Een vochtmeter kan je helpen om zeker te zijn dat het volledig gedroogd is. Eenmaal volledig droog, kun je alles weer in orde maken en schilderen met vochtwerende verf. Inspecteer de verwijderde items op vocht of schimmelgroei voordat je ze opnieuw plaatst.
De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien. Belangrijk: laat eventueel aanwezige oplosbare muurzouten (lees ook dit artikel hierover) eerst omzetten naar onoplosbare zouten.
Opstijgend vocht is aan volgende zaken te herkennen:
Pleister begint te verkleuren en af te brokkelen. Er kunnen schimmels op de muur ontstaan. Er ontstaan vlekken of witte zoutkringen op de muur. Een hangt een muffe geur in de ruimte.
Met een vochtmeter kun je controleren of de muren niet te vochtig zijn. Met behulp van een vochtmeter kan het vocht in muren, vloeren, hout, polyester of gyproc (gipsplaten) worden bepaald. Een vochtmeter geeft dus een goede indicatie en wijst uit of je wel of geen vochtprobleem hebt.
Een vochtige muur laten drogen kun je versnellen door ramen en deuren open te zetten. Ook is het belangrijk dat wanneer je in bezit bent van ventilatiesystemen, deze ook gebruikt worden. Om vocht uit de lucht te verwijderen, is een ontvochtiger een goede optie. Deze verwijdert ook indirect het vocht uit de muren.
Het exacte vochtgehalte dat aanvaardbaar is voor een muur hangt sterk af van de materialen waarvan jouw muren gemaakt zijn. Het gemiddelde, ideale vochtpercentage voor in een woning bedraagt tussen de 5 à 12 procent.
Als je specifieke verven gebruikt en de ondergrond is vorstbestendig, kan je vochtige (of natte) bakstenen muren verven in elke kleur die je wil. Daarvoor gebruik je een grondlaag Epofix en vervolgens werk je af met Coating M30. Vraag altijd eerst advies in de verfwinkel in je buurt.
Een te hoog vochtgehalte in uw betonvloer kan rampzalig uitpakken voor de hechting van een vloerverf of coating. Daarom is het essentieel dat het vochtgehalte in de betonvloer niet meer dan 4% bedraagt. Bij nieuwe betonvloeren is het bereiken van het juiste vochtgehalte vaak een kwestie van voldoende laten drogen.
Eenvoudige digitale hygrometer: vanaf 5 euro, incl. btw. Eenvoudige destructieve vochtmeter: vanaf 15 euro, incl. btw.
Bij dit apparaat wordt de meetkop tegen de muur geduwd. Is er sprake van een te hoog vochtgehalte in de muur dan gaat er een alarm af. De piepjes gaan sneller naarmate de vochtigheid hoger is. Het mooie van deze meter is dat de muur niet beschadigd wordt door de vochtmeting.
Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten. Als de waarde tussen 40 en 60 procent ligt, dan zit je goed. Als je te hoog of juist te laag zit, dan kan het zijn dat je de lucht moet bevochtigen of juist minder vochtig moet maken, afhankelijk van de situatie.
Problemen met vocht in huis herkennen
Vochtproblemen kun je herkennen aan: Vochtplekken / schimmelplekken op de muur of plafond. Muffe geur in huis. Algengroei / mosgroei op de muur.
Je verzekeraar vergoedt vochtschade door defecte apparaten alleen als er geen sprake is van nalatigheid. Bijvoorbeeld een goed onderhouden wasmachine die lekt en je houten vloer aantast. De herstelling van de toestellen of leidingen die de schade hebben veroorzaakt, vallen echter niet onder de vergoeding.
Gemiddeld moet je per millimeter pleisterwerk, twee dagen reserveren om het te laten drogen. Gemiddeld zal het stucwerk ongeveer 6 tot 14 dagen moeten drogen.
Reacties. Na twee dagen is die voldoende uitgehard en kan je de gietvorm verwijderen, de totale sterkte bereikt het echter na 30 dagen.
Als het stuc te snel opdroogt is er kans op scheurvorming en het herstellen hiervan zal altijd zichtbaar zijn. Zorg voor een constante temperatuur van maximaal 19 á 20 graden celcius. Bespreek dit altijd met uw stucadoor voor een optimaal resultaat.
Weather Pro vind ik de beste weer app (IOS + Android). Daar staat de luchtvochtigheid bovenaan (Rel. vocht.): Op deze apps zie je de luchtvochtigheid van BUITEN dus.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Een vochtmeter is een toestel welke je in staat stelt om de relatieve vochtigheid te meten waar een bepaald materiaal over beschikt. Op het ogenblik dat er gebruik wordt gemaakt van een vochtmeter om de vochtigheid in de lucht te meten spreken we van een zogenaamde hygrometer.
Een ontvochtiger kan helpen om het vocht uit de vloer en lucht te trekken en een vloer ventilator kan helpen om de lucht te laten circuleren en zo de snelheid van de verdamping van het vocht te versnellen. Ga door met het drogen van de vloer, totdat de test met het plastic, na een nachtje droog blijft.
Meten van het vochtpercentage kan eenvoudig door de Concrete encounter op de vloer te plaatsen, de meter bepaald het percentage water in de eerst 12,5 mm van de laag. De gemeten waarde is ruwweg representatief voor het vochtgehalte in de eerste 100 mm beton tijdens de droogtijd.
Doordat het beton door en door nat is geworden in die 3 tot 4 jaar tijd, duurt het heel lang voordat het beton volledig droog is. En het kan ongeveer nog een jaar duren voordat het volledig droog is.
Optrekkend vocht kun je effectief op twee manieren bestrijden: door de muur te injecteren (meest goedkope optie) of door de muur te laten onderkappen. Bij het injecteren van de muur spuit men een chemisch middel in de gevel waardoor een chemische waterkering ontstaat.
Om het probleem van opstijgend vocht goed aan te kunnen pakken, is er eigenlijk maar één effectieve methode die je zelf kunt uitvoeren: het injecteren van de muur. Bij het injecteren van muren worden er gaten in de muur geboord die geïnjecteerd worden met een waterafstotend injectiemiddel zoals Dryzone.
De meest gebruikelijke manier om opstijgend vocht te bestrijden is het injecteren van muren. Daarbij worden er net boven het grondniveau gaten in de muur geboord. Daarin wordt een vochtwerend product gespoten dat zal uitzetten en voorkomen dat het opstijgend vocht de woning kan binnendringen.