In alle binnenlandse treinen mogen fietsen worden meegenomen, met uitzondering van de spitstijden (6.30-9.00 uur en 16.00-18.30 uur). De plek waar de fietsen gestald mogen worden is aangegeven met een sticker op de buitenkant van de trein.
Voor het vervoeren van een fiets in de trein is het nodig om een NS dagkaart fiets aan te schaffen. Het kaartje heeft een vaste prijs van 7,50 euro ongeacht de lengte van het traject of de bestemming.
Het voordeel van uw fiets in de sprinter meenemen, is de hoogte van de sprinter zelf. Deze zijn gelijk met de hoogte van het perron waardoor u de fiets er makkelijk in kunt rijden. Wanneer er te weinig ruimte is kan u gevraagd worden een trein te wachten omdat er anders meer mensen niet mee kunnen.
Naast dat reizigers een reservering kunnen maken via Treinwijzer in de NS-app of op NS.nl/fiets, kan de reiziger ook reservering maken via klantenservice of bij een NS servicebalie op het station. NS zal haar reizigers op verschillende manier op de hoogte stellen van de proef.
Bij de NS mag je altijd je fiets meenemen in de trein, de enige beperking hierbij is het aantal beschikbare fietsplekken. In 2021 heeft de NS een proef gedaan, waarbij je vooraf je fietsplek verplicht moest reserveren om zo je fiets in de trein mee te nemen.
Om je fiets mee te nemen moet je bij NS een speciaal fietsticket kopen. Dat ticket heet een Fietskaart Dal (vroeger een Dagkaart Fiets) en kost 7,50 euro. Met dit ticket kun je onbeperkt je fiets meenemen in de trein (op de dag dat je ticket geldig is).
Om een OV-fiets te kunnen huren, heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Hierop zet je gratis het OV-fietsabonnement. Huur vervolgens met je OV-chipkaart direct een OV-fiets bij een van de huurlocaties. Voor het gebruik van een OV-fiets betaal je € 4,15 per keer, tot 24 uur.
Alle treinen zijn toegankelijk voor fietsen (zonder reservering), mits er voldoende ruimte aan boord is. Spreek de treinbegeleider aan vóór het instappen. Deze zal zeggen of er nog fietsplekken beschikbaar zijn en waar je je fiets kan plaatsen. Reis bij voorkeur buiten de spits.
Vanaf 2017 mogen reizigers hun fiets meenemen op de trajecten van de Intercity Direct. Dit was eerder niet toegestaan. Dat dit eerder niet toegestaan was, heeft te maken met het veiligheidsmanagementsysteem van de NS.
Meet je binnenbeenlengte door op blote voeten en met je benen zo'n 15 cm uit elkaar te gaan staan. Meet vervolgens de afstand in centimeters tussen de grond en kruishoogte en vermenigvuldig dit met 0.68 met als resultaat de bijbehorende framemaat. Ligt jouw framemaat tussen de twee maten, kies dan de kleinere maat.
Neem altijd een kleine rugzak of schoudertas mee voor persoonlijke spullen, zoals je smartphone, je portemonnee, je sleutels en je paspoort of identiteitskaart. Gebruik de backpack of koffer voor de volgende musthaves voor een treinreis door Europa: Goed gevuld EHBO-doosje.
Met uw Thalys-ticket mag u uw fiets aan boord meenemen. Deze dient gedemonteerd te zijn inclusief de wielen en dient in een soepele hoes te worden verpakt van maximaal 135 x 85 x 30 cm. - 1 stuks bagage (van maximaal 75 x 53 x 30 cm).
Trein in Nederland
Een ingevouwen vouwfiets valt onder “handbagage” en mag gratis mee. Vouwfiets mag geen obstakel vormen bij het in- en uitstappen. Vouwfietsen mogen niet in de bagagerekken boven de zitplaatsen worden gelegd. Fiets moet “compact” opgevouwen zijn bij het in- en uitstappen, maar ook tijdens de rit.
Uw opgevouwen vouwfiets mag mee als bagage, zeker als u de 85 cm niet overschrijdt. Met 81 cm doet u dat niet.
Heb ik een Fietskaart Dal nodig voor mijn vouwfiets? Je vouwfiets mag gratis mee in de trein als je deze inklapt, ook tijdens de spitsuren. Je hoeft niet te reserveren of aan te melden, omdat je vouwfiets niet op een fietsplek staat. Je vouwfiets klap je in vóór het instappen en klap je weer uit ná het uitstappen.
Met die kaart wordt u dan afgemeld. Dit werkt altijd. Het kan niet met de ov-chipkaart van uw vriendin, dan blijft de huur voor u doorlopen, want dan heeft u hem formeel niet ingeleverd omdat uw vriendin de fiets niet heeft gehuurd met haar kaart. Dat niet-correct inleveren is al snel een dure grap.
Het beste antwoord. Er staat nergens iets over een minimale leeftijd om een ov-fiets te huren. Wel moet je een ov-chipkaart hebben en abonnee zijn.
Per 1 januari 2017 betaal je geen abonnementskosten meer en betaal je één vast bedrag van € 3,95 per 24 uur. Per keer kun je de OV-fiets maximaal 72 uur huren.
Los treinkaartje kopen
Op ieder station in Nederland staat een kaartautomaat van NS of een andere vervoerder waarmee je een treinkaartje kunt kopen. Deze automaten hebben een aanraakscherm waarmee je gemakkelijk aan kunt klikken wat voor kaartje je wilt kopen en naar welk station je wilt reizen.
Het meenemen van een gewone fiets is vanuit veiligheidsoogpunt niet toegestaan. Een (elektrische) vouwfiets mag in alle bussen wel mee onder de volgende voorwaarden: De (elektrische) vouwfiets moet compact zijn opgevouwen, ook tijdens het in- en uitstappen.
Het vervoer van de fiets in de metro is gratis en op zaterdag en zondag zijn de spitstijden niet van toepassing. Bij evenementen en grote drukte kan het voorkomen dat het niet mogelijk is om de fiets in de metro mee te nemen.
In onze treinen mag u buiten de spits en met een geldig vervoerbewijs een (elektrische) fiets meenemen. Dat wil zeggen op werkdagen voor 6.30 uur, tussen 9.00 en 16.00 uur en na 18.30 uur. Vouwfietsen, in opgevouwen toestand, zijn een uitzondering op deze regel en mogen zonder vervoerbewijs mee.