Symptomen zijn dat de vogels eerst sloom zijn en geen lawaai meer maken. Later krijgen ze problemen met ademhalen, gezwollen of blauwe kleur aan kam en poten. Dinsdag werd bekend dat een pluimveebedrijf in Abbegea is getroffen door vogelgriep. Alle 60.000 legkippen zijn geruimd.
Ziekteverschijnselen bij vogels
De verschijnselen kunnen variëren van milde tot ernstige ademhalingsproblemen, sloomheid, verlies van eetlust, diarree, onderhuidse vochtophopingen, afwijkingen van het zenuwstelsel, verminderde eiproduktie (kippen/eenden). Veel vogels kunnen in een periode van 2-3 weken herstellen.
Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking (conjunctivitis). De ziekte verloopt meestal mild, maar vooral in Azië zijn er verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen.
Het virus kan lang overleven in water (meer dan een week). Kippen kunnen makkelijk besmet raken door het drinken van water dat is besmet met vogelpoep. Denk hierbij ook aan plassen water op plekken waar kippen rondscharrelen.
Ook al zijn kip en eieren met vogelgriep veilig om te eten, om het risico op verdere verspreiding van de griep zo klein mogelijk te maken wordt er voor gekozen om kippen met vogelgriep te ruimen. Voor het slachten wordt de gezondheid van alle dieren gekeurd.
In zeldzame gevallen kunnen sommige virustypen overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt alleen bij direct en intensief contact tussen besmette vogels en mensen. Pak een vogel die je verdenkt van vogelgriep, levend of dood, dan ook niet op!
Algemene symptomen van ziek zijn
In al deze gevallen zet je de kip apart, het liefst op een plek waar je haar goed in de gaten kan houden. Bijvoorbeeld in een konijnenkooi met stro op de bodem of in een bench van de hond of kat, in de huiskamer of een andere plek waar je vaak komt en het niet koud is.
Vlees of ei van besmette dieren komt niet in de winkel terecht. Maar ook al zou je toch een stuk besmet kip of kalkoen eten of een besmet ei: er zijn geen aanwijzingen dat je daardoor vogelgriep kan krijgen. Vogelgriep komt bij mensen nauwelijks voor.
Wat doet de overheid tegen verspreiding van vogelgriep? Wanneer het risico op introductie van HPAI virus bij pluimvee hoog is, dan kan de overheid maatregelen instellen om verspreiding te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een bezoekverbod, ophok- en afschermplicht en extra regels voor vervoer.
Omdat de ziekte zo besmettelijk is en er meestal geen medicijn beschikbaar is om zieke dieren te genezen.
Hoogpathogene vogelgriep leidt tot ernstige ziekte of overlijden bij (water)vogels. Laagpathogene vogelgriep verloopt juist mild of zelfs zonder ziekteverschijnselen. Van hoogpathogene vogelgriep hoeven mensen niet ernstig ziek te worden. Hoog- of laag pathogeen voor vogels zegt weinig over de risico's voor mensen.
In de Nederlandse pluimveeslachterijen worden twee methoden gebruikt om dieren te bedwelmen voor de slacht: vergassing en elektrocutie.
Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig.
Een kuur met appelazijn levert een goede bijdrage aan de gezondheid en vitaliteit van de hoenders. Het bevat talloze vitaminen zoals vitamine E & C, B1, B2, en B6, talrijke mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium, spoorelementen, enzymen en anti-oxidanten.
Verterings- en darmstoornissen kunnen leiden tot stress. Dunne ontlasting is dan een symptoom. Omstandigheden in de leefomgeving, zoals het stalklimaat kunnen een rol spelen. Bij hittestress vertoont de kip verminderde activiteit, snellere ademhaling, wijde vleugels en een open bek.
Bel het Landelijk meldpunt voor dierziekten +31 45 54 63 188. De NVWA neemt dan contact met u op.
Zelfs als u heel intensief contact hebt met vogels, is de kans nog heel erg klein. Waar men wel bang voor is, is dat het normale griepvirus dat voor mensen heel besmettelijk is, zich zou mengen met het vogelgriepvirus, waardoor het vogelgriepvirus besmettelijker zou worden voor mensen.
Toch kan het virus ook voor mensen gevaarlijk zijn: in 2003 is een dierenarts overleden aan de gevolgen van vogelgriep, achttien anderen raakten besmet en werden ziek. Na besmetting kan het bij mensen zeven tot tien dagen duren voor ze daadwerkelijk ziek worden. De symptomen houden zeker vijf dagen aan.
Hobbykippen moeten in elk geval bij een uitbraak tijdens de standstill binnen hun hok en/of volière blijven. Voor alle andere categorieën hobbymatig gehouden vogels, waaronder watervogels, probeert de houder met andere maatregelen contact met wilde vogels en uitwerpselen van wilde vogels te voorkomen.
Bij aankoop van nieuwe kippen sluit je deze best minimum 1 dag én 1 nacht op in het kippenhok (bij slecht weer zelfs langer). Zo leren ze het hok kennen en nemen ze de gewoonte aan om 's nachts binnen te gaan slapen. De eerste avonden controleren dat de kippen binnen gegaan zijn en de deur steeds sluiten.
Symptomen vogelgriep bij kippen en andere vogels
Vaak al binnen enkele uren tot 3 dagen. De eerste symptomen zijn: algehele duidelijke sloomheid. de dieren maken geen geluid meer.
Op 21 september 2022 werd hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld bij 2 vogelhandelaren in Bocholt (provincie Limburg) en Beernem (provincie West-Vlaanderen) en in een pluimveebedrijf in Sint-Laureins (provincie Oost-Vlaanderen). Er is geen indicatie dat de drie besmettingen met elkaar gelinkt zijn.