Bij een PET-scan wordt van tevoren een kleine hoeveelheid radioactief suiker in het bloed gespoten. Dit radioactieve suiker concentreert zich vervolgens op de plekken waar kankercellen zitten. Snel-delende cellen, zoals bijvoorbeeld kankercellen, verbruiken meer energie.
In totaal duurt het onderzoek ongeveer 2 uur. Er wordt een verslag gemaakt voor de behandelend arts, die het resultaat van de scan bekijkt en op basis hiervan en van eventuele aanvullende onderzoeken een diagnose stelt.
Kleding. Bij het maken van de PET-CT scan is het noodzakelijk dat u geen kleding aanheeft met metalen of plastic onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan een riem, metalen knopen, beugels van een BH, sluithaakjes van de BH en drukkers.
Het doel ervan is dat het lichaam vetten gaat verbranden in plaats van koolhydraten. Vanaf 18 uur voor het afgesproken tijdstip van het onderzoek mag u niets meer eten, ook geen kauwgom. U mag alleen water drinken. In de laatste 2 uur voorafgaand aan het onderzoek moet u minstens 1 liter water drinken.
De PET-CT scan kan worden gebruikt voor het opsporen van uitzaaiingen of tumoren, maar ook om na te gaan of een behandeling (bijvoorbeeld bestraling) werkt.
Er is geen bezwaar om met de wagen te rijden na een nucleair-geneeskundig onderzoek. Enkel voor PET/CT-onderzoeken wordt aan de patïënt soms een pilletje Valium toegediend. Deze patiënten worden ervan verwittigd dat ze een chauffeur moeten meebrengen om hen terug naar huis te voeren.
De huisarts of specialist kan een aantal onderzoeken voorstellen om vast te stellen of het om uitzaaiingen gaat, zoals een bloedonderzoek, PET-CT-scan, longfoto of CT-scan van de borstkas, echografie van de lever of CT-scan van de buik, botscan of MRI-scan.
De kosten komen op ongeveer € 1.200 per scan. Even prijzig overigens als de breed toegepaste Choline PET scan. Wel duidelijk duurder dan de gewone CT scan of de botscan die op circa € 200 uitkomen. De patiënt betaalt deze kosten niet.
regelmatig: hematoom (blauwe plek) op de plaats van de toediening; zelden: de naald of het infuus zit niet goed en radioactieve stof komt niet in bloedbaan. Dit kan soms kortdurend pijnlijk zijn.
Na het onderzoek
Het is aan te bevelen de rest van de dag zelfs wat meer te drinken dan u gewend bent. Op die manier worden namelijk de radioactieve stoffen sneller uit uw lichaam afgevoerd.
De uitslag van een PET-CT-scan is niet direct bekend. De dienst nucleaire geneeskunde interpreteert eerst de beelden, dat kan enkele dagen in beslag nemen. Daarna stuurt de dienst de uitslag van het onderzoek naar je behandelend arts.
Een CT-scanner geeft via röntgenstraling informatie over de structuur van weefsels.Een PET-scan brengt juist de stofwisseling van weefsels in beeld. Met de PET/CT-scan kan zowel de aard als de plaats van de afwijking nauwkeurig worden vastgesteld.
U mag de dag voor en de dag van het onderzoek geen zware inspanning/sporten verrichten. Om te hoge opname in de spieren te voorkomen niet op de fiets naar het ziekenhuis komen. Het onderzoek duurt ongeveer 2 uur. U heeft binnenkort een afspraak voor een PET/CT-scan.
Als het met de CT-scan of de MRI-scan niet lukt de plaats van een tumor of uitzaaiingen te vinden, terwijl overig onderzoek wel op kanker wijst, biedt de PET-scan mogelijk uitkomst. Verder kan PET de specialist helpen te bepalen in welk stadium de ziekte is.
Het CT-scanapparaat heeft een ronde opening waar je doorheen schuift. Terwijl de tafel verschuift, maakt de CT-scan een aantal foto's. Op een foto is telkens een ander stukje van het orgaan of weefsel te zien. Deze foto's maken een tumor en eventuele uitzaaiingen zichtbaar.
Op deze scans ziet u een dwarsdoorsnede door het lichaam in de lengterichting. De door de pijlen aangegeven donkere vlekken zijn plekken met verhoogde radioactiviteit, gelegen in de lever. Deze wijzen op de aanwezigheid van uitzaaiingen in de lever.
Bij de meeste onderzoeken wordt gebruik gemaakt van Technetium 99m. De hoeveelheid radioactiviteit van deze stof halveert iedere 6 uur. Daarnaast scheidt het lichaam deze stof via de natuurlijke weg uit. Hierdoor is de radioactieve stof slechts enkele dagen in uw lichaam aanwezig.
Contrastvloeistof kan allergische reacties veroorzaken zoals: jeuk, galbulten en verkleuring van de huid. De afdeling radiologie heeft medicijnen om dergelijke reacties direct tegen te gaan. Contrastdrank geeft soms bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, hoofdpijn en galbulten.
Een PET-CT scan wordt vooral gemaakt bij kanker, hart-, vaat- en neurologische problemen en infectieziekten. Zo wordt het onderzoek gebruikt voor het ontdekken van eventueel blijvend letsel bij hart- en vaatziekten en om bepaalde tumoren en uitzaaiingen te vinden.
Bij een PET/CT-scan worden mogelijke ontstekingen of kanker in beeld gebracht. Uw organen en weefsels worden op 2 manieren in beeld gebracht: PET-scan: hierbij wordt een radioactieve stof in een bloedvat in uw arm gespoten. Deze stof gaat naar de eventuele zieke organen en weefsels toe.
Het hangt bijvoorbeeld af van hoeveel uitzaaiingen u heeft en hoe groot ze zijn. Als u in verschillende organen uitzaaiingen heeft, kunt u meestal niet genezen. U kunt ook kiezen om geen behandeling te krijgen die kans geeft om te genezen. U kunt dan wel behandelingen krijgen tegen uw klachten.
Onderzoeken om te kijken of je uitzaaiingen hebt
Je kunt één of meer van deze onderzoeken krijgen: bloedonderzoek. PET-CT-scan.
De gemiddelde overleving van alle patiënten met een uitzaaiing was 22,5 maanden vanaf diagnose van de uitzaaiing. De driejaarsoverleving van patiënten met een longuitzaaiing was het grootst: 61,5%. Bij leveruitzaaiingen was drie jaar na diagnose nog 50 procent in leven.
Hierbij is een deel van het contrastmiddel onbedoeld buiten het bloedvat terecht gekomen. Dit wordt extravasatie genoemd. Bij de insteekplaats van het infuus kunt u een harde, pijnlijke zwelling krijgen.Meestal geeft dat een branderig of pijnlijk gevoel.