B-keus OSB platen, deze platen kunnen lichte randschade bevatten. Goed te gebruiken als bijvoorbeeld achterhout, betimmeringen, ondervloeren enz. Deze platen zijn rondom voorzien van een tand- en groef verbinding, hierdoor ontstaat een stevige aansluiting. De platen hebben een afmeting van 590x2440x18 mm, rondom T&G.
B-keus isolatiemateriaal wordt ook wel tweede keus isolatie genoemd. Het materiaal voldoet niet meer aan één of meer van de kwaliteitseisen die een producent stelt en kan daarom niet meer als A-keus materiaal verkocht worden. Daarom zit er op B-keus isolatiemateriaal geen garantie.
Het voornaamste verschil is de vochtbestendigheid. OSB klasse 2 platen zijn uitstekend geschikt voor binnen gebruik, in droge omstandigheden. De OSB klasse 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn daardoor geschikt voor beperkt vochtige omstandigheden en beschut buitengebruik.
OSB 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn toepasbaar voor gebruik in beperkt vochtige omstandigheden en ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid (< 80%). Beide platen zijn geschikt voor constructieve en dragende toepassingen (vloeren, daken en wanden).
OSB-3 is geschikt voor toepassingen met een tijdelijk verhoogde luchtvochtigheid. OSB staat voor “Oriented Strand Board”. OSB is een constructieplaat opgebouwd uit hoofdzakelijk zogenaamde chips van naaldhout. De plaat is opgebouwd uit drie lagen chips, die doelgericht gestrooid worden.
Houten OSB-platen verdubbelden al in prijs, en de verwachting is dat er een verdrievoudiging aankomt. De redenen zijn divers: het wereldwijde tekort aan containers, de blokkering van het Suez-kanaal door het schip Ever Given, en het regenseizoen in de productielanden.
Een nadeel van OSB platen is dat ze hydroscopisch zijn. Dat betekent dat ze vocht aantrekken en opnemen. Dat is belangrijk om te weten wanneer u OSB hout wilt gebruiken, want zowel bij het transport als bij de opslag moeten de platen tegen regen en vocht beschermd worden om te voorkomen dat het hout vervormd.
OSB of Underlayment op het dak? Voor een plat dak, kun je prima gebruik maken van beide materialen. Als je van plan bent om vaker op het dak te lopen, kun je beter Underlayment gebruiken, omdat het materiaal sterker is.
De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
OSB is niet gegarandeerd dampdicht.
Antwoord. Bij de Genkse fabrikant van OSB-platen AGGLO weet men dat de platen in diktes van 8, 12, 15, 16, 18, 22 en 25 mm gemaakt worden. Indien gewenst kunnen de platen ook dikker gemaakt worden. Om als zoldervloer te gebruiken, neem je best de OSB-platen van 18 mm dikte.
Volgens mij is het altijd de kant met de kleinste voeg die in het zicht komt.... en deze is ook de fijnste kant.
Een Rd-waarde (ook wel R-waarde genoemd) is de warmteweerstand van een isolatiemateriaal. De Rd-waarde geeft dus het isolerend vermogen van de isolatie aan. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden.
Met afschotisolatie isoleer je je plat dak én voorzie je een helling om water af te voeren. Hiervoor worden schuin aflopende isolatieplaten achter elkaar geplaatst tot er een helling ontstaat. In dit artikel geven we je advies voor een correcte plaatsing met het juiste soort afschotisolatie.
Rekenend met de karakteristieke sterkte en stijfheid van OSB/2bij 18 mm dikte (bron: houtinfo.nl) zal de plaat ca. 400 kg kunnen dragen.
“Wij adviseren niet voor niets altijd minimaal 5 mm maar liever 8 mm ruimte tussen de OSB platen te houden. Dan kunnen ze uitzetten en krimpen zonder dat dit grote spanningen veroorzaakt in de wand. Van een aannemer mag je verwachten dat hij weet dat hout onder invloed van vocht uitzet en weer krimpt”, vervolgt De Hek.
Vochtwerend MDF wordt, net als gewoon MDF, gemaakt van kleine houtvezels die verlijmd worden en onder hoge druk en temperatuur worden geperst tot een plaat. Bij vochtwerend MDF wordt in dit proces gebruik gemaakt van speciale watervaste lijm én worden de platen onder hogere druk geperst.
OSB Constructieplaat
Deze platen zijn voor 95% opgebouwd uit hout en aangevuld met enkele toeslagstoffen als lijm en paraffine om te zorgen dat er een hoge vochtwerendheid ontstaat. Deze plaat is in het bijzonder ontworpen voor constructietoepassingen. OSB is niet geschikt voor permanente buitentoepassingen.
Net zoals bij spaanplaat en multiplex kunt u OSB aflakken met een binnenlak in de gewenste kleur. Na het schilderen van OSB blijft de structuur zichtbaar, dus hier moet u wel van houden! Als u liever een wat strakker eindresultaat wilt, dan kunt u beter kiezen voor underlayment, spaanplaat of multiplex.
OSB-3 kan buiten gebruikt worden. De plaat kan zwaar belast worden en kan naast buiten, ook binnen worden toegepast.
OSB heeft grotere houtsnippers, waardoor deze platen over het algemeen een stuk sterker en buigzamer zijn. OSB is elastisch in de richting van de buitenste spanen. Daarbij komt ook nog eens dat OSB dikker is.
OSB platen als vloerafwerking
Spreekt het industriële karakter van OSB je aan of wil je een goedkope vloer? Kies dan voor OSB platen als vloerafwerking. Dit materiaal kan rechtstreeks op de ondergrond worden gelijmd met een goede parketlijm.
Oriented Strand Board bestaat uit houtsnippers, wat je waarschijnlijk al hebt gezien. Deze houtsnippers worden onder hoge druk geperst tot een plaat. Hierdoor valt OSB onder de categorie vezelplaten, net als MDF en spaanplaat.