Binnen de verzuimbegeleiding kunnen het eerste spoor en het tweede spoor in bepaalde gevallen ook gelijktijdig worden ingezet. Wanneer het tweede spoor start moet echter wel duidelijk terugkomen in het in het re-integratiedossier. De bedrijfsarts of arbeidsdeskundige geeft aan of het tweede spoor moet worden opgestart.
Rondom de eerstejaarsevaluatie geven de bedrijfsarts en de arbeidsdeskundige een advies over de mogelijkheden van de zieke werknemer. Als werkhervatting of een andere functie in hetzelfde bedrijf (spoor 1) niet gaat, wordt er gekozen voor spoor 2 re-integratie.
In feite is een 2e spoor traject een begeleiding van uw werknemer, die op zoek gaat naar nieuw werk bij een andere werkgever. Soms is daarvoor om- of bijscholing noodzakelijk. Tijdens het 2e spoor traject wordt dit in kaart gebracht en wordt de werknemer geholpen bij het vinden van een passende baan.
De werkgever moet de functie, de arbeidsverdeling of de arbeidsorganisatie zodanig aanpassen, dat de werknemer met de beperkingen het werk kan uitvoeren. Het functieniveau mag in beginsel niet veel lager zijn dan die van de oude functie, tenzij dit gezien de beperkingen niet anders kan.
Een tweede spoortraject kan lang duren, waarbij u verplicht bent het loon van uw werknemer door te betalen.
Het is in Nederland zo geregeld dat enkel een bedrijfsarts mag en kan bepalen of je ziek bent voor je werk. De huisarts kan een advies geven maar deze zal nooit leidend zijn. Een bedrijfsarts is de enige persoon die kan bepalen of je wel of niet in staat bent om te werken.
Zo bepaalde Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden onlangs dat een werkgever, in het kader van spoor 2, van een medewerker kan verwachten dat hij of zij vier keer per week, twee uur per dag naar kantoor komt om sollicitatieactiviteiten te verrichten1.
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel bepaalt wanneer er sprake is van ziekte en wanneer er sprake is van herstel. Indien de werkgever aan het standpunt van de werknemer twijfelt, kan de bedrijfsarts dan wel een arbeidsdeskundige worden ingeschakeld.
Passende functie weigeren
Wanneer er bijvoorbeeld een reorganisatie plaatsvindt bij je werkgever, kan deze je een andere functie aanbieden. Als dit een passende functie is, mag je deze niet zomaar weigeren. Wanneer iets als 'passende functie' gezien kan worden, is echter niet altijd helemaal duidelijk.
Dat gaat als volgt: U ontvangt in week 88 een brief van UWV, vanaf dat moment kunt u een WIA-aanvraag doen. In de brief staat tot wanneer u aanvraag kunt doen, meestal moet dit binnen 6 weken. UWV beoordeelt uw re-integratiedossier, en of u en uw werkgever zich voldoende hebben ingespannen voor uw re-integratie.
Wanneer u weigert om mee te werken aan uw re-integratie tweede spoor, loopt u het risico dat uw werkgever een sanctie aan u kan opleggen en dit kan zelfs een reden zijn voor het verlenen van ontslag.
Een spoor 2 traject duurt meestal zes tot twaalf maanden. Al zijn er wel een aantal uitzonderingen op de regel. Bijvoorbeeld op het moment dat duidelijk wordt dat uw medewerker toch nog niet in staat is om weer te werken, waardoor de re-integratie moet worden uitgesteld.
Wat moet er in het 2e spoor traject gebeuren? In het 2e spoor gaan de werkgever en werknemer op zoek naar passende arbeid bij een andere werkgever. Passende arbeid is arbeid die de werknemer kan verrichten met zijn huidige belastbaarheid.
Investering en duur van het traject
Een gemiddeld tweedespoortraject duurt ongeveer 1 jaar. De kosten liggen tussen de € 3500,- en € 6000,- afhankelijk van de interventies die nodig zijn om tot een sluitend re-integratiedossier te komen. Het is ook mogelijk het traject in delen af te nemen.
De enige reden om geen spoor 2 traject in te schakelen is als iemand geen benutbare mogelijkheden heeft. Dit betekent dat iemand niet in staat is überhaupt mee te werken aan een spoor 2 traject. Dit komt bijvoorbeeld voor bij mensen die lijden onder een psychose of als mensen niet in staat zijn om te communiceren.
Zijn belangrijkste verplichtingen: De werknemer doet er alles aan om herstel te bevorderen en denkt mee met de bedrijfsarts en arbodienst. De werknemer houdt zich aan de afspraken die gemaakt zijn in het Plan van Aanpak. De werknemer is beschikbaar voor controle bij hem thuis.
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Een verstoorde arbeidsverhouding betekent dat de werknemer in beginsel wel geschikt is om de werkzaamheden te verrichten, maar dat de relatie tussen beiden partijen zodanig is verstoord dat het nog langer uitzitten van de arbeidsovereenkomst eigenlijk voor niemand echt goed is.
Sinds 1 augustus 2022 mag uw werkgever nevenwerkzaamheden niet zomaar verbieden. Hij moet daarvoor een goede reden hebben. Wat daarover in uw arbeidsovereenkomst staat, klopt dus niet meer.
De rechter oordeelt dat het niet aan werkgever is om te beoordelen of om vast te stellen of werknemer al dan niet ziek is, maar aan een bedrijfsarts of arbodienst. Werkgever is o.a. op grond van art.14 Arbeidsomstandighedenwet ook verplicht om een bedrijfsarts of arbodienst in te schakelen.
Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever.
Hoe weet ik of ik beter gemeld ben? Als u wilt weten of u beter gemeld bent, kijkt u op Mijn UWV.De knop waarmee u zich beter kunt melden, is dan verdwenen.
De meeste sollicitaties vinden plaats tussen 11:00 en 16:00 uur. Ook blijkt uit onze gegevens van 2020 dat meer dan de helft van onze sollicitanten tussen 11:00 en 17:00 solliciteren. Verder concludeert het onderzoek dat de meeste sollicitanten solliciteren tijdens de lunchpauze.
Voor het grootste deel van onze vacatures kun je het beste 2 tot 3 maanden van te voren solliciteren. Dit is meer dan genoeg tijd om alles wat er moet gebeuren te regelen. Maar stel dat jij graag snel wilt starten, dan is dat vaak ook zeker mogelijk!