Kaneel is de gedroogde bast van de altijd groene kaneelboom. De kaneelboom groeit alleen in een tropisch klimaat. In de regio Padang op West-Sumatra is men begonnen met de aanleg van kaneel plantages, maar de oorsprong ligt in Sri Lanka, voormalig Ceylon.
Kaneel is van oudsher een belangrijke specerij en volksmiddel tegen onder meer indigestie (vol en opgeblazen gevoel in de bovenbuik, winderigheid, boeren, misselijkheid, overgeven, zuurbranden, diarree), diabetes mellitus, kiespijn, luchtweginfecties, hoofdpijn, lagerugpijn, jicht en artritis.
Kaneel wordt gemaakt van de bast van de cassiaboom.Deze bast wordt opgerold en daarna gedroogd. Zo vormen de rolletjes kaneelstokjes. Kaneel komt oorspronkelijk uit Sri Lanka, maar wordt tegenwoordig ook geteeld in Indonesië, China en Vietnam.
Voedingsstoffen in kaneel
Kaneel is een goede bron van vitamines zoals vitamine A, vitamine C, vitamine B2 en vitamine B6. Het bevat ook de mineralen calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer. Het draagt dus net als groenten en fruit bij aan de toevoer van allerlei gezonde voedingsstoffen.
Kaneel is geen beschermde naam en daarom mogen beide soorten met dit etiket worden verkocht. Maar Ceylon kaneel (ook wel 'echte kaneel' genoemd) komt van een andere boom, uit een ander gebied, heeft een andere kleur, structuur en vorm en geeft je gerechten een andere smaak dan cassia.
Nadelen kaneel
In kaneel zit de stof coumarine. Als je regelmatig hoge doses coumarine neemt kan dit leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Daarom is overmatig gebruik van kaneel af te raden [15].
Kaneel bevat namelijk coumarine, een stof die ook voorkomt in tonkabonen en bergamot. ,,Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen”, waarschuwt het Voedingscentrum. ,,Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend.”
Een theelepel kaneel weegt ongeveer 2,6 gram. Uit tests blijkt dat deze theelepel kaneel tussen de 6,9 en 18 mg coumarine bevat. De richtlijn is maximaal 0,1 mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Dus een persoon van 65 kilo kan maximaal 6,5 mg coumarine per dag eten zonder enig risico op leverschade.
Kaneel is heerlijk in bijvoorbeeld een appeltaart, maar het idee is juist om daarvan af te stappen. De appel mag dan wel weer blijven in een dieet, maar het kaneel dus ook. Kaneel is een ontstekingsremmer en verbeterd de stofwisseling.Dit helpt bij het afvallen.
De zwarte thee in kaneelthee bevat antioxidanten, die het lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen en daarmee bijdragen aan het voorkomen van ziektes. Ook kan het regelmatig drinken van zwarte thee de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlagen, wat gunstig is voor de gezondheid van het hart.
Kaneel is afkomstig van de binnenbast van verschillende boomsoorten uit de Cinnamomum-familie. De boomschors wordt met een hamer geklopt om de sappige, geurige binnenste naad los te maken van de droge en houtachtige buitenkant.Vervolgens wordt de schors in lange repen afgepeld.
Zowel Ceylon als Cassia zijn lekker en gezond. Als je echter veel kaneel wilt gebruiken, of een supplement neemt waar het in zit, kan Cassia schadelijk zijn vanwege het hoge coumarinegehalte. Samenvattend is Ceylon dan uiteindelijk van betere kwaliteit en veel veiliger (met toestemming vertaald).
Een te hoge dosis kaneel kan misselijkheid, hoofdpijn of hartkloppingen veroorzaken.
Kaneel wordt ook wel een vetverbrandend voedingsmiddel genoemd.
Tot 2 theelepels kaneel per dag is aanvaardbaar, en dan maakt het niet uit welke soort je kiest. Gebruik je meer, dan raad ik je aan om Ceylon Kaneel te gebruiken omdat de hoeveelheid Cumarine in Ceylon Kaneel fors lager is dan in Cassia Kaneel.
Je kunt de lever daarnaast reinigen met gember. Deze wortelknol versnelt de stofwisseling en stimuleert de ontgifting. Ook kurkuma, knoflook, avocado's, bieten, kaneel en olijfolie houden je lever vitaal.
Kaneel is goed voor de spieren, verwarmt koud geworden spieren. Ze helpt gewrichten soepel te houden.
Mede door het feit dat kaneel bloedverdunnend werkt, wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleint.
Beide hebben ze een ontstekingsremmende werking. Honing met kaneel kan bij diverse aandoeningen die veroorzaakt worden door bacteriën, een bijzonder heilzaam effect hebben. Het kan je immuunsysteem versterken. De ziekteduur van griep en verkoudheid kan korter zijn als je honing met kaneel te gebruikt.
Kaneel is niet alleen perfect om jou vers gezette koffie zoeter en kruidiger te maken, het is ook nog eens heel erg gezond! Met kaneel in je koffie heb je een stuk minder last van een suikerpiek na je maaltijd en het bevat ook nog eens heel wat antioxidanten!
Kaneel (vooral de etherische olie ervan) heeft een antibacteriële en schimmelwerende (fungicide) werking. Denk hierbij aan Candida albicans, E. Coli, Staphylococcus aurus en Salmonella typhimurium.
Kaneelstokjes 8 cm kunnen niet direct geconsumeerd worden. Ze zijn bedoeld om mee te koken of te stoven in een gerecht. Je voegt ze aan het begin van de bereiding toe en verwijdert ze vlak voor het serveren. Ze zijn erg geschikt voor de warme bereiding.
Algemeen gesproken gaan kruiden zo'n één tot drie jaar mee. Denk hierbij aan gedroogde basilicum, peterselie, salie, dille en tijm. Specerijen gaan ongeveer twee tot drie jaar mee. Denk bij specerijen aan kaneel, knoflookpoeder, kurkuma, chili, gemberpoeder en cardamom.