Voor een regelmatige controle van je aquariumwater zijn teststrips zeer geschikt. Hiermee krijg je snel een inzicht in de belangrijkste waterwaarden en kun je snel handelen als er iets niet goed is. Een goed voorbeeld van teststrips zijn de HS Aqua teststrips 6-1. Eén pak bevat maar liefst 50 teststrips.
De waterkwaliteit van je aquarium testen, hoe doe je dat? Water is het levenselement voor vissen en planten. Om dit te waarborgen is het dus goede watervoorziening nodig, en dus een goede waterkwaliteit. Het is belangrijk om één keer per week drie wezenlijke waterwaarden controleren.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Water verversen aquarium - Bijvullen aquarium
Het bijvullen van je aquarium kan (in de meeste gevallen) gewoon met kraanwater, bijvoorbeeld met een gieter of een emmer (deze moeten wel alleen voor het aquarium gebruikt worden!). Houdt wel de temperatuur in de gaten.
Wil je helder water, dan hoef je niet direct naar bestrijdingsmiddelen te zoeken. Het plaatsen van genoeg waterplanten in het aquarium kan de witte waas al doen verdwijnen. Vooral Cabomba en Waterpest doen het goed bij aquaria met een witte waas.
De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur. Voor vissen en planten die leven in koud water is het aantal uren dat de verlichting aan moet staan rond de 8 uur.
Voor de beginnende aquarist is er de keus uit twee aquaria, namelijk het koudwateraquarium (goudvisaquarium) of een verwarmd tropisch zoetwateraquarium. Wij raden beginners niet aan een zee-aquarium aan te schaffen, dit vereist stukken meer kennis. De keuze voor een koudwater- of warmwateraquarium is aan jezelf.
Het kan dus wel, maar vergt wel wat meer kennis en ervaring lijkt me. Je zult dan zeker goed moeten verversen. Ik kan me voorstellen dat je -vooral bij warmer weer- last kunt krijgen met het zuurstofgehalte in je water door een gebrekkige uitwisseling van zuurstof aan het wateroppervlak door het gemis aan stroming.
Je kunt de pH-waarde verlagen met een aantal simpele opties. Zo kun je bijvoorbeeld CO2 toevoegen of filteren met turf. Ook kun je een deel van het water vervangen voor zuurder water. Een andere goede optie voor het verlagen van de zuurgraad is de HS Aqua PH/KH Minus.
Wanneer een test aangeeft dat de gH-waarde te hoog is, betekent dit dat de totale hardheid te hoog is. Oftewel, de concentratie van alle opgeloste stoffen in je aquarium. Hierbij kun je denken aan aardalkalimetalen zoals magnesiumzouten en calcium.
Een pH waarde van 0 is zeer zuur, 14 is het tegenovergestelde. Meet je pH waarde met de aquarium water test op meerdere momenten van de dag, de pH waarde schommelt namelijk gedurende de dag. Overdag zal je pH waarde stijgen doordat de aquariumplanten CO2 gebruiken.
Daarom kijken veel aquariumliefhebbers naar een bepaald aantal waardes die zij net even iets belangrijker vinden. Belangrijke waardes zijn onder andere CO2 (koolstofdioxide), NO2 (nitriet), pH (zuurgraad) en gH (hardheid van het water). Tip: hou een overzicht van alle aquarium waterwaarden bij de hand!
Een luchtpomp zorgt voor een stabiel zuurstofniveau in je aquarium en voegt zuurstof toe wanneer dat nodig is. Bovendien heb je met een goede luchtpomp geen omkijken meer naar het zuurstofgehalte. Fijn, want een aquarium levert immers al genoeg werk op!
Een karper kan al op grote afstand geluid en trillingen waarnemen. Het zijlijnorgaan, vaak duidelijk waarneembaar op beide flanken van de vis, neemt drukverschillen in het water waar.
Well-known member. Kardinalen 10-15 stuks zijn goed te houden in een 60cm bak mits goed beplant en degelijk filter gaat dat prima maar vaak willen mensen kombineren en dan is de ruimte te beperkt voor scholen visjes , 80cm bak kan al wat meer.
De inhoud van het aquarium is 20 liter. Hierdoor kan je maximaal 20 cm aan goudvissen houden. Dit komt meestal neer op 2 a 3 goudvissen. Dit model is perfect voor iedereen die voor het eerst een aquarium gaat houden.
Nachtverlichting is niet nodig, omdat vissen echter slapen 's nachts. In het wild slapen ze ook en vissen kunnen hun ogen niet dichtdoen daarom is het beter donker 's nachts. De verlichting mag wel aan overdag.
Een aquarium heeft verlichting nodig. Dit is niet alleen belangrijk voor het dag- en nachtritme van je vissen, maar nóg belangrijker; voor je planten! Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien.
Vissen zelf hebben meestal geen behoefte aan fel licht. Uiteraard plaatsen mensen dergelijke verlichting op hun aquaria omdat ze zelf de vissen willen zien zwemmen. De meeste vissoorten passen zich goed aan aan het licht in een aquarium, maar voor sommige soorten is fel licht zeer stresserend.
Veel algen resulteren in troebel water, een vieze aquariumruit, dode planten, smerige aquariumdecoratie en een lelijk (aan)zicht. Algen is dan ook de grootste de frustratie van elke aquariumhouder. Het helpt ook niet mee dat er verschillende soorten algen zijn, met elk een ander type oplossing.
Troebel aquarium na opstarten
Deze witte waas komt doordat de bacteriën die tijdens het opstarten in het water zitten zich snel kunnen vermenigvuldigen. Op een gegeven moment zijn het er zoveel dat het water mistig wordt. Deze witte waas is heel normaal en zal na een aantal dagen vanzelf wegtrekken.
Het water ruikt muf? Dit kan aan rottingsprocessen in het aquarium liggen of aan blauwalgen. Controleren en indien nodig verwijderen: Dode vis, algen, afgestorven planten en teveel niet opgegeten voer of vuil op de bodem. Nitraat (NO3) is een stikstofverbinding die bacterieel uit nitriet (NO2) ontstaat.