U heeft altijd een omgevingsvergunning nodig voor het kappen of sterk terugsnoeien van houtopstand ( boom, struik, klimplant) met een stam van 31 cm of meer (omtrek) en een hoogte van 1,30 cm of meer. Ook als u een dode boom wilt kappen kan een vergunning verplicht zijn.
U heeft géén vergunning nodig voor het kappen wanneer het gaat om: Een alleenstaande boom waarvan de stam op een hoogte van 1.30 meter boven de grond een stamomtrek heeft van 65 cm of minder. Bij een alleenstaande wilg, populier, ceder, douglas, berk en fijnspar geldt een stamomtrek van 95 cm of minder.
Kappen zonder vergunning is illegale kap, in strijd met de APV en kan handhavend tegen opgetreden worden door bestuursrechtelijke, privaatrechtelijke en strafrechtelijke sancties op te leggen.Er kunnen hoge boetes en zelfs celstraf worden opgelegd.
U mag een boom niet zomaar rooien of kappen, ook niet als u de eigenaar bent. U kunt hiervoor een boete krijgen. In sommige gevallen heeft u voor het kappen of rooien van een boom een vergunning nodig.
VERPLICHTE KAPVERGUNNING
Een kapvergunning is verplicht voor het vellen van hoogstammige bomen. Onder de term 'hoogstammig' verstaat men bomen met een stamomtrek van minstens 1 meter (te meten vanaf 1 meter boven de grond).
Binnen 2 meter van de erfgrens: de boom mag niet hoger zijn dan de schutting of scheidsmuur. Als de schutting 2 meter hoog is, dan mag de boom dus ook maximaal 2 meter hoog zijn. Verder dan 2 meter van de erfgrens: er zijn geen regels voor de maximale hoogte van de boom.
Een boom kappen
Als de stamomtrek van de boom op een hoogte van 1,30 meter niet meer is dan 35 centimeter, heb je geen vergunning nodig. Dat geldt voor alle boomsoorten.
Verder is het illegaal vellen van een boom een economisch delict. Het is strafbaar en kan leiden tot een zeer hoge boete. Op een economisch delict staat een boete van maximaal 21.750 euro en/of een celstraf van zes maanden. Deze straf loopt niet via de gemeente, maar via het openbaar ministerie.
Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Soms geldt een uitzondering en mogen bomen en planten toch dichterbij staan. Ga bij problemen eerst in gesprek met uw buren.
De functie van het terrein mag hierbij ook niet wijzigen. Zonder vergunning mag het volume van de totale reliëfwijziging niet meer bedragen dan 30 kubieke meter per goed.
De omtrek van de boom op een bepaalde hoogte (Voorbeeld: als een boom op een hoogte van 130 cm een omtrek heeft van meer dan 80 cm, moet je een kapvergunning aanvragen) Als de boom van de weg zichtbaar is, moet je een kapvergunning aanvragen. Als je meer dan 30% van de boom snoeit, moet je een kapvergunning aanvragen.
Tijdens het broedseizoen mag u in veel gevallen geen bomen kappen. Ook niet als u een omgevingsvergunning heeft. Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli. Het is verboden om opzettelijk vogels, hun eieren en hun nesten te verstoren en vernielen.
De Nederlandse wet geeft aan dat in de periode van 15 maart tot 15 september geen bomen omgehakt of weggehaald mogen worden. Vaak moet je bij het rooien van bomen een kapvergunning aanvragen en wordt geadviseerd om het rooien door een professioneel bedrijf uit te laten voeren.
Beslissing in 8 weken
Uw gemeente neemt binnen 8 weken een beslissing over uw aanvraag.
Voor het aanvragen van een kapvergunning kun je terecht bij je gemeente.Op de website van de meeste gemeentes kun je formulieren downloaden waarmee je een kapvergunning kunt aanvragen.
Een verleende vergunning is één jaar geldig. Dit betekent dat u na het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor de activiteit kappen binnen één jaar ook tot kappen moet overgaan. Als de termijn van één jaar is verstreken en u heeft de bo(o)m(en) nog niet gekapt, dan moet u een nieuwe vergunning aanvragen.
Grote gevolgen
Hoe meer bomen we kappen, hoe meer CO2 er vrijkomt en hoe sneller de aarde opwarmt. Bomen zijn onze bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. Dieren hebben veel last van ontbossing. Hun leefgebieden raken versnipperd en hierdoor wordt het lastig om voedsel en soortgenoten te vinden.
Bomen toppen is nooit nodig.
Wanneer bomen te groot worden voor de tuin roept de eigenaar vaak de hulp in van een boomverzorger of bomenkapper om de bomen te toppen. Maar bomen toppen is helaas het slechtste wat je een boom kunt aandoen. De boom raakt er misvormd en gestrest door.
De conifeer valt dan ook onder dezelfde APV van uw gemeente als de eik. Mag je dan helemaal geen conifeer kappen zonder vergunning? Jawel. Veel gemeenten stellen namelijk dat je pas een vergunning moet aanvragen als een boom een bepaalde stamdikte heeft bereikt.
Stormschade door buren
Ontstaat er stormschade door de buren, bijvoorbeeld door een omvallende boom of door tuinspullen die tegen de schutting zijn gewaaid? Dan moet je dit ook bij de eigen inboedelverzekering of opstalverzekering claimen. Die keert meestal uit op basis van nieuwwaarde. Stormschade is vaak overmacht.
Verjaring, artikel 3:105 BW
Het recht om de verwijdering van een boom in de verboden zone te eisen, verjaart na 20 jaren. Dat betekent dat wanneer een boom al 20 jaar in de verboden zone staat, de ene buurman niet meer mag eisen dat de boom in de tuin van de andere buurman wordt gerooid.