Welke landen hebben zomertijd? Nee, niet ieder land doet mee met de zomertijd. Ongeveer zeventig landen in de wereld verzetten halfjaarlijks de klok. Daar valt heel Europa onder, behalve Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, IJsland, Rusland, Turkije en Wit-Rusland.
Kirgizië heeft de tijdzone UTC/GMT +6 uur. Het land doet niet aan Daylight Saving Time, dit wil zeggen dat het land geen zomertijd of wintertijd heeft zoals de Benelux dit heeft.
Nederland heeft in 1977 de zomertijd ingevoerd om aan te sluiten bij de buurlanden. De zomertijd en de wintertijd zijn een afspraak van de Europese Unie. In bijna alle landen van Europa gaat de klok in maart een uur vooruit.
Sinds 1977 is in alle EU-landen op hetzelfde moment de zomertijd van kracht, maar er is al een tijd discussie of de zomertijd moet blijven. De vraag is steeds of het voordeel van langer profiteren van het daglicht en in heel Europa gelijklopende klokken opweegt tegen nadelen als de verstoring van het bioritme.
Het verzetten van de klok heeft invloed op je gezondheid
Wat wel zeker is, is dat zelfs kleine, eenmalige verschuivingen in ons ritme gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid. Zo'n 25 procent van de Nederlanders heeft hier last van. Na het ingaan van de zomertijd hebben veel mensen moeite met in slaap vallen.
In de maanden maart tot en met oktober maken we optimaal gebruik van het daglicht.Ook is de zomertijd goed voor het milieu, doordat we energie besparen.
De wintertijd is de echte tijd, die loopt van de laatste zondag van oktober tot en met de laatste zondag van maart. Zomertijd is de tijd die gedurende de lente, zomer en vroege herfst wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten; d.w.z. de klok een uur voor te laten lopen op de wintertijd (de echte tijd).
William Willett en de Zomertijd
De eerste die met een echt serieus plan kwam voor zomer- en wintertijd was de Brit William Willett (1856–1915). In 1907 kwam hij met het plan om de klok in de lente op vier opeenvolgende zondagen steeds twintig minuten vooruit te zetten.
Finland valt tijdens de wintertijd in tijdzone UTC +2. Finland valt tijdens de zomertijd in tijdzone UTC +3. Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Finland?
Of het nu winter- of zomertijd is maakt geen verschil. Heel Groot-Britannië valt namelijk onder Greenwich Mean Time (GMT). In Nederland vallen we onder European Standard Time (EST). Hoewel Engeland en Nederland beide een zomertijd kennen waarbij de klok een uur vooruit gaat, betekent dit niet dat er een verschil is.
Wanneer we het hele jaar door zomertijd instellen, is dat voor de gezondheid minder gunstig dan het hele jaar door standaardtijd. Dit blijkt uit studies naar onder andere slaapduur en slaapkwaliteit, het aantal mensen met kanker, en de levensverwachting in het algemeen.
De Brit William Willet was in 1907 de eerste persoon die voorstelde om de wintertijd in te voeren. De eersten die de zomertijd invoerden waren de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Om kolen te besparen werd op 30 april 1916 in Duitsland en in het bezette België en Frankrijk de zomertijd ingevoerd.
Ongeveer 70 landen kennen zomer- en wintertijd, waaronder bijna geheel Europa en Noord-Amerika. In Canada gaat de wintertijd op de eerste zondag van november in, en in Syrië op de laatste vrijdag van oktober. In grote landen volgen soms niet alle regio's, provincies of staten de tijdsverandering.
Even een terugblik: de wintertijd kun je zien als de 'echte tijd'. Pas vanaf 1977 besloten we de klok in maart een uur vooruit te zetten en in oktober de klok weer terug te zetten. Uit het oogpunt van energiebesparing. Als we de zomertijd zouden aanhouden, wijken we dus af van de oorspronkelijke tijd.
De tijd bijhouden begon met zonnewijzers
Zonnewijzers waren het eerste tijdmeetinstrument. De oudst bekende is van rond 1500 voor Christus. Onze tijd, de uren en minuten, werden bedacht door middeleeuwse astronomen. Zij grepen terug op de Babyloniërs, die telden in zestigtallen in de wiskunde en astronomie.
De zon komt in het oosten van ons land een paar minuten eerder op dan in het westen, maar we hebben afgesproken dat het overal even laat is. Datzelfde principe geldt ook voor de rest van de wereld. Daar hebben we bepaald dat er 24 verticale tijdzones zijn, en binnen elke tijdzone geldt overal dezelfde tijd.
De strepen die de aarde opdelen in de verschillende tijdzones noemen we meridianen. De tijdzone 0 begint in Greenwich, in Engeland. Verder naar het oosten wordt het steeds 1 uur later. Verder naar het westen wordt het steeds 1 uur vroeger.
Er is op het Spaanse vasteland geen tijdsverschil met Nederland en België. De zomertijd in Spanje loopt gelijk aan die van de Benelux.Op de Canarische Eilanden is het echter 1 uur vroeger dan in Nederland en België.Dit geldt zowel voor de zomer- als de wintertijd.
Begin en einde van de zomertijd
De zomertijd (of zomeruur) begint in de EU op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. Dit gebeurt in alle lidstaten op hetzelfde moment. In België en Nederland is dat 's nachts om 2 uur wintertijd (of winteruur; MET).
In de nacht van zaterdag op zondag (29/30 oktober 2022) schakelen we over van zomertijd op wintertijd (standaardtijd). Om juist te zijn: zondagochtend om drie uur 's ochtends draaien we de klok één uur achteruit, drie uur wordt twee uur.
In de nacht van zaterdag 25 maart op zondag 26 maart 2023 schakelen we over van wintertijd naar zomertijd. Dit betekent dat de klok dan één uur vooruitgezet wordt (2 uur wordt 3 uur) en dit in toepassing van het KB van 19 december 2001 (BS van 28 december 2001) tot uitvoering van de EG-richtlijn van 21 januari 2001.
In Griekenland is het 1 uur later dan in Nederland en België. Griekenland kent net als ons een zomer- en wintertijd. Deze loopt gelijk aan de Benelux. Met trots presenteren wij de tweede editie van ons online magazine boordevol reisinspiratie voor een single reis in het najaar.
Portugal is een land grenzend aan Spanje en Gibraltar. De tijdszone waar Portugal in valt is UTC +0 in de zomer en UTC +1 in de winter. Het is in Portugal dus altijd 1 uur vroeger dan in Nederland. De huidige tijd in Portugal kunt u hierboven zien.