Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.
Vooral in Nederland is het bij dit soort temperaturen vaak benauwd en zweterig. Je doet er dan goed aan om wijde kleding te dragen van katoen. Je zult bij dit soort warmte temperaturen ongetwijfeld iets zweten. Kies daarom voor kleding met printjes, zweetplekken vallen dan veel minder op!
Als het warm zomerweer is, zweet je meer dan anders. Het is daarom belangrijk voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Met warm weer doe je er goed aan om ten minste 2 liter water op een dag te drinken. Drink daarom elk uur een glas water en zorg dat je onderweg altijd een flesje water bij je hebt.
“Bij deze temperaturen van 30 graden is het advies om zo min mogelijk te dragen, maar dat is afhankelijk van je huid. Het belangrijkste is het materiaal wat je draagt: de kleding moet lucht doorlaten, soepel vallen, licht zijn en wapperen.
In onderzoek is aangetoond dat in een te warme slaapkamer slapen het lichaam ontregelt. Je slaapt onrustiger en wordt vaker wakker. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, wordt namelijk de aanmaak van het hormoon melatonine geremd. Houd je kamer dus fris om ervoor te zorgen dat je lichaam dit hormoon blijft aanmaken.
Pootjebaden in een meertje, zwembad, of desnoods in een afwasteil; je zou het uren kunnen volhouden met je voeten in het koude water. Maar om af te koelen is dat geen goed idee. Door de kou vernauwen de bloedvaten in de huid en bereik je een averechts effect: je lichaam kan warmte minder goed kwijt.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
'Om meer warmte af te kunnen geven aan de omgeving, zetten je bloedvaten uit. Daardoor kan je bloeddruk een beetje zakken. En een lage bloeddruk kan ook dat lome, luie gevoel geven.
Een warm drankje drinken tijdens het hete weer lijkt onmogelijk, maar thee is met dit warme weer erg goed voor je! Omdat je iets warms drinkt, krijgen je hersenen een seintje dat je lichaam afgekoeld moet worden. Met als resultaat dat je het ietsjes minder warm hebt.
Medisch gezien wordt een hoge lichaamstemperatuur pas vanaf 38°C gedefinieerd als koorts. Tot 38°C is er eerder sprake van een temperatuursverhoging.
Een lage lichaamstemperatuur kan optreden door blootstelling aan kou, een shock, alcohol- of drugsgebruik, maar ook door stofwisselingsziektes zoals diabetes.
Hypothermie wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur van 35 °c of lager. Milde hypothermie (een lichaamstemperatuur tussen 32 °c en 35 °c) wordt gekenmerkt door neurologische, cardiovasculaire, hematologische, respiratoire, metabole, renale en gastro-intestinale symptomen.
Blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Ga naar het bos en het park om te wandelen. Verplaats je naar een koele plaats zoals een bibliotheek, dienstencentrum, overdekt koopcentrum, kerk, moskee of synagoge. Neem een lauwe douche, een voetbad of een frisse duik in een zwembad.
Warm of koud douchen? Douchen met deze hitte is heerlijk, maar wanneer je het na het douchen niet meteen weer heet wil krijgen, kun je beste een warme douche nemen. Bij een warme douche gaan je bloedvaten in de huid namelijk openstaan, waardoor er interne warmte afgevoerd kan worden.
Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen.
Op warme dagen zweten we meer om zo de hitte uit ons lichaam kwijt te raken. Hierdoor verlies je vocht en ook wat zout. Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken, maar het is niet nodig om meer zout te eten dan normaal.