Houd een minimum van vijf werkdagen aan. Wanneer je tijdens het sollicitatiegesprek geen duidelijke termijn voor een antwoord of reactie hebt afgesproken, kun je over het algemeen een week of tenminste vijf werkdagen aanhouden.
Wanneer je contact opneemt
Zorg dan dat je een goede vraag of opmerking hebt waaruit blijkt dat je graag meer wilt weten over de sollicitatieprocedure of eventuele uitslag. Wanneer je daadwerkelijk vraagt of je bent aangenomen klinkt dit misschien wat brutaal. Hou je vraag dus neutraal. Blijf altijd vriendelijk.
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
"Een bedankmail kan je in drie delen opsplitsen. Als eerste bedank je de interviewer voor de toegestane tijd tijdens het sollicitatiegesprek. Vervolgens licht je kort toe wat je uit het interview onthouden hebt omtrent de functie en de organisatie. En tenslotte verwoord je je motivatie voor de functie."
Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
Wat zegt de wet? In de wet (de zogenaamde cao nr. 38) staan een aantal gedragsregels die een werkgever (en een sollicitant) moeten naleven bij een selectieprocedure. Daarin wordt vermeld dat de werkgever alle inlichtingen betreffende de sollicitant vertrouwelijk moet behandelen.
Er kunnen een hoop redenen zijn waarom jij niet aangenomen wordt voor de baan. Het kan zijn dat de concurrentie een betere klik had of dat een ander meer skills had. Laat je hierdoor niet ontmoedigen, het hoort erbij! Uiteindelijk vind ook jij een fijne baan.
Er is geen vaste richtlijn voor de termijn om te bellen na een sollicitatiebrief of -gesprek. Sollicitatieprocedures nemen veel tijd in beslag en een beslissing nemen is ook niet altijd makkelijk. Zeker wanneer een organisatie de hele sollicitatieprocedure netjes wil afhandelen, kan het een poosje duren.
Vraag gewoon even of je kandidatuur goed is ontvangen en wat je verder mag verwachten. Gewoonlijk krijg je dan een afdoend antwoord. Volgt er geen reactie? Dan kun je na een aantal dagen even bellen.
Meestal worden er per vacature drie tot zes kandidaten uitgenodigd. Soms vertelt de recruiter uit zichzelf hoeveel het er precies zijn en of jij daar de eerste of laatste van bent. Zo niet, dan kun je dit het beste vragen aan het einde van het gesprek. Misschien ben je de enige kandidaat die nog over is.
Als het je na dit gesprek echt een leuke baan lijkt, waar je graag voor wordt aangenomen, laat dat dan ook weten. Deze vraag kun je aangrijpen om te vertellen dat alles wat je in dit gesprek te weten bent gekomen over de functie je nog veel enthousiaster hebt gemaakt dan dat je al was. Benoem dat dan ook.
Door de recruiter te bedanken voor hun tijd en ze te vertellen dat je geïnteresseerd bent in gelijksoortige banen wanneer die beschikbaar zijn, laat de deur op een kier om in de toekomst opnieuw met iemand te willen werken. Wees geen slechte verliezer.
Bedank de rekruteerder voor de interesse die hij of zij heeft getoond in je profiel (je mag je gerust gevleid voelen hoor). Stel voor dat hij of zij je terug contacteert naar de toekomst toe om te zien of je situatie of omstandigheden zijn gewijzigd. Past deze vacature gewoon echt niet bij jou?
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
De kleur van je kleding stuurt een onderbewuste boodschap aan de interviewer over je persoonlijkheid. Neutrale kleuren zoals marineblauw, grijs, zwart en bruin zijn de beste kleuren voor een sollicitatiegesprek. Wit is bijvoorbeeld weer een uitstekende kleur voor een blouse of overhemd.
Begin met je naam, leeftijd en geef een paar karaktereigenschappen. Vertel in een paar zinnen wat jou bezighoudt en vooral waar je passie ligt. Wanneer je vanuit je passie vertelt, zullen je ogen gaan twinkelen en komt er vanzelf een informeel gesprek op gang.