Als er toch zonlicht rechtstreeks op je ramen invalt, dan is zonwerende raamfolie een uitstekende oplossing. Deze gelaagde folie houdt warmte buiten zonder lichtinval te beperken. De mate waarin de isolerende raamfolie het zonlicht tegenhoudt, kies je zelf.
Ga voor een slimme én energiezuinige oplossing. Houd overdag de warmte zoveel mogelijk buiten: doe de zonwering omlaag en sluit de ramen, buitendeuren en gordijnen. Later op de avond, 's nachts en vroeg in de ochtend is het buiten juist koeler: dan gooi je de ramen open. Goed isoleren helpt!
Nog gezien bij een aantal woning: witte lakens of witte zeilen voor de ramen, aan de buitenkant van de woning. Iets meer investering vraagt zonwerend doek. Iets duurzamer dan de truc met de aluminiumfolie is het (laten) kleven van zonwerende folie op die ramen die veel zon krijgen.
Met buitenzonwering, zoals screens, rolluiken of lamellen, hou je zonnestralen tegen voordat ze het glasoppervlak van je ramen raken. Zo zorg je ervoor dat er veel minder zonne-energie naar binnen dringt. Bij binnenzonwering kan je niet vermijden dat zonnestralen voorbij het glas komen.
Binnenzonwering tegen de warmte
Met binnenzonwering behoud je het zicht naar buiten én kun je de zon optimaal afstoten door te kiezen voor een lichte kleur of een speciale coating. Zonwering zoals horizontale jaloezieën en roljaloezieën hebben het voordeel dat je de lichtinval zelf kunt bepalen.
Tijdens een tropische dag met dertig graden is het niet verstandig om de kleur zwart te dragen. Dit komt omdat donkere kleuren de warmte goed absorberen, waardoor jouw zwarte shirt warm wordt met het gevolg dat ook jij flink begint te zweten. Wit is daarentegen wel een kleur die je met warm weer het beste kunt dragen.
Betekent verduisterend ook zonwerend? Ja, zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn veel verduisterende gordijnen ook warmtewerend.
Dan kan je ook aluminiumfolie op het raam kleven. Dat doe je best langs de buitenkant, omdat de folie daar het zonlicht zal weerkaatsen en zo de warmte buitenhouden.
Als het gaat om het buiten houden van warmte, zijn rolluiken waarschijnlijk de beste optie. Rolluiken zijn gemaakt van een sterk materiaal en hebben een isolerende werking, waardoor ze de warmte goed buiten houden.
Houd al je ramen en deuren overdag dicht.Sluit je gordijnen, lamellen of rolluiken.En ook al staat er een zacht windje of schaduw op het raam: hou het dicht. Alleen zo blijft de warmte buiten.
Gezandstraald raamfolie, raamfolie standaard en raamfolie melkglas zijn eigenlijk de meest geschikte folies voor een tijdelijke oplossing tegen inkijk. Ze zijn betaalbaar, makkelijk te plakken, kunnen snel op de ramen geplakt worden, zien er netjes uit en houden pottenkijkers op afstand.
Er zijn drie simpele manieren om je raam te isoleren: je kunt gebruik maken van isolerend raamfolie, je kunt tochtstrips plaatsen in je kozijn of thermische gordijnen ophangen. Deze opties lichten we graag hieronder toe.
Alle ramen en deuren dicht
Door de deuren en ramen te sluiten voorkom je dat de warme lucht van buiten naar binnen komt. Sluit ook alle gordijnen omdat de meeste warme via de ramen het huis binnendringt. Gordijnen houden die warmte enigszins tegen.
“Plaats nooit aluminiumfolie achter je raam. Door de warmte kan het glas breken”
In principe zijn jaloezieën, rolgordijnen, Duette®, Plissé en Facette® en Twist shades goed geschikt om de zon buiten te houden. Wil je naast het buitenhouden van de zon ook goed beschermd zijn tegen UV-straling, dan zijn Silhouette® Shades hier het allerbeste voor.
Ramen zemen met zonlicht is niet aan te raden, omdat het glas warm wordt door de warmte van de zon. Hierdoor verdampt het schoonmaakmiddel een stuk sneller en dat heeft lelijke strepen op de ramen tot gevolg. Je maakt het raam dus het beste schoon bij bewolkt weer, of wanneer de zon niet direct op de ramen schijnt.
Rolluiken houden gemiddeld 6 graden tegen. Het temperatuurverschil met screens ligt iets lager: 3 graden. Toch kan een ruimte met slechts een paar graden verschil al een stuk aangenamer aanvoelen. Screens worden veelal gekozen wanneer je het zicht naar buiten niet wil verliezen.
Uitvalschermen, markiezen of verticale screens aan de buitenzijde en screens of lamellen aan de binnenkant zijn efficiënte hitte-remmers. Maar welke kleur moet een zonwering hebben? Zwart absorbeert warmte, wit reflecteert.
Als uw gevel op het zuiden-zuidwesten ligt: kies bij voorkeur donkere kleuren die beter tegen warmte en licht beschermen. Donkere kleuren blokkeren zonnestraling beter. Als uw gevel op het noorden-oosten ligt: kies een lichtere kleur om veel licht onder uw zonwering en in uw huis te laten vallen.
Hoe lichter de folie, hoe beter het licht weerkaatst. Zilvere of witte folie houdt dus veel warmte tegen, zwarte folie is minder efficiënt. Toch houdt aluminiumfolie lang niet alle warmte tegen. Zeker als de zon recht op de folie schijnt, wordt de foliebarrière al snel doorbroken.
Aluminiumfolie. Een huis-, tuin- en keukenmiddel dat slechts een tijdelijke oplossing biedt, maar zijn effectiviteit al bewezen heeft, is: de ramen langs de buitenzijde afkleven met aluminiumfolie. De glans van de folie weerkaatst het zonlicht en blokkeert zo een deel van de warmte die de woning binnen wil.
Raam moet glad en vetvrij zijn
Ontvet het raam daarom goed. Dit kun je doen met een middel dat geschikt is om te ontvetten en die op een raam te gebruiken is. Ook is het belangrijk dat het oppervlak glad is. Wanneer de ondergrond niet glad is, zal het folie ook loslaten.
Een zonnescherm zorgt er namelijk voor dat er minder zonlicht op de ramen schijnt. Vergelijk je zonwerend glas met onbewerkt glas?Dan is er bij zonwerend glas zo'n 10% minder daglichtinval door de speciale zonwerende coating. Dit hoeft niet per se een nadeel te zijn, maar dat kan het wel zijn voor sommige ruimtes.
Witte gordijnen
En dat licht – zoals trouwens álle licht – vertegenwoordigt energie en dus warmte, die nu niet in de kamer achterblijft, maar naar buiten wordt teruggekaatst. Maar als de gordijnen donker zijn of zelfs zwart, zullen ze het grootste deel van de opvallende zonnestraling absorberen en zélf warm worden.