Stoppen of minderen met alcohol, drugs, medicijnen, gokken of gamen is vaak een proces van vallen en opstaan. Een terugval kan hierbij horen. Je gaat dan weer alcohol drinken, drugs gebruiken of gokken. Voor veel mensen is stoppen met gebruiken niet zo moeilijk.
Veel mensen die een tijd problematisch alcohol hebben gedronken willen graag weer sociaal kunnen drinken. Of je weer sociaal of matig kunt drinken hangt af van de ernst van het alcoholprobleem.
Beter is het om terugval te zien als een moment waar u iets van kunt leren. Ga na in welke situatie het gebeurde en bedenk een manier om de volgende keer op een andere manier met die situatie om te gaan. Dan bent u weer wat sterker geworden. Jammer is dat na een terugval sommigen de moed opgeven.
Verslavingszorg helpt niet, mensen vallen toch weer terug
Dat 50 tot 70 procent van de cliënten die binnen een jaar na behandeling in de verslavingszorg terugvalt in gebruik, zegt vooral iets over het chronische karakter van verslaving.
Ben je verslaafd geraakt aan harddrugs als cocaïne, heroïne of GHB? Ook dan kun je thuis afkicken. Soms is een korte opname in een kliniek nodig, bijvoorbeeld voor een detoxbehandeling om lichamelijk van het verslavende middel af te komen.
Als je leven niet in balans is doordat je last hebt van stress loop je namelijk veel meer kans dat je die stress wilt compenseren. Dit uit zich soms in hunkeringen (cravings) naar lekkernijen. Nu hoeft zo'n craving op zich nog niet te leiden tot een terugval.
Als je een alcoholistische partner hebt
Ook kunnen er financiële problemen ontstaan en kunnen relaties met familie en vrienden onder spanning komen te staan. In sommige gevallen wordt de alcoholistische partner verbaal en/of fysiek agressief.
Uit een onderzoek dat over 3 jaar tijd is uitgevoerd blijkt dat de kans op herstel van alcoholafhankelijkheid zonder hulp vrij hoog ligt: 67 – 74% van de mensen met een probleem herstelt binnen ongeveer 3 jaar.
Vertel ze waarom je geen alcohol wilt drinken, als je dat moeilijk vindt, verzin je desnoods een smoesje. Je kunt zeggen dat je geen alcohol mag drinken, of dat je maag slecht alcohol verdraagt. Misschien kom je er wel achter dat er nog meer mensen uit de groep eigenlijk ook niet altijd alcohol willen drinken.
Vervangers voor alcohol kunnen alcoholvrije bieren en wijnen en andersoortige “frisdranken” zijn. Onder frisdranken vallen de koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen en waters. Ook energiedranken die tegenwoordig overal te krijgen zijn bevatten geen alcohol.
Soms zien we dat mensen met een alcoholverslaving erg mager zijn. Dat komt omdat zij slecht gaan eten, maar ook doordat alcohol de darmwand beschadigt, waardoor het lichaam voedsel slechter opneemt. Met de caloriemeter kun je nagaan hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt.
Alcohol veroorzaakt het onwillekeurig samentrekken en ontspannen van je spieren. Dit wordt een tremor genoemd. Alcohol veroorzaakt meer van dit soort effecten, overwegend als je stopt met drinken. Zoals transpireren, vermoeidheid, onrust en koude rillingen.
Mensen blijven verslaafd omdat verslaving een stoornis of ziekte is die door het voortdurende gebruik continu gevoed wordt. Verslaving kan de hersenen veranderen.
Bij alcoholisme of overmatig alcoholgebruik kunnen zich uiteenlopende symptomen voordoen. Op deze pagina vind je de belangrijkste symptomen die wij zien. Sombere, nerveuze, paniekerige, angstige en depressieve gevoelens komen veel voor bij een alcoholverslaving. Daarnaast kunnen ook lichamelijke klachten voorkomen.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Met een duidelijk plan en steun van uw omgeving lukt het u beter om te stoppen met alcohol. Uw huisarts of de praktijkondersteuner kunnen u daarbij helpen. U kunt ook op internet een zelfhulpprogramma volgen om te stoppen met alcohol drinken. Soms kan uw huisarts u verwijzen naar een arts voor verslavingszorg.
Wat is junkiegedrag? Typische kenmerken van junkiegedrag zijn: manipuleren, liegen en bedriegen, sociale contacten verwaarlozen en weinig oog hebben voor de eigen gezondheid. Ook het ontkennen van de verslaving komt vaak voor. Je kunt dit gedrag ook in een breder verband plaatsen.
Aan het einde van een behandeling wordt vaak een terugvalpreventieplan of signaleringsplan gemaakt. In een terugvalpreventieplan ligt de nadruk op het vasthouden van wat iemand heeft geleerd. Iemand legt erin vast wat zijn of haar persoonlijke valkuilen zijn en wat hij of zij het beste kan doen in moeilijke situaties.
Hoe lang blijf je in herstel? Verslaving is een ongeneeslijke, chronische en progressieve ziekte, waar geen medicijn voor bestaat. Herstel goed mogelijk, maar alleen door hier constant aan te werken. Er bestaat niet zoiets als ex-verslaafd zijn, want we zien verslaving is een blijvende ziekte.
Besef dat je van iemand die zelf geen problemen ziet of toegeeft, niet mag verwachten dat hij of zij plotsklaps stopt. Probeer eerst je vriend(in) zover te krijgen dat hij of zij toegeeft dat er nadelen aan het gebruik zijn. Dat maakt de kans groter dat er over stoppen gepraat kan worden.