Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Zuurstofmeters worden gebruikt om de hoeveelheid opgelost zuurstof in vloeistoffen te bepalen. Twee meetschalen worden vaak gebruikt: parts per million (ppm), of het saturatiepercentage (%), dat gedefinieerd wordt als het percentage zuurstof opgelost in 1 liter water.
Vermijd een kaamlaag op het wateroppervlakte. Hierdoor krijg je een beter “gasuitwisseling” tussen het aquarium en zijn omgeving en dus ook meer zuurstof in het water. Een goede “skimmer” is hier ideaal voor.
Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis. Door de kieuwopeningen stroomt het zuurstofarme water weer uit de vis.
Doel van de luchtpomp
In een goed draaiend aquarium is een zuurstofpomp vaak niet direct noodzakelijk. De vissen krijgen voldoende zuurstof door de beweging van het wateroppervlak. Er zijn echter situaties waarin het zuurstofgehalte voor de vissen moet worden verhoogd.
Een aquarium luchtpomp wordt veelal toegepast bij zoetwater aquaria. Een goed zuurstofgehalte in het aquariumwater is belangrijk voor het gehele ecosysteem van je aquarium. Sommige vissoorten hebben een verhoogde behoefte aan zuurstof zoals Cichliden. Andere vissen hebben minder zuurstof nodig, denk aan goudvissen.
Door voldoende te bewegen, regelmatig in de buitenlucht te zijn, te ontspannen en ijzerrijk voedsel te eten hou je het zuurstofgehalte in je bloed op peil. Als je rookt, helpt het om te stoppen of in ieder geval te minderen. Soms komt een te laag zuurstofgehalte door een ziekte (zoals de longziekte COPD).
De meest voorkomende gevallen van een witte waas in je aquarium is bij het opstarten, het teveel water wisselen of de filter pomp te grondig schoonmaken. Na verloop van tijd, 2 tot 14 dagen zal deze waas vanzelf verdwijnen. Dit zijn kleine bacteriën die in grote mate aanwezig zijn die de witte waas veroorzaken.
Met sterke planten, ongeveer 7 uur licht, geen of weinig extra plantenvoeding, kan je pompje 24 uur borrellen. Je CO2 niveau wordt dan hetzelfde als in de lucht. De planten passen zich aan de situatie aan en gaan Rubisco en bijbehorende enzymen aanmaken waardoor ze minder CO2 nodig hebben.
Het zuurstofgehalte in het water is afhankelijk van een aantal biologische processen in het water en in de bodem. Zo produceren algen en waterplanten zuurstof tijdens de fotosynthese, terwijl er zuurstof wordt verbruikt door de ademhaling van organismen en de afbraak van plankton en ander organisch materiaal.
Optimaal is een gehalte tussen 8 en 12 milligram per liter. Bij een concentratie onder de 2 milligram per liter komen vissen meestal pas echt in de problemen. De zuurstofbehoefte verschilt per vissoort en per levensstadium; vooral de eieren en de embryo's van vissen hebben relatief veel zuurstof nodig.
PRODUCTIE VAN ZUURSTOFGAS
Zuurstofgas kan worden geproduceerd door ofwel gasvormige lucht te scheiden met behulp van adsorptie (PSA) of gefractioneerde destillatie van vloeibare lucht met behulp van cryogene methoden. PSA kan zuurstof produceren met verschillende zuiverheidsbereiken.
De pH waarde (zuurtegraad)
Ligt de waarde lager dan 6,8 is het aquarium te zuur. Hoger dan 7,5 is het water basisch. Algen groeien erg goed tussen de 7,5 en 8,5 PH. Je kunt de PH waarde verlagen door CO2 aan het water toe te voegen of door een middel als Tetra pH/KH-Minus te gebruiken.
Waardoor ontstaat zuurstoftekort
De belangrijkste oorzaken zijn: hartstilstand door infarct of door hartritmestoornissen. ademhalingsstilstand bijvoorbeeld bij (bijna) verdrinking, verstikking of verslikking. vergiftiging door rook of giftige stoffen.
Een goede oplossing om CO2 in het aquariumwater op te lossen is een CO2 atomizer. De atomizer bestaat uit een bruissteen en kan in de slang van de filteruitstroom worden geplaatst. Het passerende water neemt de CO2 belletjes mee.
Zorg dat er niet te veel vissen in uw aquarium zitten, ververs het water regelmatig (deels!)en voer niet meer dan nodig is. Een andere oorzaak van troebel water in het aquarium kan stof zijn van een nieuw ornament of stenen dat u recent heet geplaatst. Doe regelmatig een waterverversing om dit te verminderen.
Wil je helder water, dan hoef je niet direct naar bestrijdingsmiddelen te zoeken. Het plaatsen van genoeg waterplanten in het aquarium kan de witte waas al doen verdwijnen. Vooral Cabomba en Waterpest doen het goed bij aquaria met een witte waas.
Een schoon aquarium houdt de algen weg. Het onderhoud van een aquarium dient eenmaal wekelijks te gebeuren en bestaat uit het wisselen van minimaal 50 procent water, bodemvuil verwijderen uit alle hoeken en gaten, eventuele aanslag op glas verwijderen en eventueel kalkaanslag op de waterrand verwijderen.
De studie concludeert: "De oceaan produceert de helft van alle zuurstof op aarde, en ondersteunt zo alle leven in die oceaan. Landdieren, zoals de mens, zijn gemiddeld voor 6 op de 7 happen afhankelijk van de zuurstof die in het verleden in de oceaan is gevormd."
De meeste mensen krijgen zuurstof via een neusbril. Dat is een plastic slangetje dat achter de oren en langs het hoofd naar de neus loopt. Er zijn verschillende apparaten die zuurstof geven. Er zijn vaste systemen voor thuis, draagbare flessen voor buitenshuis, of een draagbaar systeem met accu.
De hemoglobine in je bloed heeft het ijzer nodig om zuurstof te kunnen vasthouden. Komt daar een tekort aan, dan kunnen de rode bloedcellen minder goed de zuurstofmoleculen vasthouden en door je lichaam transporteren. IJzer zit in voedingswaren zoals broccoli, kip, spinazie en volkoren brood.
Om ervoor te zorgen dat jouw vissen genoeg zuurstof krijgen, kun je een aquarium luchtsteen in het verblijf plaatsen. een luchtsteen in het aquarium brengt bubbeltjes lucht in het water. Deze bubbeltjes bevatten zuurstof waardoor het water bewoonbaar blijft voor jouw vissen.
Een goede filtering is daarom noodzakelijk om deze vervuiling uit het water te halen. Een filter houdt bovendien het water voortdurend in beweging. Dit komt de uitwisseling van verse zuurstof en de door de vissen uitgeademde CO2 ten goede. Zonder filtering is het zeer moeilijk om de waterkwaliteit optimaal te houden.