Ze raden aan om de feta te bewaren in het pekelvocht in een afsluitbaar bakje in de koelkast. Gebruik vervolgens een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels. De kaas is niet meer goed wanneer het is verzuurd, beschimmeld of vreemd ruikt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is verzuurd, beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoewel ongeopende feta tot wel zes maanden houdbaar is in de koelkast, wordt dit tijdsbestek verkort tot slechts zeven dagen zodra u het opent . Gelukkig is het verlengen van de houdbaarheid van dit zuivelproduct net zo eenvoudig als het bewaren in olijfolie na opening, wat de versheid twee tot drie weken kan behouden.
Kazen die niet echt hard zijn maar ook niet extreem zacht - zoals Gouda en gruyère - blijven na opening makkelijk drie weken goed. Ongeopend kan je ze twee maanden bewaren in de vriezer. Hetzelfde geldt niet voor zachte en uiterst smeuïge kazen zoals feta, camembert en brie.
Zoals een goede feta zuur zal ruiken, maar een slechte feta zal zo zuur ruiken dat het je neus brandt en je moet kokhalzen. Zoek naar schimmel, want dat is de enige echt betrouwbare indicator. Als er geen schimmel is, geen zorgen. Als je echt niet zeker weet, proef dan een klein beetje.
Feta zou vrij mild moeten smaken met een beetje pit, dus alles wat scherp is, is een direct teken dat het bijna over de datum is of het einde van zijn levensduur heeft bereikt. Een ander teken dat je het merkt, is de geur. Bedorven fetakaas heeft een gistachtige, onaangename geur die je snel opmerkt als je het alleen maar bekijkt.
Griekse feta
Feta is zeer rijk van smaak, licht kruidig, iets zuur en tegelijk romig.
Vul de helft van de pot met zonnebloemolie en de andere helft met olijfolie, tot de feta bedekt is.Sluit de pot luchtdicht af met het deksel en bewaar de feta in de koelkast .
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken. Aangezien deze producten meestal een THT datum hebben, kan je waarschijnlijk de kaas nog prima na deze datum eten. Ruik, kijk en proef wel goed!
Schimmel: Als u vlekken van groene schimmel op de kaas ziet , gooi dan het hele blok weg. Een gistachtige geur: "Gisten zijn over het algemeen zuur- en zouttolerant, waardoor fetakaas een bijna perfect groeimedium is," legde Sommer mij uit in een e-mail.
Schimmelsporen kunnen fetakaas gemakkelijker binnendringen dan sommige andere soorten , dus zelfs het afkrabben van een pluizig of vreemd gekleurd stukje zal het probleem niet volledig oplossen. Gelukkig zou je met Kathleen Serino's tips deze problemen vanaf het begin moeten kunnen vermijden.
Fetakaas heeft een zoute, pittige smaak die vaak wordt omschreven als "geitachtig". Het kan variëren van mild tot scherp, afhankelijk van de leeftijd. Geitenkaas is daarentegen over het algemeen milder en minder pittig dan feta.
Wil je de feta langer bewaren? Snijd de feta dan in blokjes, vul een glazen pot met olijfolie en kruiden (bijvoorbeeld basilicum) en dompel daar de blokjes in onder en zet de pot in de koelkast. Een exacte houdbaarheidsdatum hiervan is niet bekend. Maar fetakaas op olijfolie kan zeker wel een paar weken mee.
Waarschijnlijk zijn er nog schimmelsporen aanwezig die je nieuwe kaas weer besmet en laat beschimmelen. Haal de koelkast helemaal leeg en maak alles goed schoon met een sopje, ook de rubbers van de deuren en het bakje waar je de kaas in bewaard.
Een hoge zuurtegraad doet calcium sneller vrijkomen.
Het minst goed smelten schapenkazen, zoals manchego, feta en halloumi: die bevatten veel eiwitten en gaan eerder 'zweten' in plaats van smelten.
Zachte, ongepasteuriseerde kazen zoals feta kunnen Listeria monocytogenes bevatten, een type bacterie dat milde griepachtige symptomen kan veroorzaken bij volwassenen. Listeria kan schadelijk zijn voor een foetus, dus zwangere vrouwen wordt geadviseerd om ongepasteuriseerde kazen te vermijden . Feta bevat ook tyramine, een natuurlijk voorkomende stof in gerijpte en gefermenteerde voedingsmiddelen.
Over het algemeen mag fetakaas niet langer dan twee uur ongekoeld worden bewaard. Dit komt doordat fetakaas een bederfelijk zuivelproduct is dat bacteriegroei bij kamertemperatuur kan bevorderen. Langdurige blootstelling aan warme temperaturen verhoogt het risico op besmetting en bederf, waardoor de kwaliteit en veiligheid in gevaar komen.
Wil je de Feta langer bewaren? Snijd het dan in blokjes en vul een vershoudbakje met olijfolie en kruiden. De feta krijgt dan extra smaak en op deze manier kan je het nog een aantal weken bewaren.
Hoe bewaar je fetakaas. Vanwege de kruimelige textuur van fetakaas kan het heel snel droog worden, zelfs als het in de koelkast wordt bewaard. Als je feta langer dan een week wilt bewaren, kun je het het beste in pekel (een oplossing van water en zout) of gezouten melk bewaren , om te voorkomen dat het uitdroogt.
Bewaren: Gemarineerde feta blijft ongeveer 2 tot 3 weken goed in de koelkast, mits u het goed bewaart in een pot met een goed deksel en de bovenkant van de kaas altijd bedekt is met olijfolie.
Feta is een witte kruimelige kaas die traditioneel wordt gemaakt van schapen- of geitenmelk . Het wordt gepekeld en bewaard in pekel (een oplossing van zout opgelost in water), maar als het eenmaal geopend is, kan het snel uitdrogen of bederven. Om het langer houdbaar te maken, leest u hier hoe u uw eigen pekel kunt maken.
De samenstelling van fetakaas en fetakaas van volle melk varieert van 45-60% vocht, 10-20% vet, 15-20% eiwit, 4,6-5,3 pH en 5-10% zout [4,5,6].
Is feta een dikmaker? Feta is geen dikmaker, mits je het met mate eet. Het is een energiedicht voedingsmiddel, wat betekent dat het veel calorieën per gram bevat. Met een snee (20 gram) krijg je al 55 kcal binnen.
Helaas blijven restjes feta maar een paar dagen goed. Volgens het Voedingscentrum kun je een blok feta tot vier dagen in de koelkast bewaren. Ze raden aan om de feta te bewaren in het pekelvocht in een afsluitbaar bakje in de koelkast. Gebruik vervolgens een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen.