Onder de appelboom Je kunt ook in het najaar narcissenbollen in de grond stoppen. De bollen weren woelratten en geven in het voorjaar veel kleur, als de boom verder nog kaal is. Andere bollen, zoals botanische tulpjes, sneeuwklokjes of krokussen zijn ook heel geschikt.
Geschikte planten voor een boomspiegel zijn bijvoorbeeld vrouwenmantel (Alchemilla mollis), ooievaarsbek (Geranium), schoenlappersplant (Bergenia 'Winterglod') en hartlelie (Hosta lancifolia), maar ook bolgewassen zoals sneeuwklokjes (Galanthus), de boshyacint (Hyacinthoides) en de prairielelie (Camassia).
Voor bodembedekkers onder fruitbomen kiest u een Kruipend Zenegroen 'Ajuga'. Een leuke bodembedekker onder bijvoorbeeld een Hortensia 'Hydrangea' is de wintergroene bodembedekker Maagdenpalm 'Vinca'. Populaire bodembedekkers is moestuinen zijn de Bosaardbei 'Waldsteinia' en Kruiptijm 'Thymus'.
Vaak wordt er gekozen om onder bomen schaduw lievende vaste planten te plaatsen zoals bijvoorbeeld; lievevrouwebedstro, varens, hosta's, siergrassen, anemonen, primula en heuchera's. Vaste planten zijn makkelijker te plaatsen aangezien zij minder (water en voeding) nodig hebben.
Geschikte planten voor een boomspiegel zijn vrouwenmantel (Alchemilla), ooievaarsbek (Geranium cantabrigiense 'Cambridge') en smeerwortel (Symphytum grandiflorum). Bij geen extreme droogte is adderwortel (Persicaria bistorta 'Superba') ook een goede keuze.
Plant een hortensia nooit te dicht bij een boom. Boomwortels zijn dominant en dit gaat ten koste van de voeding voor de hortensia. Een hortensia floreert in de tuin, maar ook op het balkon. Hortensia is uitstekend geschikt voor de pot, zeker als u voor een wat sterker soort kiest met stevige stelen.
Vrouwenmantel. Vrouwenmantel is een sterke bodembedekker die je makkelijk kan combineren door het aantrekkelijk blad en de vrij neutrale bloemkleur. Deze plant wordt tussen de 10 en 40 cm hoog. Van mei tot september bloeit de plant met geelgroene trosvormige bloemschermen.
Plant onder je bessenstruiken bosaardbeien, die houden de grond onkruidvrij en vochtig, en leveren ook nog eens geweldig lekkere aardbeitjes op.
Onder de altijd groene takken van coniferen wil inderdaad niets groeien, en ook onder een grote beuk is vaak alleen maar mos te zien. Door de onderste takken van bomen te verwijderen zal er veel meer licht bij de onderbegroeing kunnen komen.
Onder de appelboom
Oost-Indische kers doet het hier in de regel prima en beschermt de boom tegen blad- en wolluis. Goudsbloemen en Afrikaantjes hebben een gunstige invloed op het bodemleven. Je kunt ook in het najaar narcissenbollen in de grond stoppen.
Breng een mulch van bladeren, snoeiafval of compost aan onder je fruitboom. Door de bodem te bedekken met een dunne lage organisch materiaal stimuleer je het bodemleven en verbetert de vochtvoorziening. Bovendien is een mulch een ideale voedingsbron voor je fruitboom en voorkom je competitie met de ondergroei.
Voor een laagstam voer je ongeveer een kleine emmer compost of twee emmers houtsnippers op. Voor een halfstam heb je een halve kruiwagen compost of anderhalve kruiwagen houtsnippers nodig. Voor een hoogstam gebruik je anderhalve kruiwagen compost of vierenhalve kruiwagens houtsnippers.
Blauwe bessen houden van vochtige en zure grond. Om die reden hebben we daar gekozen voor een bodembedekking van takjes coniferen. Zo blijft de grond vochtig, het houdt wat onkruidgroei tegen en de struiken zijn groot genoeg om voeding uit de diepere lagen van de grond te halen.
Planten van fruitbomen
Een fruitboom heeft ook ruimte nodig om te kunnen groeien. Hoeveel ruimte een boom nodig heeft kun je zien aan de kroondiameter van de volwassen versie van die boom. Voor een pruimenboom is dit bijvoorbeeld 6 meter en een appelboom tussen de 10 en 12 meter.
Vinca Minor, Maagdenpalm
De Vinca Minor is een prachtige bodembedekker die in elke tuin gemakkelijk groeit. In het voorjaar groeit deze bodembedekker prachtig met verschillende kleuren.
Wanneer bodembedekkers planten
Bodembedekkers kun je in principe het hele jaar door planten, tenzij het vriest. Toch is het najaar de beste periode, vooral als je de bodembedekkers onder bomen plant.
Zorg dat er altijd genoeg licht in de struik komt en als er veel grondscheuten zijn, een aantal wegsnoeien. Geef de struiken eind februari voldoende mest, maar nooit overdrijven. In deze mest moet stikstof, fosfor, kalium en magnesium aanwezig zijn. Een klein beetje kalk is al voldoende.
Bessen ontwikkelen zich het best als het 's winters een paar keer lekker vriest. De planten (struiken) kunnen alleen staan op 1,25 m afstand van elkaar in een rijtje. Als je liever een fruithaag hebt wat qua ruimte een stuk voordeliger is, zet je ze op 50 à 60 cm uit elkaar.
Kleinfruit aanplanten doe je het best van oktober tot begin december. In het najaar is de kans op aanslaan het grootst. Het is dan vaak vochtig en de grond is nog relatief warm waardoor de plant snel nieuwe wortels vormt. Ook vanaf december tot maart kun je planten, tenzij het vriest.
Helpen bodembedekkers tegen onkruid? Bodembedekkers zijn een goede, natuurlijke oplossing tegen onkruid in de siertuin. Een laagje houtsnippers of boomschors blokkeert de weg voor ongewenste plantjes.