Hierbij trappelt ze met de achterpoten en houdt ze haar staart opzij. De kater bestijgt haar dan, terwijl hij haar vastbijt in de nek om ervoor te zorgen dat ze op dezelfde plek blijft en zal proberen haar te dekken.
Tijdens de krolsheid zijn poezen erg gewillig om gedekt te worden, de meeste poezen zullen zich dan ook door de eerste de beste kater laten dekken en meestal zelfs door meerdere katers. Niet tijdens iedere krolsheid zal er een eisprong zijn, er vindt pas een eisprong plaats na dekking.
De duur van de krolsheid wisselt per kat. Over het algemeen duurt het 6 tot 9 dagen. In het geval dat de poes niet gedekt wordt kan de volgende krolsheid alweer drie weken later opkomen. Soms gebeurt dit zelfs al na één week.
Veel mensen weten niet dat katten typisch een seizoensgebonden cyclus hebben. Natuurlijk zijn er ook katten die zich hier niet aan houden, maar veruit de meeste katten worden krols als de dagen langer worden en krijgen dan een nestje in het voorjaar (meestal maart en april).
Als een dekking goed is verlopen, is de krolsheid na ongeveer 24 uur volledig over. In de 9 weken dat de poes drachtig is, mag zij geen krolsheid vertonen. Wanneer dit wel het geval is dan is de dekking niet goed gelukt.
Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens. Het is handig om voor de bevalling al te weten hoeveel kittens je poes verwacht.
Daglicht, ventilatie en verwarming. De poes blijft gemiddeld 3 – 5 dagen bij de kater. Uit deze ruimte mag geen ontsnapping mogelijkheid zijn. Indien u de kater van uw keuze heeft gevonden, ga met de dekkater eigenaar goede afspraken maken, zodat u beiden niet voor verrassingen komt te staan.
Gedrag van de kat tijdens de krolsheid
En kat die krols is zal uitzonderlijk ongemerkt naar buiten glippen en zich aanbieden bij katers. Ze zullen overal tegenaan schuren en soms sproeien. Een rusteloos gedrag vertonen en indringend veel miauwen. Ook de eetlust kan sterk verminderen.
Waar gaat ze bevallen? Een drachtige poes zal op zoek gaan naar een geschikte plek om haar jongen op de wereld te zetten. Ze zoekt een rustige, beschutte en tochtvrije plek waar ook de temperatuur aangenaam is. Er kan eventueel een mooie ruime doos geplaatst worden waar de poes met kittens in kan liggen.
Gaan gecastreerde poezen achter gecastreerde poezen aan? Kunnen katten seksueel actief blijven nadat ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn? Veel katteneigenaren vragen zich af of ze seksueel gedrag bij hun kat zullen zien na een sterilisatie- of castratie-operatie. Het korte antwoord is nee, waarschijnlijk niet.
Kat miauwt heel hard
De krolse poes loopt vaak al kirrend of miauwend door huis. Het gemiauw van een krolse kat kan als klaaglijk en verontrustend, ononderbroken gehuil klinken. Het wijst echter niet op pijn, maar hoort bij de krolsheid.
Tijdens een wee zal de poes meerdere malen persen. Ze houdt de staart omhoog om meer ruimte in de bekkenholte te krijgen. Meestal ligt de poes, maar ze kan ook hurken of staan, ze zal voor haar zelf de meest comfortabele positie zoeken. Tijdens het persen kan ze ook zeker mee gaan kreunen.
Bij de paring bijt de kater de poes in de nek en ejaculeert snel nadat zijn penis in de vagina zit. Het uiteinde van de penis is bedekt met weerhaakjes die de ovulatie stimuleren. Een poes en kater kunnen meermalen per dag paren. Een poes kan ook door meer dan één kater worden bevrucht.
Inteelt is het aan elkaar paren van nauw verwante katten, bijvoorbeeld moeder/zoon, vader/dochter, broer/zus en halfbroer/halfzus. Het gaat hier om het paren van dieren die meer verwant zijn dan de gemiddelde populatie.
Hieronder staat een tabel die meer inzicht geeft in de gemiddelde kosten die een fokker maakt alvorens hij een nestje heeft. Ik ben uitgegaan van de goedkoopste fokpoes, dus € 1750 en van een gemiddelde prijs voor een dekkater € 500.
Het kan bij de kat wijzen op een resorptie, maar dat kan bijvoorbeeld maar 1 of 2 kittens betreffen. De overige kittens kunnen dus gewoon normaal op het juiste tijdstip geboren worden. Het is niet onverstandig om op zo'n moment een echo te laten maken, zodat het duidelijk is of er nog levensvatbare kittens over zijn.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
Hoe ga je te werk tijdens de bevalling
Noteer het tijdstip dat de moederpoes begint met persen. Zorg dat je zelf goed voorbereid begint en ontsmet je handen, voor als je de poes moet assisteren bij de bevalling. Het kitten is geboren, kijk of de poes het vlies van het kitten af likt/bijt en de navelstreng doorbijt.
Verloop van de zwangerschap
Pas na ongeveer 35 dagen kan de zwangerschap zichtbaar worden. De poes kan iets aankomen in gewicht, haar tepels kunnen opzwellen en dieper roze worden. De dierenarts kan vanaf dat moment ook pas een dracht signaleren. Door in haar buik te voelen (palperen) kan zij dan de kittens voelen.
Vanaf negen maanden zijn de meeste poezen vruchtbaar. Een poes is dus al vanaf jonge leeftijd vruchtbaar en een kater heeft weinig tijd nodig om haar te bevruchten. De krolsheid van katten is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Ze zijn dus meestal krols in het voorjaar en de zomer.
Gedurende de krolse periode is uw kat aanhankelijker en wrijft ze meer aan tegen meubels, muren en haar favoriete mensen. Ze zal waarschijnlijk het meest met haar achterwerk wrijven en zal regelmatig een paringshouding aannemen, d.w.z. met haar achterlijf en staart omhoog.
WEETJE: Kittens uit hetzelfde nest kunnen verschillende vaders hebben. De ovulatie (eisprong) kan bij de poes plaatsvinden door het dekken van de kater in haar krolse periode.
Een krolse poes kan vele malen paren, soms wel tien keer per uur en gaat meestal door tot de kater uitgeput raakt. Soms volgen er nog meerdere katers.
Voor de bevalling zijn een aantal dingen handig om paraat te hebben: Een werpdoos of werpkist met krantenpapier en een zachte deken waar je kat kan bevallen. Schone handdoekjes om de kittens warm te wrijven wanneer nodig. Betadine, wanneer de navelstreng schoongemaakt moet worden.
Vanaf 3 tot 4 weken na de geboorte kunnen de kittens langzamerhand bijgevoerd worden met vaste voeding speciaal bestemd voor kittens. In eerste instantie blikvoer en later brokjes. Geef ze 5 tot 6 keer per dag voeding in een schotel waar de kittens samen uit kunnen eten.