Heb je na het eten van noten al binnen een paar minuten klachten aan je huid of gezicht? Krijg je symptomen zoals bijvoorbeeld kleine mondblaasjes, huidklachten, tranende ogen, benauwdheid, een loopneus en/of zwellingen in gezicht en keel? Dan heb je kans dat je last hebt van een bepaalde mate van notenallergie.
Een voedselallergie is niet te genezen, een notenallergie dus ook niet, ook al kun je dit wel op latere leeftijd ontwikkelen. Het volgen van een notenvrij dieet is dé oplossing wanneer je een notenallergie hebt.
In een studie in volwassenen met een walnootallergie werd onderzocht of zij óók allergisch waren voor andere noten: de grootste risico's op allergie werden gevonden voor pecannoot (80 procent) en hazelnoot (71 procent).
12 procent van de mensen met een notenallergie zijn allergisch voor meerdere noten. De grootste kans op kruisallergie is tussen walnoten en pecannoten, en tussen cashew– en pistachenoten. Mensen met een notenallergie kunnen ook weleens allergisch reageren op pitvruchten zoals perzik, kers en abrikoos.
Een pinda-allergie komt steeds vaker voor en begint vaak op jonge leeftijd, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Een pinda-allergie gaat vaak samen met een notenallergie. Bovendien hebben mensen met een pinda-allergie niet zelden ook allergische neusklachten, hooikoorts, astma of eczeem.
Bij oraal allergiesyndroom (OAS) treden klachten op in mond en keel: meestal binnen enkele minuten. Anafylaxie, forse algemene reacties in het hele lichaam, uit zich als: eerst tintelingen in mond, keel, wangen of tong. lokale netelroos (urticaria)
Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.
Je kunt noten en pinda's daarom ook vervangen door: zaden (zoals lijnzaad of sesamzaad) pitten (zoals pompoenpitten of zonnebloempitten)
Het kan zijn dat het onverzadigd vet in noten zorgen voor het gunstige effect, maar het kan ook komen door andere stoffen in noten. Onverzadigd vet kun je wel uit andere bronnen halen, bijvoorbeeld uit pitten en zaden, avocado, vette vis of plantaardige oliën (olijfolie, zonnebloemolie, sojaolie).
Als u allergisch bent voor noten, kunt u zich onwel voelen vrijwel meteen na het eten ervan, er treedt een ernstige reactie op die vaak onmiddellijke medische hulp vereist. Wanner u last heeft van notenintolerantie is de reactie vertraagd en minder ernstig.
Als er sprake is van een notenallergie moeten bepaalde broodsoorten worden vermeden. Noten zijn een wettelijk erkend allergeen, aanwezigheid moet op de etikettering worden vermeld. Bij onverpakte producten kan de bakker of het verkooppunt meer informatie geven.
Het aantal mensen met een pinda-allergie stijgt
Volgens Erna Botjes, voorzitter van de Stichting Voedselallergie, overlijden er zo'n 100 Europeanen per jaar aan niet-behandelde voedselallergieën. Daarvan is een klein deel overleden door een allergische reactie op een pinda.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant.
Een boost voor je dagelijkse voeding
Niet alleen zijn noten goed voor je hart en bloedvaten, ze zijn ook rijk aan belangrijke voedingsstoffen. De meeste bevatten vitamine E, magnesium en eiwitten. Veel van deze voedingsstoffen zijn antioxidanten die goed zijn voor het haar, de huid en de nagels.
Onderzoek voedselallergie en -intolerantie
Met behulp van een bloed– of huidtest kan nagegaan worden of u allergische antistoffen heeft tegen het verdachte voedingsmiddel. Dat wil echter nog niet zeggen dat er sprake is van een allergie. Een combinatie van allergietesten en uw verhaal bepaalt meestal de diagnose.
Als uw lichaam vervolgens opnieuw in contact komt met deze specifieke eiwitstructuur, zal uwafweersysteem hierop reageren en activeren er bepaalde 'allergiecellen' waardoor er allergische klachten optreden. Het is onduidelijk waarom 'ineens' een allergie kan ontstaan voor iets wat u altijd hebt kunnen eten.
Amandelen behoren officieel niet tot de noten, maar tot de groep fruit. Andere voorbeelden van noten die eigenlijk geen noten zijn, maar zaden of vruchten: Cashewnoot. Pistachenoot.
Een allergische reactie is een overdreven reactie van het afweersysteem op een ongevaarlijke specifieke stof van buitenaf. De dermatoloog kan bij u testen of u allergisch bent voor een specifieke stof. Als u allergisch bent voor een stof en hiermee in aanraking komt, reageert uw lichaam alsof er een bedreiging is.
Een allergie is een reactie van het menselijk immuunsysteem op stoffen van buitenaf. "Je kunt allergisch zijn voor huidschilfers, sperma en andere lichaamssappen."
Dit kan rode vlekken, bultjes, een jeukende, trekkende huid, kloven in de handen, zeer droge handen of zelfs eczeem geven als klachten. Heel typisch is het dat men zich steeds met crème moet insmeren na het douchen. Dit kan voorkomen bij baby's en bij volwassenen.
Het lichaam maakt hierbij antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen, waardoor er een allergische reactie ontstaat. De meest voorkomende voedselallergieën zijn koemelkallergie en notenallergie.
De 14 allergenen waar u de consument over moet informeren op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.