De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn?Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Een muur is een verticale constructie die dient als afscheiding tussen twee ruimten. Een muur kan onder andere gemaakt zijn van leem, hout, natuursteen, baksteen, gips, metaal, glas en/of beton.
Widia is afgeleid van het Duitse woord voor diamant. Widia is een zeer hard materiaal, bijna net zo hard als diamant. Aangezien dit materiaal harder is dan beton, is het mogelijk om een gat te boren.
Boor je - uiteraard met een boorhamer - in beton, gebruik dan niets anders dan een echte betonboor. De verschillen tussen boren zitten aan de opnamezijde - een SDS-variatie of snelspan - en aan de kop. Steen- en betonboren hebben een stompe kop die fungeert als een soort beitel die het materiaal wegslaat.
Een massieve muur is gemaakt van blokken, stenen of bijvoorbeeld glas. Bij massieve wanden bepaalt vooral het gewicht van het gebruikte materiaal de milieubelasting. Daarnaast is er energie nodig is voor de productie.
Als de wand van steen (natuursteen, metselwerk) of beton is, wordt zij muur genoemd. In het interieur geeft men echter ook de behangen, bespannen of betimmerde muur de naam wand. Een wand of muur die voor beklimmen bestemd is, heet altijd wand (klimwand).
Om te beginnen kun je een steen- en betonboor herkennen aan de stompe beitelvormige punt aan het uiteinde van de boor. Wanneer je dan bijvoorbeeld de klopboorfunctie op je boormachine aanzet kan de stompe beitelvormige punt van de boor dan ook functioneren als een bijtel die het steen of beton weg boort en hakt.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.
Staalspijker. Deze spijker is gemaakt van gehard staal. Daardoor kan hij in baksteen doordringen. Deze spijker is geschikt voor zowel baksteen als beton.
De betonhaken hebben een draagvermogen tot 8 kilo en kunnen daarmee vrijwel ieder schilderij, klok of spiegel dragen. De betonhaken zijn geschikt voor harde wanden van beton, hard gesteente maar ook hardhout. De betonhaken hebben drie stalen nagels die u met een hamer stevig verankert in de harde wand.
Steenboor en betonboor zijn stevige boren die geschikt zijn om kloppend te boren in diverse steensoorten, zoals baksteen, beton en kalkzandsteen.
Een dragende muur is in de meeste gevallen minimaal 20 centimeter dik. Dat is echter niet altijd het geval. Een muur met een dikte tussen de 10 en 20 centimeter kan ook dragend zijn. Een muur met een dikte kleiner dan 10 centimeter is nooit een dragende muur.
Muren van gipsblokken, gipsplaten of celbetonblokken zijn geen dragende muren. Niet dragende muren verwijderen is geen probleem, maar let toch steeds goed op! Zorg dat je het benodigde gereedschap hebt. Realiseer je dat je al gauw tegen een flinke berg puin aan zult kijken.
In Nederland zijn de gebruikelijke dikten 70 mm en 100 mm, in andere landen zijn ook andere dikten gebruikelijk.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarmee je in beton boort heel simpel. Het is namelijk een boorhamer. Dit type boormachine heeft naast een roterende functie een klopfunctie. En ja, die functie vind je ook bij een klopboormachine.
De enige oplossing voor het boren in gewapend beton is een betonboor gebruiken van zeer goede kwaliteit. Deze betonboor heeft een 4-snijder kop. Een viersnijder heeft een speciale geharde kop met 4 snijvlakken. Met deze boor is het mogelijk om te boren in beton maar ook in gewapend beton.
Je kan met een multimeter kijken wat de weerstand is tussen de daadwerkelijke gasleiding en de koperen buis. Is de weerstand zo goed als nul, dan weet je dat het de gasleiding is.
Iets wat je ten alle tijden liever niet ziet gebeuren. Je kunt zeggen dat beton en steen best dicht bij elkaar liggen, maar niets is minder waar. Beton is extreem hard materiaal en hier kom je met een steenboor gewoonweg niet doorheen.
Tip 1: kies de juiste boor
Boren in metaal doe je met een metaalboor, boren in beton doe je met een betonboor en boren in hout - nee, hij gaat niet als verrassing komen - doe je met een houtboor.
De 3mm betonboor is de aangewezen boor om te boren en te klopboren in harde steensoorten en beton , maar is uiteraard ook als steenboor te gebruiken.
Een buitengevel is bijvoorbeeld meestal een dragende muur. De muur tussen de woonkamer en keuken is meestal ook een draagmuur. Een dichte wand tussen twee woningen is vaak een draagmuur.
Toch bestaat hoogwaardig stucwerk meestal uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit een zogeheten voorstrijkmiddel dat direct op de ondergrond wordt aangebracht. Hier komt de tweede laag bovenop. Dit is de raaplaag, waarop vervolgens de afwerklaag wordt aangebracht.
Feit is echter dat er in principe maar drie manieren zijn om spachtelputz te verwijderen. De eerste manier is de spachtelputz afsteken, de tweede manier is het opschuren van de spachtelputz en de laatste optie is over de spachtelputz heen stuken. De eerste twee alternatieven zijn niet aan te bevelen.