Mensen die van zichzelf houden, houden zich vast aan hun eigen ervaringen.Weten zelf wat goed is en denken niet zwart/wit of goed of slecht. Zij weten dus dat ze aan zichzelf moeten werken zonder dit erg te vinden. Ze begrijpen dat fouten maken menselijk is en dat ze van hun fouten kunnen groeien.
Als die persoon zijn diepste gevoelens met je deelt en zich hierbij op zijn gemak voelt, is dat ware liefde. Als die persoon het prima vindt als hij er niet perfect uitziet, of als hij struikelt of een beetje eten tussen zijn tanden heeft, voelt hij zich zodanig op zijn gemak bij je dat je hem helemaal mag zien.
je hebt geduld met jezelf. je gaat met aandacht voelen hoe het echt met je is (en dan worden je grenzen ook duidelijker) je spreekt je zelf vriendelijk toe. je brengt jezelf in een situatie die wel veilig/goed voelt.
Dit is een relatie waarbij beide partners bereid zijn om 100% van zichzelf te geven, wat er ook gebeurt. Als je echt van iemand houdt, moet je er niet aan denken of je aan het geven bent of aan het nemen, maar je moet langs beide kanten bereid zijn om te geven, te geven, te geven en dan nog wat meer te geven.
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Een gezonde relatie met jezelf is het uitgangspunt voor een gezonde relatie met anderen. Werk aan je zelfvertrouwen, werk aan je eigenliefde en je relaties zullen zienderogen verbeteren. Als jij voldoende van jezelf houdt is het namelijk veel gemakkelijker om keuzes te maken die goed zijn voor jou.
Niet van jezelf houden doet je afvragen wat andere mensen over jou zeggen of voor jou doen. Dit is een van de indicatoren van een laag zelfbeeld, dat vaak een achterliggende factor is achter deze negatieve gedachten over jezelf.
Overweeg of de ander je liefde waard is of niet.
Liefde vereist een grote emotionele investering. Hoewel van iemand houden niet altijd een kwestie van keuze is, kan het de moeite waard zijn om te kijken naar de connectie die je met een bepaalde persoon hebt en nadenken hoe je liefde voor diegene je kan beïnvloeden.
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
2. Er is geen motivatie meer om aan de relatie te werken. Nog even voortbordurend op bovenstaande punt: je kunt het gesprek met je partner wel aangaan en hij of zij kan verbetering beloven, maar wat als dat niet gebeurt? Volgens psycholoog Mariel Mangold is dat een teken dat de relatie mogelijk geen toekomst heeft.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
We laten zoveel negatieve gedachten toe, waardoor we ons automatisch down gaan voelen. Probeer eens wat liever voor jezelf te zijn. Je mag best wat vaker in de spiegel kijken en zeggen dat je mooi bent. Wees tevreden over je prestaties, het heten niet voor niets prestaties.
Wanneer je je alleen voelt, kom je in de buurt van eenzaamheid. Jouw behoefte aan gezelschap, samenzijn, vriendschap en het leven delen wordt niet vervuld. Ook de behoefte om te zorgen of ontzorgd te worden, wordt niet vervuld. Je kunt niet geven en je kunt niet ontvangen.
Ze willen geen nieuwe dingen meer met je uitproberen
Maar wanneer je merkt dat jouw date hier steeds minder behoefte aan heeft kan dit betekenen dat ze interesse verliezen. Ze hebben minder de behoefte om tijd met jou door te brengen en om je beter te leren kennen.
Maar mannen blijken nog veel langer last te hebben van pijn na een relatiebreuk dan vrouwen. Dat trauma kan soms jaren aanslepen en zelfs decennia later nog de kop opsteken, blijkt uit onderzoek. Dat is zelfs het geval als ze zelf de relatie beëindigen en ze daar achteraf wat spijt over hebben.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.