Het aanvangsrendement (BAR) is een in de vastgoedwereld veel gebruikt instrument om (markt)waarde en de kwaliteit van een (koop)object uit te drukken. Een groot voordeel van de BAR-methode is, dat het een relatief eenvoudige methode betreft met een beperkt aantal variabelen.
Het geeft de verhouding weer tussen de bruto markthuur in het eerste jaar en de totale investering (VON). Het BAR kan door de verrekening van kosten koper niet zondermeer vergeleken worden met een faktor.
Minimaal bruto aanvangsrendement 9%
Het best beschikbare tarief, of in het Engels Best Available Rate (BAR), is het meest voordelige tarief dat kan worden aangeboden aan de gast.
(Gebiedseconomie.nl, 2012) Het bruto aanvangsrendement (BAR) geeft de verhouding weer tussen de bruto markthuur in het eerste jaar en de totale investering (v.o.n.).
De bar is van oorsprong een Britse eenheid en 1 bar komt ongeveer overeen met de gemiddelde luchtdruk op zeeniveau (alhoewel 1 atmosfeer (atm) een betere omschrijving is). De bar is gedefinieerd als 100.000 Pa, of 100 kPa. Deze eenheid vormt zowat de standaard referentie als het op druk aankomt.
Netto aanvangsrendement is het bedrag van de huur minus de kosten gedeeld door de aankoopprijs van een pand.
Netto Aanvangsrendement
De formule om de NAR uit te rekenen is vrijwel hetzelfde als de BAR. Alleen deelt u nu de jaarhuur minus alle jaarlijkse kosten door de totale investering (vraagprijs + investeringskosten).
Bereken het percentage dat de verhouding weergeeft van de jaarlijkse huurprijs tot de WOZ-waarde. Deel hiervoor de jaarlijkse huurprijs door de WOZ-waarde van het verhuurde deel van de woning. € 18.000 (jaarlijkse huurprijs) gedeeld door € 225.000 (WOZ-waarde verhuurde deel woning) x 100 = 8%.
Eigenaars die een woning verhuren, verdienen daar een gemiddeld bruto-rendement van 3,4 procent op. Zij die een appartement verhuren, kunnen gemiddeld rekenen op zo'n 3,2 procent. Netto betekent dit respectievelijk 2,83 en 2,75 procent.
U kunt de formule gebruiken = (1 + r) ^ n -1 om de IRR om te zetten in een jaarlijks intern rendement.
De kapitalisatiefactor geeft weer het aantal keer de jaarhuur van een bedrijfspand dat men bij koop is bereid te betalen. De kapitalisatiefactor wordt berekend door de koopsom van een bedrijfspand (exclusief kosten koper) te delen door de jaarhuur.
Mogelijk hanteert de zogenoemde Internal Rate of Return (IRR) om na te gaan of een financiering al dan niet rendabel is voor een investeerder. IRR is een internationaal erkende ratio om de rendementsverwachting te berekenen van een bepaalde belegging of investering.
Bij de exit yield benadering wordt de eindwaarde bepaald door 'x keer de huur' te berekenen (bijvoorbeeld: een exit yield van 10% leidt tot een eindwaarde van 10x de huur). De exploitatiekosten spelen in de exit yield benadering geen rol.
Als je puur kijkt naar de vermogensgroei (ongeveer 5% per jaar) en de verhuurinkomsten (ongeveer 6-7% per jaar) zit je bij vastgoed op een rendement van 11-12% per jaar.
Het bruto rendement van je opbrengsteigendom is simpel te berekenen: Deel de jaarlijkse huuropbrengst door de totale aankoopprijs (excl. kosten). Vermenigvuldig de uitkomst met honderd en je krijgt het bruto rendement.
Een gas is immers samendrukbaar. Zo kunnen wij een fles steeds vullen tot een druk van 200 bar. Dat betekent een druk die 200 keer groter is dan de normale luchtdruk van 1 bar.
Want de druk (bar) = 1 kg / 1 cm2 = 1 bar.
Als het vat boven in de installatie (dus bijvoorbeeld op zolder) geplaatst is, gebruik je een expansievat met de laagste voordrukwaarde van 0,5 bar. Ook als het expansievat onderin in de installatie zit en radiatoren moet verwarmen, die tot 5 m hoger gemonteerd zijn, is een voordruk van 0,5 bar voldoende.
Een CV-ketel heeft voldoende druk nodig om (goed) te kunnen functioneren. De werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Het advies is om de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar te houden. Dit kunt u controleren op uw drukmeter.
De Remeha Avanta functioneert optimaal als de waterdruk tussen 1,5 en 2 bar is (zie waterdrukmeter onder de ketel). Als de waterdruk onder de 1 bar komt, moet water worden bijgevuld.
Op de website van de Huurcommissie kun je een huurprijscheck doen. Hiermee bereken je zelf in een paar stappen hoeveel punten jouw huurwoning waard is en hoeveel je aan huur kunt vragen (als je een woning hebt beneden de sociale huurgrens).