Blijdschap is een emotie waarbij er van alles in je lichaam gebeurt. Als je blij bent, kan het gebeuren dat je hart sneller gaat kloppen en dat je bloed sneller door je aderen stroomt. Sommige spieren ontspannen zich, andere spieren trekken zich samen. En in je
Als je lacht maakt je lichaam verschillende stofjes aan, waaronder het hormoon dopamine. Je krijgt een gevoel van tevredenheid en geluk. Hierdoor kijk je positiever tegen problemen aan en krijg je meer energie.
Wanneer je lacht wordt de aanmaak van verschillende gelukshormonen in het lichaam verhoogd. Deze hormonen zorgen voor een gevoel van tevredenheid en geluk en werken bovendien pijnstillend. Daarbij werkt lachen ontspannend, geeft het energie en zorgt het ervoor dat je positiever tegen problemen aankijkt.
Wanneer je vreugdevol bent, dan is dat een opzwepend gevoel. Het hitst op, is aanstekelijk. Je neemt anderen mee in de energie die je uitstraalt, je voelt je enthousiast en levenslustig.
Dopamine is het hormoon dat ons in staat stelt genot en blijdschap te kunnen ervaren, het komt vrij bij fijne ervaringen. Denk maar eens aan het afwerken van je to-do lijstje, heerlijk eten, seks, of het behalen van je doelen. Het grootste probleem bij dopamine is dat het fijne gevoel ook weer snel wegebt.
Boosheid is vaak een reactie op onrecht en onmacht. Onrecht dat je ziet gebeuren om je heen en het raakt je. Of het onrecht dat jou is aangedaan, recent of langer geleden. Onmacht: iets willen doen, maar je kunt het niet (meer).
'Blijdschap' zou een innerlijke ervaring van gelukkig zijn beschrijven, terwijl 'vreugde' meer de uiterlijke expressie van deze innerlijke blijdschap tot uitdrukking brengt. Dit kan dan in woorden, of met lichaamsbeweging zoals springen en dansen gedaan worden.
Onderzoek wijst uit dat geld gelukkig maakt als je het uitgeeft aan de volgende drie dingen: ervaringen, tijd en misschien wel de belangrijkste: als je het weggeeft." Met ervaringen heeft Lindhout het over kopen van mooie momenten zoals een vakantie of dagje weg.
De eerste stap is je bewust worden van jouw emoties en ermee in contact leren zijn, of je ze nu als positief of negatief beoordeeld. Je kunt pas invloed uitoefenen als je je ervan bewust bent. Emoties komen en gaan als golven: ze dienen zich aan, bereiken hun piek en nemen vervolgens weer af.
Hoe werkt dat? Onderzoekers van de Yale-universiteit in Amerika ontdekten dat we gaan huilen van het lachen om intense gevoelens onder controle te houden en de emotionele balans in het lichaam te herstellen.
Weerstand. Mensen die veel lachen hebben een beter afweersysteem en zijn daardoor minder vatbaar voor infecties. Zij hebben minder vaak griep en zijn minder verkouden.
Door te lachen komen er stoffen in de hersenen vrij zoals, het gelukshormoon endorfine, serotonine en dopamine. Zij hebben een kalmerend en pijnstillend effect en zorgen voor een ontspannen houding en zorgeloos en opgewekt gevoel en dragen ze bij aan een positief effect op het immuunsysteem.
Emoties kunnen niet worden toegewezen aan één plaats in het brein. Ze zijn steeds het resultaat van de werking van meerdere circuits in de hersenen. Een centrale rol hierbij is weggelegd voor het limbische systeem, een van de oudste delen van onze hersenen.
Gevoel in psychologische zin is een innerlijke (positieve of negatieve) beleving van een bepaalde gebeurtenis. Dit kan een specifieke externe prikkel uit de omgeving zijn, maar ook een interne gebeurtenis zoals een gedachte of een beeld dat wij in ons oproepen.
onzekerheid; slecht slapen; verminderd zelfvertrouwen; stress, wat op de lange duur kan leiden tot burn-out en andere ziektes als: Hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, eczeem, kanker, etc.
Negeren als vorm van indirecte weerstand. Iemand negeren betekent in feite: net doen alsof de ander niet bestaat. En hoewel er bij negeren weinig woorden worden gebruikt is de boodschap: 'voor mij ben jij lucht'.
Aardige mensen luisteren goed naar anderen. Ze richten hun aandacht op de ander en zijn niet afgeleid door andere dingen. Ze zijn niet afgeleid omdat ze wachten op een kans om in het gesprek hun eigen verhaal te kunnen doen. Mensen vinden het fijn om met ze te praten omdat ze altijd respectvol zijn.
Het grootste verschil tussen blijdschap en geluk is dat je blijdschap kunt delen. Een overwinning vier je samen en dan is iedereen blij. Een geluksgevoel is allereerst en bovenal individueel. Je kunt nou eenmaal niet zeggen: nu gaan we samen even heel gelukkig zijn.
Vreugde of blijdschap is een positieve emotie bij mensen of dieren, een tevredenheid met de omstandigheden of omgeving. Wie blij of gelukkig is, ondervindt geen gebrek of stress, heeft positieve gevoelens over de omgeving of zichzelf en heeft dan ook geen grote behoefte om de omstandigheden te wijzigen.
In plaats van je te blijven focussen op de huidige gebeurtenis en je daarmee slachtoffer van de situatie te voelen, kun je ook de verantwoordelijkheid nemen om de wond te onderzoeken. Vraag jezelf af wat in deze situatie jou getriggerd heeft om je zo te voelen.