Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Vertrouwen is de belangrijkste bouwsteen van een gezonde relatie. Zonder vertrouwen is er geen fatsoenlijke 'fundering' in de relatie waarmee je emotionele intimiteit kunt opbouwen. De kans om gekwetst te worden, wordt steeds groter als er geen vertrouwen in elkaar is.
Volgens John Gottman vormen het tonen van respect en genegenheid de belangrijkste elementen voor een gelukkige relatie. Dit betekent niet dat je het altijd eens met elkaar bent, maar wel dat je elkaars mening respecteert. Iedereen maakt ruzie: ook een gelukkig stel.
Ze passen in elkaars leven
"Een goed teken om te zien of iemand bij je past is als je je de ander ook voor kan stellen in andere delen van je leven, en niet alleen in de microkosmos van de relatie. Stel jezelf de vraag: gaat hij/zij het kunnen vinden met andere mensen in mijn leven?
In een gezonde relatie moeten we kunnen zeggen wat we denken en voelen zonder dat we bang hoeven zijn dat de ander boos wordt of ons verlaat omdat we deze gevoelens hebben. Relaties waarin veel conflict is en waarin elkaar beschuldigen centraal staat, zijn geen gezonde relaties.
Twijfel aan je relatie ontstaat door een samenspel van factoren. Vaak spelen veranderingen in jullie leven samen een rol. Denk hierbij aan het wisselen van baan, werkloosheid, verhuizing, ziekten of psychische problemen.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Een van de redenen waarom relaties mislukken, is het conflict met mensen die het dichtst bij jouw echtgenoot of partner staan. Laten we eerlijk zijn, de wereld draait niet alleen om jou en je partner. Er zijn mensen om je heen, zoals vrienden en families waar jij en je partner niet zonder kunnen.
Samen je leven delen met iemand, gaat om samen groeien en genieten van elkaar. In een gezonde en liefdevolle relatie zit veel empathie, support, waardering en respect. Deze tien signalen vertellen je dat het écht goed zit.
"Zie elkaar slechts één keer per week in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen," adviseert klinisch psycholoog Seth Meyers. Loop niet te hard van stapel bij prille liefde, waarschuwt psycholoog Seth Meyers, maar doe het kalm aan door maximaal één keer per week te daten in de eerste maand.
Volgens relatieonderzoek hebben stelletjes rond de drie keer per week ruzie. En met ruzie bedoelen we geen geschreeuw of fysiek geweld, maar een stevige discussie. Benieuwd waar de meeste stelletjes over ruziën? Dat gaat voornamelijk over jaloezie, geld of werk.
Bijvoorbeeld dat je de ander vertrouwt. Dat zorgt er namelijk voor dat je dingen met elkaar deelt en dat je rekent op elkaars steun en die ook aan elkaar geeft. Belangrijk hierbij is wel dat de verwachtingen dié je hebt, in ieder geval realistisch zijn.
Een goede man liegt niet, steelt niet en bedriegt niet. Een goede man vertelt hoe de vork in de steel zit, hij vertelt de waarheid of die nou leuk is of niet. Maar zo weet je in ieder geval altijd wat je aan hem hebt. Een goede man zal nooit fysiek, mentaal of emotioneel agressief zijn tegen zijn partner.
Onderzoek claimt het magische aantal dates voor seks te hebben gevonden: 3.53. Na drieëneenhalve date vinden de meeste mensen het tijd om tot seks over te gaan. Kortom: op de vierde date, nét na het hoofdgerecht? (Wij zeggen: eet gerust lekker nog een dessert hoor!).
De winter komt eraan! Voor veel koppels betekent dat het einde van zwoele avonden en fladderende vlinders. Er is zelfs één dag in het jaar wanneer de meeste koppels hun relatie verbreken. De dag dat de meeste stellen de knoop doorhakken valt in de winter.
Ze halen er vreugde uit de miserie van anderen, ze kwetsen je, geven je een slecht gevoel over jezelf of hebben zelfs helemaal geen interesse in jou. Het enige voordeel is dat je de intenties van deze types snel achterhaalt, zodat ze je ook weer snel uit je leven kunt bannen.
Dit ging van extreem controlerend gedrag, schoonouders die te veel invloed hebben tot complete afhankelijkheid van de ander. “Rode vlaggen wijzen erop dat je iets niet oké vindt, of iets niet oké is, in een relatie”, zegt psychotherapeut Katrien Koolen met een eigen podcast Over ons.
WAT IS EEN DESTRUCTIEVE RELATIE? Destructieve relaties zijn relaties die je meer kwaad doet dan goed. Ze gaat heel erg op en af. Het gaat goed en alles is fijn totdat er een confrontatie is die uitmondt in een heftige ruzie.
Oorzaken onzekerheid in relatie
Zo kan je bijvoorbeeld onzeker zijn binnen je relatie omdat je een negatief zelfbeeld hebt: hoe kan mijn partner mij leuk vinden terwijl ik helemaal niet leuk ben? Maar ook ervaringen uit het verleden die emotionele littekens hebben achtergelaten kunnen zorgen voor een onzeker gevoel.