Overgeven. Kort na de operatie kan de maag nog wat opzwellen. Hierdoor kan de doorgang van je nieuwe kleine maag naar de dunne darm wat vernauwen. Het is mogelijk dat je hierdoor gaat overgeven.
Bij de gastric bypass kan de nieuwe maag niet uitrekken. Wel kan de overgang van maag naar darm opgerekt worden indien u regelmatig te grote porties eet. Hierdoor kan het resultaat van de operatie teniet worden gedaan.
Dumping kan zich op verschillende manieren uiten
Vanaf 10 minuten, een half uur tot een uur na de maaltijd. De aanvallen duren, afhankelijk van de hevigheid en de persoon, een half uur tot een uur.
Over het algemeen ontstaat een vastloper gelijk of kort na het eten. Dumping treedt meestal 15-30 minuten na de maaltijd op. Misselijkheid is een lastige klacht met veel mogelijke oorzaken. De oorzaken zijn onder andere te snel eten en te veel eten.
De resultaten van een gastric bypass operatie zijn meestal beter dan na een gastric sleeve operatie. Dit betreft zowel het gewichtsverlies als het effect op suikerziekte type 2. Braken, oprispingen of brandend maagzuur komen na een gastric bypass operatie bijna niet voor.
Het is belangrijk dat u beweegt na de operatie. Fietsen of een stukje lopen mag na een paar dagen. De eerste 4 weken kunt u nog geen zware dingen tillen of zwaar huishoudelijk werk doen, zoals dweilen en stofzuigen. U kunt ook nog geen krachttraining doen.
Na 1 tot 2 jaar zitten de meeste patiënten op hun laagste gewicht. Daarna komen de meesten weer wat kilo's aan. Dit is heel normaal. De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht of 60% van hun overgewicht.
Vroege en late dumping
Klachten ontstaan binnen een half uur na de maaltijd. Je kunt last krijgen van een opgeblazen gevoel, hartkloppingen, diarree, misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid of buikkrampen. Bij late dumping is je lichaam nog niet klaar voor de voedselresten.
Vooral suiker- en vetrijke producten zullen klachten geven nadat ze onverteerd in de dunne darm terechtkomen. Dumping kan als bijwerkingen optreden bij een operatie waarbij de maag wordt aangepast (verkleind) of verwijderd bijvoorbeeld bij overgewicht of bij kanker.
De vroege dumpingklachten ontstaan een half uur na de maaltijd en variëren van een opgeblazen gevoel, diarree, misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn, krampen tot een daling van de bloeddruk (met hierdoor duizeligheid, sufheid en hartkloppingen). De late dumpingklachten ontstaan wat later (1 tot 1,5 uur) na de maaltijd.
Pijnstillers
Ontstekingsremmers (Ibuprofen®, Nurofen®, Voltaren®, Taradyl®, Apranax®, …) zijn zeer belastend voor de maag. Daarom moeten ze na een gastric bypass vermeden worden. Dit geldt voor elke toedieningsvorm (dus ook voor suppo's, pleisters, …).
Oorzaken acute misselijkheid
De misselijkheid treedt meestal 2 tot 4 uur op nadat je iets verkeerds gegeten hebt. Braken is een manier om de maag weer te legen en begint vaak 6 uur na de consumptie van bedorven voedsel.
Klachten en symptomen:
Klachten kunnen zijn: een beklemmend gevoel achter het borstbeen, het gevoel dat het eten blijft 'steken' of niet verder wil zakken in combinatie met pijn, opvliegers, misselijkheid en het opgeven van (dik)slijm of het 'hapje eten'.
Na Gastric Bypass
Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk. Voorbeelden zijn het opnieuw kleiner maken van het maagje, verlengen van de bypass of eventueel een bandje plaatsen rond het maagje.
Een operatie is mislukt als er complicaties optreden, als de patiënt overlijdt of als de ingreep opnieuw moet worden uitgevoerd. Een dotterbehandeling moet gemiddeld in zeven van de honderd gevallen opnieuw worden uitgevoerd. Bij een bypassoperaties zijn dat er drie op de honderd.
In het eerste jaar na de operatie vallen patiënten het meeste af. Het tempo en de duur van het afvallen verschilt per persoon. Na het eerste jaar wordt het gewicht stabiel. Het gewicht kan vervolgens weer iets toenemen.
Veel mensen moeten na een maal subiet naar de WC. Ze denken dan dat hun eten snel weer naar buiten wil. Maar het duurt één tot twee dagen voor de resten van wat er in gaat er weer uit komen. Nodig moeten poepen na het eten is volgens darmkundigen gevolg van een 'gastrocolic reflex' zodra voedsel in de maag komt.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Bloeding In en rondom de wond zitten kleine bloedvaatjes die kunnen gaan lekken. De overgang van de voormaag en de dunne darm bij een gastric bypass is een kwetsbare plek. Bloeding kan bij alle operaties optreden. Lekkage Lekkage ontstaat doordat de weefsels niet aan elkaar vast gegroeid zijn.
Normaal volgt de patiënt een strikt dieet van zes weken van minder dan 1000 calorieën per dag (oftewel een crash dieet) om het gewichtsverlies te bereiken.
Na een gastric bypass komt de alcohol veel sneller in de darmen terecht waardoor de hoeveelheid alcohol in het bloed sneller piekt. Bovendien blijft de alcohol ook langer in het lichaam. Een gastric bypass laten uitvoeren zorgt er bij sommige mensen voor dat ze minder voldoening of belonend effect halen uit het eten.
Bij een gastric bypass kunnen kruiden uw darmen prikkelen, omdat er voorheen alleen neutrale voeding vanuit de maag door de darmen kwam. Let op met koolzuurhoudende dranken. Dit kan zorgen voor opboeren en winderigheid, doordat het koolzuur niet meer opgeslagen kan worden in uw maag.
Tijdens de operatie wordt gas in de buik geblazen. Dit gas kan het middenrif prikkelen, waardoor na de operatie pijn in de schouders kan ontstaan. Deze pijn trekt vanzelf weg. Het is belangrijk om te bewegen / lopen om de pijn sneller te laten verdwijnen.
Gastric bypass
Het grootste deel van de maag en het eerste deel van de dunne darm worden 'kortgesloten'. Het risico op complicaties is niet min (bij 10 tot 20% van de personen), maar veruit de meesten verliezen ook drastisch veel gewicht, wat hun gezondheid ten goede komt.