handen in te gaan. Je kunt ook eerst het kapje uitwassen met wasmiddel of zeep in een minder heet sopje en daarna even in heet water laten liggen.
In Nederland is het dragen van een mondkapje (ook wel mondneusmasker) nergens verplicht. Mensen met een kwetsbare gezondheid wordt geadviseerd een mondkapje te dragen om zichzelf te beschermen. Altijd geldt: houd rekening met elkaar en respecteer de keuzes van mensen die een mondkapje willen blijven dragen.
Een FFP3 masker biedt de hoogst mogelijke bescherming aan. Door het dragen van een FFP3 masker bent u zelf ook beschermd tegen schadelijk stoffen en virussen. Kortom voor een mondmasker kopen kunt u terecht bij mondkapjes.nl.
Mondkapjes FFP2 10 stuks 10 EA | Etos.
De meest recente inenting moet minstens 14 dagen oud zijn, maar mag niet ouder dan 270 dagen zijn. Na 270 dagen is een boostervaccinatie nodig voor een geldig vaccinatiebewijs. Vanaf 1 oktober 2022 geldt iemand pas na drie vaccinaties als volledig gevaccineerd.
Je moet je rijbewijs en het kentekenbewijs van je auto bij je hebben. Verder is het belangrijk om een Europees schadeformulier mee te nemen, omdat je dan direct na een aanrijding het schadeformulier kunt invullen. Een visum is niet nodig in bij onze oosterburen.
Ook bij aankomst in Oostenrijk heb je geen QR-code meer nodig. In ziekenhuizen, apotheken en zorginstellingen zijn FFP2-mondmaskers nog wel verplicht. En ook in de tram en bus in Wenen moet je een mondkapje dragen. Net als in Nederland zien we hier een toename in de besmettingen.
In heel Duitsland geldt vanaf vandaag de 3G-regel in het openbaar vervoer. Dat betekent dat reizigers verplicht gevaccineerd, genezen of getest moeten zijn. Ook op de werkvloer gaat vandaag de 3G-regel in.